Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε λειτουργία το σύστημα προειδοποίησης για πλημμύρες στη Μάνδρα

Σε λειτουργία το σύστημα προειδοποίησης για πλημμύρες στη Μάνδρα

Το σύστημα FloodHub παρακολουθεί τη στάθμη του νερού σε πραγματικό χρόνο

Σε λειτουργία τίθεται το σύστημα  του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που θα προειδοποιεί για επικείμενες πλημμύρες στη λεκάνη απορροής Μάνδρας-Μαγούλας-Ελευσίνας.

Το σύστημα FloodHub του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Αστεροσκοπείου παρουσιάστηκε σε στελέχη των Δήμων Μάνδρας και Ελευσίνας.

Η αναβαθμισμένη υπηρεσία FloodHub, αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, επίγειες υδρομετεωρολογικές μετρήσεις, υδρολογικά και υδραυλικά μοντέλα, καθώς επίσης δεδομένα πληθοπορισμού, εξασφαλίζει επιχειρησιακή εικόνα της στάθμης των νερών κάθε 5 έως 15 λεπτά. Τα δορυφορικά δεδομένα είναι υψηλής χωρικής ανάλυσης της τάξης των δέκα μέτρων και λαμβάνονται από τους δορυφόρους Sentinel του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus.

Μετρήσεις ανά λίγα λεπτά

Οι επίγειες υδρομετεωρολογικές μετρήσεις λαμβάνονται τηλεμετρικά κάθε 5 έως 15 λεπτά από τρεις σταθμούς που εγκαταστάθηκαν με συγχρηματοδότηση από την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SMURBS/ERA-PLANET, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και την εταιρεία Metrica.

Οι σταθμοί αυτοί δίνουν μετρήσεις για δέκα παραμέτρους μέσω της πλατφόρμας  meteoview2.gr: βροχόπτωση, στάθμη νερού, παροχή νερού, μέση επιφανειακή ταχύτητα υδάτων, διεύθυνση ανέμου, ταχύτητα ανέμου, θερμοκρασία αέρα, βαρομετρική πίεση, σχετική υγρασία και ηλιακή ακτινοβολία.

Η υδρολογική και υδραυλική προσομοίωση της λεκάνης απορροής χρησιμοποιεί ψηφιακό μοντέλο εδάφους του Ελληνικού Κτηματολογίου, χωρικής ανάλυσης πέντε μέτρων.

Τέλος, τα δεδομένα πληθοπορισμού (crowdsourcing) συλλέγονται από τους πιστοποιημένους χρήστες (Πολιτική Προστασία, πυροσβέστες, υπηρεσιακούς υπαλλήλους, εθελοντές) σε πλατφόρμα που επιτρέπει την πρόσβαση από υπολογιστή και από κινητό τηλέφωνο.

Έτσι όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα λαμβάνουν επιχειρησιακές εικόνες εκτίμησης στάθμης και έκτασης της πλημμύρας σε πραγματικό χρόνο για τη διαχείριση της καταστροφής.

Επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND είναι ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου ΕΑΑ/ΙΑΑΔΕΤ Δρ Χάρης Κοντοές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024