Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρήμα: οι χρόνοι και οι σημασίες τους, το ποιόν ενεργείας (Μέρος Β’)

Ρήμα: οι χρόνοι και οι σημασίες τους, το ποιόν ενεργείας (Μέρος Β’)

Οι παρελθοντικοί χρόνοι (παρατατικός, αόριστος και υπερσυντέλικος) φανερώνουν ότι κάτι έγινε στο παρελθόν

  1. Παρελθοντικοί χρόνοι

Παρατατικός

Ο παρατατικός φανερώνει κατά κύριο λόγο πως εκείνο που σημαίνει το ρήμα γινόταν στο παρελθόν εξακολουθητικά ή κατ’ επανάληψιν: «Όλη την εβδομάδα απουσίαζε αδικαιολόγητα από την εργασία του», «Μιλούσα στην αδελφή μου, όταν άκουσα το κουδούνι», «Κάθε βράδυ η παρέα συγκεντρωνόταν στο σπίτι μου».

Εξάλλου, ο παρατατικός χρησιμοποιείται με πρόταξη τού θα, προκειμένου να δηλωθεί κάτι που δεν πραγματοποιείται σε οποιαδήποτε από τις τρεις χρονικές βαθμίδες (παρελθόν, παρόν ή μέλλον): «Είχα την εντύπωση πως ο φίλος σου θα έφευγε χθες».

Αόριστος

Ο αόριστος φανερώνει κατά κύριο λόγο πως εκείνο που σημαίνει το ρήμα έγινε και ολοκληρώθηκε στο παρελθόν: «Έζησε πολλά χρόνια στην Αμερική», «Ο λόγος του μάγεψε το ακροατήριό του».

Ο αόριστος χρησιμοποιείται και:

  • Σε εκφράσεις που έχουν καθολική ισχύ ή γενικό κύρος, όπως οι παροιμίες και τα γνωμικά (ο λεγόμενος γνωμικός αόριστος): «Είδε ο τρελός τον μεθυσμένο και φοβήθηκε».
  • Σε εκφράσεις που αναφέρονται με απόλυτη βεβαιότητα σε κάτι το οποίο θα γίνει στο μέλλον, και μάλιστα γρήγορα: «Κάλεσέ με εσύ κι εγώ έφθασα στη στιγμή».

Υπερσυντέλικος

Ο υπερσυντέλικος φανερώνει κατά κύριο λόγο πως εκείνο που σημαίνει το ρήμα ήταν τελειωμένο στο παρελθόν πριν γίνει κάτι άλλο: «Ο Δημήτρης είχε ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του, όταν δέχτηκε την πρόσκληση του αμερικανικού πανεπιστημίου», «Είχα βάψει το δωμάτιο, όταν μου τηλεφώνησε».

Ο υπερσυντέλικος χρησιμοποιείται και:

  • Σε εκφράσεις που αναφέρονται σε κάτι που έγινε στο απώτατο παρελθόν, χωρίς αυτό να συσχετίζεται από χρονικής απόψεως με κάτι άλλο (στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο αόριστος): «Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος τού τότε γνωστού κόσμου».
  • Με πρόταξη τού θα, προκειμένου να δηλωθεί κάτι που δεν ολοκληρώθηκε, αν και θα ήταν δυνατόν να είχε ολοκληρωθεί στο παρελθόν: «Κάθε λογικός άνθρωπος θα είχε αναρωτηθεί γιατί άργησε η Μαρία, όχι όμως κι εσύ».

Ρήμα: οι χρόνοι και οι σημασίες τους, το ποιόν ενεργείας (Μέρος Α’)

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024