Το υποβρύχιο S-120 του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού φέρει την ονομασία «Παπανικολής», εις μνήμην και προς τιμήν του ψαριανού πυρπολητή Δημητρίου Παπανικολή (1790-1855), που έδρασε κατά τον επαναστατικό αγώνα του 1821.

Πρόκειται για το τρίτο στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού με το αυτό όνομα.

Το πρώτο εξ αυτών, γαλλικής σχεδιάσεως και ναυπηγήσεως, είχε παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό το 1927.

Έδρασε κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτελώντας συνολικά 14 πολεμικές περιπολίες στην Αδριατική θάλασσα και στο Αιγαίο πέλαγος, από τις 28 Οκτωβρίου 1940 έως τις 13 Οκτωβρίου 1944.

Κατά τη διάρκεια των περιπολιών αυτών βύθισε εχθρικά πλοία συνολικού εκτοπίσματος περίπου 13.000 τόνων.

Ο εν λόγω «Παπανικολής» παροπλίστηκε λόγω παλαιότητας το 1945.

Το δεύτερο κατά σειρά υποβρύχιο (S-114), αμερικανικής σχεδιάσεως και ναυπηγήσεως (αρχικώς κλάσης Balao, μετασκευασμένο ακολούθως σε κλάση Guppy IIA), είχε παραχωρηθεί από το Αμερικανικό Ναυτικό το 1972, παρέμεινε δε σε υπηρεσία έως το 1993, έτος κατά το οποίο παροπλίστηκε.

Το σύγχρονο Υ/Β «Παπανικολής» (S -120) είναι το πρώτο υποβρύχιο κλάσης 214 που κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία της HDW στο Κίελο της Γερμανίας.

Καθελκύστηκε στις 22 Απριλίου 2004, ενώ η ύψωση της ελληνικής σημαίας στο υποβρύχιο πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2010 στο Κίελο.

Ο «Παπανικολής» κατέπλευσε στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας στις 21 Δεκεμβρίου 2010.

Το υποβρύχιο αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 10,5 κόμβων στην επιφάνεια και 21 κόμβων σε κατάδυση.

Επίσης, διαθέτει σύστημα αναερόβιας πρόωσης, γεγονός που το απαλλάσσει από τη διαδικασία εκτελέσεως αναπνευστήρα για τη φόρτιση των συστοιχιών του, μια διαδικασία που καθιστά τα υποβρύχια ευάλωτα σε εντοπισμό από ανθυποβρυχιακές μονάδες.

Το προσωπικό του «Παπανικολή» συνίσταται από 6-7 αξιωματικούς και 28-30 άνδρες (μονίμους υπαξιωματικούς και επαγγελματίες οπλίτες).

Ο «Παπανικολής» μπορεί να μεταφέρει επαρκή ποσότητα τροφίμων και πόσιμου νερού για πλου 50 ημερών, χωρίς να αντιμετωπίζει πρόβλημα ανεφοδιασμού με καύσιμα και λιπαντικά.

Το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει άλλα τρία υποβρύχια του ιδίου τύπου: «Πιπίνος» (S-121), «Ματρώζος (S-122) και «Κατσώνης» (S-123).

*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται στο σύνολό τους από το διαδικτυακό τόπο του Πολεμικού Ναυτικού (hellenicnavy.gr).

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο