Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανταρκτική : Νέο «όχι» σε προτάσεις για θαλάσσια καταφύγια

Ανταρκτική : Νέο «όχι» σε προτάσεις για θαλάσσια καταφύγια

Οι χώρες-μέλη της Επιτροπής για την Προστασία των Θαλάσσιων Ζωντανών Πόρων της Ανταρκτικής (CCAMLR) απέτυχαν να καταλήξουν σε ομοφωνία

Τρεις προτάσεις για την οριοθέτηση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στην ευάλωτη Ανταρκτική έπεσαν και πάλι στο κενό.

Στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα μέσω τηλεδιάσκεψης, οι 26 χώρες-μέλη της Επιτροπής για την Προστασία των Θαλάσσιων Ζωντανών Πόρων της Ανταρκτικής (CCAMLR) απέτυχαν για πολλοστή φορά να καταλήξουν σε συμφωνία, μεταδίδει o δικτυακός τόπος Climatewire.

H δημιουργία προστατευόμενων περιοχών απαιτεί ομόφωνη απόφαση, ωστόσο η Κίνα και η Ρωσία αρνήθηκαν να δώσουν τη στήριξή τους, ανέφερε ο Άντρια Κάβανα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Pew Charitable Trusts, ο οποίος συμμετείχε στη διάσκεψη.

Η εξέλιξη σίγουρα θα απογοητεύσει μια ομάδα εννέα ερευνητών που δημοσίευσαν άρθρο σχολιασμού στο Nature στις 18 Οκτωβρίου ζητώντας τη δημιουργία προστατευόμενης περιοχής στον Νότιο Ωκεανό γύρω από την Ανταρκτική.

Η επιτροπή CCAMLR συγκροτήθηκε το 1982 στο πλαίσιο της διεθνούς Συνθήκης για την Ανταρκτική με στόχο την προστασία όχι μόνο του πολικού περιβάλλοντος αλλά και των πολύτιμων ιχθυαποθεμάτων της Ανταρκτικής.

Οι τρεις προτάσεις που βρέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφορούσαν τη δημιουργία προστατευόμενων περιοχών στην Ανατολική Ανταρκτική, τη Θάλασσα Ουέντελ και την Ανταρκτική Χερσόνησο.

Η Ανταρκτική Χερσόνησος δέχεται ήδη μεγάλες πιέσεις και είναι πιθανότερο να επηρεαστεί τις επόμενες δεκαετίες από ανθρωπογενείς παράγοντες, υποστήριξαν οι συντάκτες της αντίστοιχης πρότασης.

Η περιοχή πλήττεται δυσανάλογα από την κλιματική αλλαγή, δημιουργώντας ανησυχίες ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα επηρεάσει τους πληθυσμούς του κριλ –πρόκειται για μικρά καρκινοειδή που μοιάζουν με γαρίδες και αποτελούν τη βάση της τροφικής αλυσίδας στα νερά της Ανταρκτικής. Οι πληθυσμοί του αντιμετωπίζουν τώρα ένα διπλό χτύπημα από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της αλιείας κριλ.

Το θετικό είναι ότι οι ίδιες τρεις προτάσεις θα υποβληθούν και στην επόμενη διάσκεψη της CCAMLR το 2021. Σύμφωνα με τον Κάβανα, οι προοπτικές τους δείχνουν θετικές.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, «παρόλο που φέτος δεν οριοθετήθηκαν Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, η Νορβηγία και η Ουρουγουάη υπέγραψαν ως σπόνσορες της πρότασης για την Ανατολική Ανταρκτική, ενώ η Αυστραλία και η Ουρουγουάη έκαναν το ίδιο για την πρόταση που αφορά τη Θάλασσα Ουέντελ».

«Είναι μια κάποια πρόοδος που ελπίζω ότι μας προετοιμάζει μια αυξημένη πολιτική βούληση στα ανώτατα επίπεδα για να περάσουμε τις προτάσεις το 2021» είπε.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024