Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοντονής : Αντί να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη προσπαθούν να συσκοτίσουν την υπόθεση

Κοντονής : Αντί να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη προσπαθούν να συσκοτίσουν την υπόθεση

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης μιλά στα «ΝΕΑ» για τη μετωπική του σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις ενστάσεις που διατύπωσε σχετικά με τον νέο Ποινικό Κώδικα αλλά δεν εισακούστηκαν, αναλύει γιατί θεωρεί προβληματικές τις συγκεκριμένες διατάξεις και τονίζει πως «δεν αγωνιστήκαμε για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο κόμμα και να καταργηθούν οι συνιστώσες»

Επιμένει στις «βόμβες» ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ρίχνει και νέες στην εφ’ όλης συνέντευξή του και στον απόηχο της δίκης της ΧΑ και της δικής του μετωπικής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επαναλαμβάνει πως είχε διατυπώσει τις ενστάσεις του για τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και κατονομάζει την ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως υπόλογη για τη δρομολόγηση και τον χρόνο ισχύος του. Σημειώνει επίσης ότι η έκτιση της ποινής θα γίνει με τις διατάξεις του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα (άρθρο 105) και όχι με τη διάταξη του νέου ΠΚ (άρθρο 105β) και συμπληρώνει ότι «και σ’ αυτό το σημείο ο μηχανισμός προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται ψευδώς, ότι δήθεν θα εφαρμοστεί η αυστηρότερη διάταξη του νέου ΠΚ». Τέλος, στο εσωκομματικό πεδίο, λέει πως στο πρώην κόμμα του εμπεδώνεται μια ιδιότυπη πολιτική αναξιοπιστία.

Κύριε Κοντονή, εκτοξεύονται πυρά από τους τέως συντρόφους σας για το timing που επιλέξατε να κοινοποιήσετε τις διαφωνίες σας για τους νέους Ποινικούς Κώδικες και ειδικότερα πως το κάνατε ενώ η δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν σε εξέλιξη….

Δεν μου προκαλούν εντύπωση αυτού του τύπου οι κατηγορίες. Είναι η συνήθης πρακτική όταν ένα κόμμα αποφεύγει να μιλήσει επί της ουσίας των όσων αναφέρονται και προβάλλει ζητήματα συγκυρίας για να κατασκευάσει εσωτερικούς εχθρούς. Ομως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Κατ’ αρχάς για τα προβλήματα που θα προέκυπταν από την εφαρμογή του νέου ΠΚ είχα για πρώτη φορά μιλήσει στη Βουλή κατά τη συζήτηση ψήφισης του νέου ΠΚ, ζητώντας, εφόσον ψηφιστεί, να μην ισχύσει αμέσως, αλλά να καθυστερήσει η έναρξη ισχύος για να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις και να αποφύγουμε το πολιτικό κόστος ορισμένων προβληματικών διατάξεων, κυρίως της μετατροπής του κακουργήματος της δωροδοκίας σε πλημμέλημα. Αυτό γιατί κατά τον χρόνο ψήφισης του νέου Κώδικα ήταν σε εξέλιξη μεγάλες δίκες που σχετίζονταν με υποθέσεις εκτεταμένης διαφθοράς και διαπλοκής της κυβερνητικής περιόδου του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες θα οδηγούντο σε παραγραφή και απαλλαγή όλων των εμπλεκομένων, χωρίς να ερευνηθεί η ουσία των υποθέσεων αυτών. Δεν εισακούστηκα και σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στα αποτελέσματα απαράδεκτων χειρισμών και μεθοδεύσεων. Επίσης, μετά τις εκλογές, όταν είχα ερωτηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, δημόσια και χωρίς περιστροφές είχα τονίσει ότι αυτό που έγινε θα αποτελεί στίγμα για την κυβέρνησή μας.

Οταν κλήθηκα σε πρωινή εκπομπή να σχολιάσω την απόφαση του δικαστηρίου για την εγκληματική οργάνωση της ΧΑ, περιορίστηκα να αναφέρω ότι με τον νέο ΠΚ δεν υπάρχει δυνατότητα στη Δικαιοσύνη να επιβάλει την παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, γιατί οι σχετικές διατάξεις έχουν καταργηθεί και ότι τόσο γι’ αυτές όπως και για άλλες που είχα εντοπίσει ζητούσα να γίνουν διορθώσεις πριν από την εισαγωγή των νέων Κωδίκων στη Βουλή για ψήφιση.

Δυστυχώς, όταν προειδοποιούσα ότι τα δυσάρεστα αποτελέσματα προβληματικών διατάξεων, οι οποίες εξέθεταν πολιτικά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα τα βρίσκαμε μπροστά μας, κανένας δεν άκουγε. Το χειρότερο όμως είναι ότι αντί έστω και τώρα η υπόλογη ηγετική ομάδα ν’ αναγνωρίσει το σοβαρό ατόπημα και ν’ αναλάβει την πολιτική ευθύνη, προσπαθεί να συσκοτίσει την υπόθεση περί της χρονικής στιγμής της αναφοράς μου, σαν να ήταν η πρώτη φορά που μίλησα γι’ αυτό το ζήτημα. Να γνωρίζουν ότι δεν θα είναι ούτε η τελευταία.

Η παραίτησή σας από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ δεν έπρεπε να είναι κατ’ αρχάς υπόθεση που αφορά εσάς και το κόμμα σας και όχι ένα κανάλι και την εκεί live παρουσία σας;

Συμφωνώ απολύτως μαζί σας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, όταν κλήθηκα να επιβεβαιώσω τη δημοσιογραφική πληροφορία περί αποχώρησής μου από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφενός μεν διόρθωσα, ότι δεν έχω αποχωρήσει από το κόμμα, αλλά παραιτήθηκα από την Κεντρική Επιτροπή, αφετέρου δε, τόνισα ότι δεν επιθυμούσα να συμμετάσχω σε μια εκτεταμένη συζήτηση για το θέμα αυτό την ημέρα νίκης της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και του αντιφασιστικού κινήματος. Γι’ αυτό ακριβώς δεν δημοσιοποίησα την παραίτησή μου, έχοντας προ πολλού αποφασίσει την απόλυτη απομάκρυνσή μου από τις κομματικές διαδικασίες.

Τώρα, στον απόηχο της δίκης της ΧΑ, επιμένετε πως έπεσαν στα μαλακά οι κατηγορούμενοί της λόγω νέων ΠΚ;  

Οπως προανέφερα, στους καταδικασθέντες νεοναζί δεν θα επιβληθεί η παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων. Γι’ αυτό σήμερα τους βλέπετε όλους,, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, να προσπαθούν να μπαλώσουν το κενό με τροπολογία στον εκλογικό νόμο, η οποία φυσικά δεν έχει τον χαρακτήρα ποινής, αλλά αποτελεί διοικητικό μέτρο. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να απαλειφθούν τα προαναφερόμενα άρθρα από τον Κώδικα.

Θα αναφέρω όμως, και αυτό το κάνω για δεύτερη φορά, κάτι που θεωρώ άξιο προσοχής: οι νεοναζί τιμωρήθηκαν με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, στον οποίο η διάρκεια της πρόσκαιρης κάθειρξης, για όλα τ’ αδικήματα και όχι μόνο για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δεκαπέντε (15) χρόνια, αντί της 20ετίας που προβλεπόταν στον προϋφιστάμενο Ποινικό Κώδικα, επειδή είναι ευμενέστερη διάταξη. Συγχρόνως η έκτιση της ποινής και η υφ’ όρων απόλυση θα πραγματοποιηθούν με τις διατάξεις του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα (άρθρο 105) και όχι με τη διάταξη του νέου ΠΚ (άρθρο 105β) που είναι σαφώς επαχθέστερη για τους καταδικασθέντες έναντι της παλαιάς.

Δυστυχώς και σ’ αυτό το σημείο ο μηχανισμός προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται ψευδώς ότι δήθεν θα εφαρμοστεί η αυστηρότερη διάταξη του νέου ΠΚ και όχι η ευμενέστερη του προηγούμενου. Είναι προφανές ότι μετά την αποκάλυψη της όλης κατάστασης επιδιώκουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ευελπιστώντας ότι μέχρι την ώρα των αποφυλακίσεων κανένας δεν θα θυμάται τα όσα σήμερα συζητούνται.

Εδώ και μέρες διακινείται πως και εσείς πάντως ψηφίσατε τις αλλαγές στους ΠΚ και μάλιστα υπερθεματίσατε και θετικά για αυτές.

Είναι και αυτό μέρος της ψευδολογίας που μετέρχονται. Πώς είναι δυνατόν να έχω ψηφίσει κάτι για το οποίο δεν διενεργήθηκε ονομαστική ψηφοφορία; Οπως προανέφερα, στην ομιλία μου στη Βουλή είχα ζητήσει στο τέλος να ψηφιστούν οι κώδικες υπό την προϋπόθεση ότι θα μετετίθετο η έναρξη ισχύος, άποψη για την οποία επιχειρηματολόγησα επί μακρόν, εκλιπαρώντας να μη δίνουμε όπλα στους πολιτικούς μας αντιπάλους, οι οποίοι είχαν διαπρέψει κατά το παρελθόν σε «στιγμιαίες» τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, προς δόξαν της διαπλοκής και της απαλλαγής πολλών κατηγορουμένων. Σε μια άνευ προηγουμένου δόλια διαστρέβλωση των όσων είπα, η «Αυγή» και άλλες ιστοσελίδες φιλικές προς την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισαν τις τελευταίες γραμμές της ομιλίας μου, αποκρύπτοντας όλα τα άλλα περί του χρόνου ισχύος. Τους αφήνω στη κρίση όσων πολέμησαν τέτοιες μεθόδους στη μακρά ιστορία της Ανανεωτικής Αριστεράς και όσων υπήρξαν θύματα ανάξιων ηγεσιών, οι οποίες για να επιβιώσουν καθίσταντο αδίστακτες.

Τελικά οι αλλαγές στους ΠΚ ήταν αναγκαίες και γιατί βιάστηκε η τότε κυβερνώσα πλειοψηφία να τις δρομολογήσει;

Οι Κώδικες έπρεπε ν’ αλλάξουν και σε ποσοστό 70%-80% μας έβρισκαν όλους σύμφωνους τα σχέδια νόμου που κατατέθηκαν. Δυστυχώς υπήρχε και ένα μικρό ποσοστό διατάξεων λανθασμένων και προβληματικών. Το τραγικό ήταν ότι ήλθαν στη Βουλή για συζήτηση δύο Κώδικες υψίστης σημασίας, οι οποίοι εμπεριέχουν πάνω από χίλια άρθρα, για να συζητηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και να ψηφιστούν σε μία συνεδρίαση, η οποία προσδιορίστηκε την τελευταία (εκ παρατάσεως μάλιστα!) εβδομάδα λειτουργίας της Βουλής πριν από τις εκλογές.

Πρωτόγνωρη κατάσταση στην πολιτική ιστορία της χώρας. Τα πολιτικά συμπεράσματα νομίζω ότι εξάγονται αβίαστα. Καλό όμως είναι, αφού δούμε τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο αποφασίστηκε αυτή η διαδικασία, να ρωτήσετε πρώτα και κύρια τους εμπνευστές, οργανωτές και εκτελεστές της όλης διαδικασίας γιατί ενήργησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Είστε ο δεύτερος που διαγράφηκε – εννοούμε της εποχής Αλέξη Τσίπρα -, είχε προηγηθεί ο βουλευτής Στάθης Παναγούλης που είχε διαφωνήσει για τους πλειστηριασμούς (Νοέμβριος του 2015). Εκ των υστέρων πώς σχολιάζετε τη διαδικασία διαγραφής σας από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι αποδέχομαι τη διαγραφή μου, η οποία αποφασίστηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 8ης προς την 9η Οκτωβρίου από το γραφείο Τύπου. Ηταν μια διαδικασία που τους χαρακτηρίζει και δεν τη σχολιάζω.

Δεν ήταν βαρύς ο χαρακτηρισμός σας για τους τέως συντρόφους σας ως «ψεύτες και συκοφάντες» ή για «σταλινικές μεθόδους» και ισχύει πως εξετάζετε προσφυγή εναντίον τους;

Ποτέ δεν χαρακτήρισα κανέναν. Χαρακτήρισα την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού και αρνήθηκα να την κρίνω περαιτέρω όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι δήθεν αναπαράγω ψευδείς ειδήσεις της ΝΔ. Την επόμενη μέρα στελέχη του κόμματος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές τοποθετήσεις τους με παρουσίασαν ότι εξυπηρετώ αλλότρια συμφέροντα και ότι ο ρόλος μου είναι ύποπτος! Αν όλα αυτά δεν αποτελούν μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείτε πως σήμερα εδώ διεξάγεται ένας εσωτερικός πόλεμος μηχανισμών που εμποδίζει την αντιστοίχιση με την κοινωνία;  

Οι πάντες παρακολουθούν σήμερα την απόλυτη εσωστρέφεια και ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ ν’ αντιστοιχηθεί με τις ανάγκες της κοινωνίας, παρά την κραυγαλέα αποτυχία της δεξιάς κυβέρνησης σε όλα σχεδόν τα ανοιχτά μέτωπα. Η μάχη ομάδων και μηχανισμών εντός του κόμματος για τη νομή της εξουσίας είναι πρωτοφανής. Κύριε Μανιάτη, δεν αγωνιστήκαμε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο κόμμα και να καταργηθούν οι συνιστώσες για να παρακολουθούμε να εμπεδώνεται μια ιδιότυπη πολιτική αναξιοπιστία του εγχειρήματός μας. Οσοι επικροτούν μια τέτοια πορεία, ας την ακολουθήσουν. Εμένα ούτε με ενδιαφέρει, ούτε με αφορά.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024