Στην αρχή του έβδομου βιβλίου ο Ηρόδοτος κάνει λόγο για το θάνατο του Δαρείου και την άνοδο του Ξέρξη στο θρόνο της Περσίας.

Η εκστρατεία του νέου βασιλιά των Περσών εναντίον των Ελλήνων καλύπτεται από τα τελευταία τρία βιβλία του έργου του Ηροδότου.

Αρχικά παρουσιάζονται οι δραματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες λαμβάνει ο Ξέρξης την οριστική απόφαση για την πραγματοποίηση της γιγαντιαίας αυτής εκστρατείας.

Στη συνέχεια περιγράφονται οι πολεμικές προπαρασκευές των Περσών, η διάβαση του Ελλησπόντου και η μεγάλη στρατιωτική επιθεώρηση στο Δορίσκο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι συνομιλίες του Ξέρξη με τον Αρτάβανο και τον Δημάρατο.

Όμως, ο Ηρόδοτος αναφέρεται και στις προετοιμασίες των Ελλήνων, στο φρόνημα και στον οπλισμό τους, στην ελληνική παράταξη στις Θερμοπύλες και στο Αρτεμίσιο.

Σειρά έχουν ακολούθως τα πολεμικά γεγονότα και τα συμπαρομαρτούντα: η μάχη των Θερμοπυλών, η ναυμαχία του Αρτεμισίου, η αποτυχημένη περσική επιχείρηση εναντίον των Δελφών, τα πολεμικά συμβούλια των αντιπάλων, η ναυμαχία της Σαλαμίνας και οι συνέπειές της, καθώς και οι κινήσεις των δυνάμεων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών ύστερα από την καθοριστική ναυτική αναμέτρηση.

Η διήγηση του δεύτερου έτους του πολέμου αρχίζει με τις κινήσεις των αντίπαλων στόλων, αλλά γρήγορα επικεντρώνεται στις εξελίξεις που σημειώνονταν στην ξηρά και έμελλε να οδηγήσουν στη μάχη των Πλαταιών.

Ο Ηρόδοτος περιγράφει λεπτομερώς τις διαπραγματεύσεις, τις στρατιωτικές κινήσεις, την εξέλιξη της μάχης, τα λάφυρα και την ταφή των νεκρών.

Πιο συνοπτική είναι η αφήγηση του δεύτερου μεγάλου γεγονότος μέσα στο ίδιο έτος του πολέμου, της συντριβής του περσικού στόλου και της εκπόρθησης του περσικού στρατοπέδου στο ακρωτήριο της Μυκάλης.

Ηρόδοτος, pater historiae (Μέρος Α’)

Ηρόδοτος, pater historiae (Μέρος Β’)

Ηρόδοτος, pater historiae (Μέρος Γ’)

Ηρόδοτος, pater historiae (Μέρος Δ’)

Ηρόδοτος, pater historiae (Μέρος Ε’)

Ηρόδοτος, pater historiae (Μέρος ΣΤ’)

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr