Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απολιγνιτοποίηση : Χιλιάδες θέσεις εργασίας απειλούνται, προειδοποιεί το WWF

Απολιγνιτοποίηση : Χιλιάδες θέσεις εργασίας απειλούνται, προειδοποιεί το WWF

Στο μεταβατικό διάστημα 2021-23, περίπου 2.200 εργαζόμενοι υπολογίζεται θα βρεθούν σε «άμεσο κίνδυνο απώλειας εργασίας και εισοδήματος»

Η κατάργηση των μονάδων λιγνίτη στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι μεν επιτακτική ανάγκη, ωστόσο η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει το σχέδιο για να αποτρέψει την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, καταλήγει νέα μελέτη του WWF Ελλάς.

Βασική σύσταση των συντακτών είναι η ανακατεύθυνση των σχεδιαζόμενων επενδύσεων σε φυσικό αέριο σε λύσεις καθαρής ενέργειας που ωφελούν περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζομένους.

Στο μεταβατικό διάστημα 2021-23, περίπου 2.200 εργαζόμενοι υπολογίζεται θα βρεθούν σε «άμεσο κίνδυνο απώλειας εργασίας και εισοδήματος», από τους οποίους οι 1.833 στη Δ. Μακεδονία και οι 375 στη Μεγαλόπολη.

Η μελέτη, με τίτλο «Δίκαιη Μετάβαση και Απασχόληση στην Ελλάδα» είναι διαθέσιμη εδώ, ενώ η σύνοψη εδώ.

Ακόμα 6.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν έμμεσα λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης σε αυτές τις περιοχές, προειδοποιεί η περιβαλλοντική οργάνωση.

Μάλιστα, «στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε επίπεδο εισοδήματος παρατηρείται απώλεια 3,1 ευρώ στην τοπική οικονομία για κάθε 1 ευρώ που αφαιρείται από τη λιγνιτική δραστηριότητα. Αντίστοιχα, στην ΠΕ Αρκαδίας παρατηρείται απώλεια 1,7 ευρώ στην τοπική οικονομία για κάθε 1 ευρώ που αφαιρείται από τη λιγνιτική δραστηριότητα».

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης έδωσαν τις κατευθύνσεις για τις προτάσεις που κατέθεσε το WWF Ελλάς στη διαβούλευση για το  Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, η οποία λήγει την Τρίτη.

Ανακατεύθυνση επενδύσεων

«Το WWF Ελλάς επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη για ανάπτυξη ενός προγράμματος που θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της μακροπρόθεσμης διαφοροποίησης των τοπικών οικονομιών από τον λιγνίτη και της άμεσης προστασίας και μετάβασης των επηρεαζόμενων εργαζομένων σε κλάδους που παρουσιάζουν συνάφεια αντικειμένου και δεξιοτήτων, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και η απαραίτητη βιωσιμότητα της διαδικασίας» αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Μεταξύ άλλων, οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις σε φυσικό αέριο και να ανακατευθύνει τη χρηματοδότηση προς έργα καθαρής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, «οι επενδύσεις σε νέες υποδομές αερίου ανέρχονται σε 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, στις οποίες περιλαμβάνονται τόσο η παραγωγή όσο και οι υποδομές μεταφοράς και διανομής. Από κλιματική και οικονομική σκοπιά, αυτή η επιλογή είναι εξαιρετικά προβληματική» αναφέρει η έκθεση.

«Από τη σκοπιά της οικονομικής ανάκαμψης, οι υποδομές αερίου έχουν σημαντικά χαμηλότερους πολλαπλασιαστές απασχόλησης και οικονομικής απόδοσης, σε σχέση με τις εναλλακτικές που βασίζονται στην καθαρή ενέργεια και την αποθήκευση» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Και υπολογίζουν ότι τα 5,5 δισ. ευρώ που σχεδιάζεται να επενδυθούν σε υποδομές φυσικού αερίου θα επέτρεπαν τη δημιουργία 25.000 νέων θέσεων εργασίας αν επενδύονταν σε καθαρές μορφές ενέργειας και υποδομές διανομής, όπως για παράδειγμα τα ευφυή δίκτυα ηλεκτροδότησης και οι αντλίες θερμότητας.

«Όραμά μας είναι μία επόμενη ημέρα με θετική επίδραση για τους εργαζόμενους και τις  οικονομίες. Χωρίς να μείνει κανείς πίσω. Μία επόμενη μέρα που θα πρέπει να σχεδιαστεί από κοινού, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες» δήλωσε ο υπεύθυνος Ενεργειακής Πολιτικής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Τσέκερης.

«Το οποιοδήποτε σχέδιο μετάβασης που απαιτεί κολοσσιαίων παρεμβάσεων μετασχηματισμούς, θα πρέπει να απολαμβάνει της ισχυρής στήριξης και συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών, αλλά και τη μεγιστοποίηση του οφέλους για αυτές σε βιώσιμη κατεύθυνση και με το βλέμμα στο μέλλον. Πρέπει και μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024