Μακρόχρονη και ιδιαίτερα ενεργή είναι η δράση της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στη Λιόν της Γαλλίας (Communauté Hellénique de Lyon), πρόεδρος της οποίας είναι ο πατήρ Νικόλας Κακαβελάκης, ο οποίος έπεσε θύμα βίαιης επίθεσης έξω από τον ελληνόφωνο ορθόδοξο ναό της πόλης.

Η ιστορία

Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Λιόν ιδρύθηκε το 1928 από Έλληνες και Μικρασιάτες που είχαν καταφτάσει στη Γαλλία μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο και τη μικρασιατική καταστροφή του ’22. Στόχος των μεταναστών ήταν να διατηρήσουν και να προστατέψουν τη θρησκεία και την κουλτούρα τους, καθώς και να προσφέρουν έναν τόπο συνάντησης για τους Έλληνες που ήταν μακριά από την πατρίδα τους.

Μέχρι το 1947 η Κοινότητα λειτουργούσε αυτόνομα σε μια αποθήκη, όπου συναντιόντουσαν τα μέλη της. Μετά από την πρωτοβουλία ορισμένων μελών, την ίδια χρονιά αποφασίστηκε η έγερση ελληνορθόδοξης εκκλησίας στη Λιόν.

Αρχικά, νοικιάστηκε ένα οικόπεδο από τον Δήμο και δόθηκε από τις δημοτικές υπηρεσίες της Λιόν για το χτίσιμο της εκκλησίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η οποία ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1949.

Η εκκλησία σχεδιάστηκε από τον Λουί Τομάς (Louis Thomas), τον αρχιτέκτονα της ίδιας της πόλης της Λιόν. Στη συνέχεια, η Κοινότητα κατάφερε να αποκτήσει την ιδιοκτησία του οικοπέδου.

Posted by Communauté Hellénique de Lyon – Ελληνική Κοινότητα της Λυών on Sunday, 27 October 2019

Εντός της εκκλησίας, υπάρχει και το γραφείο της Κοινότητας, το οποίο διοργανώνει βραδιές για τα μέλη της. Λειτουργεί παράλληλα και ελληνικό σχολείο, όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και η ελληνορθόδοξη κουλτούρα τόσο σε παιδιά όσο και σε ενηλίκους.

Μεταξύ του 1988 και του 2005, σχεδιάστηκαν και οι εικονογραφίες που κοσμούν την εκκλησία.

Σήμερα, η Κοινότητα παραμένει ιδιαίτερα δυναμική και αποτελεί ένα κέντρο για τους Έλληνες και τους ορθόδοξους της περιοχής της Λιόν.

Πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Λιόν και ιερέας στην εκκλησία του Ευαγγελισμού είναι ο πατήρ Νικόλας Κακαβελάκης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr