Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Μέτρα σε 3 βαθμίδες στη Βρετανία - Κλείνουν οι παμπ στο Λίβερπουλ

Κοροναϊός : Μέτρα σε 3 βαθμίδες στη Βρετανία – Κλείνουν οι παμπ στο Λίβερπουλ

Ο Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε σύστημα τριών ζωνών υγειονομικής ασφάλειας για τη Βρετανία - «Τα υπαγόρευσαν τα ζοφερά μαθηματικά», είπε χαρακτηριστικά για τα νέα μέτρα.

Ένα σύστημα τριών επιπέδων με κλιμακούμενα μέτρα κατά της διασποράς του κοροναϊού, αναλόγως το επιδημικό φορτίο κάθε περιοχής, ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Όπως τόνισε, τα μέτρα υπαγορεύονται από τα «ζοφερά μαθηματικά» της επιδημιολογικής εικόνας, που δείχνουν μεταξύ άλλων ότι οι νοσηλευόμενοι φορείς του ιού αυτήν τη στιγμή είναι περισσότεροι από τα τέλη Μαρτίου, όταν είχε επιβληθεί το γενικευμένο lockdown.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς λοιμωξιολόγους, τα κρούσματα κορωνοϊού αρχίζουν και μεταφέρονται από τους νεότερης ηλικίας προς τις πιο ευάλωτες ομάδες και θα συνεχίσουν να εξαπλώνονται ανά τη χώρα.

Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν μόνο για την Αγγλία και όχι για τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Τα τρία επίπεδα

Οι περιοχές της χώρας χωρίζονται σε «μεσαίου», «υψηλού» και «πολύ υψηλού» επιπέδου κινδύνου. Η κλιμάκωση δεν περιλαμβάνει «χαμηλό επίπεδο», γεγονός ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία στη Βρετανία.

Το μεσαίο επίπεδο, το οποίο θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων που έχουν τεθεί μέχρι στιγμής σε εφαρμογή, όπως ο «κανόνας των έξι» και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από στις 10 μ.μ. σε παμπ και εστιατόρια.

Το υψηλό επίπεδο, όπως περιέγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός, στοχεύει στην αποτροπή της μετάδοσης από κατοικία σε κατοικία. Έτσι, θα απαγορεύονται δια νόμου οι συναντήσεις μελών διαφορετικών νοικοκυριών σε οποιονδήποτε κλειστό χώρο στην πόλη.

Στο πολύ υψηλό επίπεδο θα απαγορεύονται συναντήσεις διαφορετικών νοικοκυριών όχι μόνο σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε κήπους κ.λπ. Σε αυτές τις περιοχές θα είναι επίσης κλειστές οι παμπ και τα μπαρ.

Ανοιχτά, πάντως, θα παραμείνουν παντού καταστήματα λιανικής, σχολεία και πανεπιστήμια.

Κλειστές οι παμπ στο Λίβερπουλ

Όπως επιβεβαίωσε, η ευρύτερη περιοχή του Λίβερπουλ και Μέρσεϊσαϊντ θα υπαχθεί από την Τετάρτη στην τρίτη βαθμίδα των πιο αυστηρών περιορισμών. Σε αυτές τις περιοχές δηλαδή θα είναι κλειστά τα μπαρ και οι παμπ.

Στη δεύτερη βαθμίδα τίθενται η κομητεία του Νότιγχαμσιρ και περιοχές του Τσέσιρ, καθώς και οι περισσότερες από τις περιοχές, κυρίως στη βόρεια Αγγλία, στις οποίες ισχύουν ήδη πρόσθετοι περιορισμοί, όπως το ευρύτερο Μάντσεστερ και το Μπέρμιγχαμ.

Τα μέτρα ανά περιοχή θα επανεξετάζονται κάθε τέσσερις εβδομάδες.

«Έρχονται δύσκολοι μήνες»

Το κοινοβούλιο θα συζητήσει και θα ψηφίσει την Τρίτη επί των νέων κανόνων, πρόσθεσε ο κ. Τζόνσον, ενώ θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για το ποιες περιοχές της χώρας θα υπάγονται σε κάθε βαθμίδα μέτρων.

«Πρέπει να αναλάβουμε δράση ώστε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο πρωθυπουργός Τζόνσον ενώπιον του Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι δεν επιθυμεί ένα δεύτερο καθολικό lockdown.

«Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα συνεχίσουν να είναι δύσκολοι και θα δοκιμάσουν το μέταλλο της χώρας», είπε ο κ. Τζόνσον.

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν 13.972 νέα κρούσματα σήμερα και 50 νέους θανάτους, με το συνολικό αριθμό των νεκρών από κορoναϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο να ανέρχεται στους 42.875.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024