Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Button Power»: Εξερευνώντας τα 125 χρόνια κονκάρδας

«Button Power»: Εξερευνώντας τα 125 χρόνια κονκάρδας

Δύο συλλέκτες συνυπογράφουν το βιβλίο «Button Power» – κυκλοφορεί στις 13 Οκτωβρίου –, στο οποίο ιχνηλατούν την ιστορία της κονκάρδας από το 1896 ως τις μέρες μας

«Μοιάζει με πραγματάκι ειδικού ενδιαφέροντος, αλλά αφηγείται μια πολύ γενική ιστορία της Αμερικής» λέει για την κονκάρδα η κατασκευάστρια και συλλέκτρια Christen Carter.

Η Carter συνέγραψε μαζί με τον εδώ και 60 χρόνια συλλέκτη Ted Hake το βιβλίο «Button Power» – κυκλοφορεί στις 13 Οκτωβρίου –, στο οποίο ιχνηλατούν την ιστορία της κονκάρδας από το 1896 ως τις μέρες μας.

«Παλιά, ο κόσμος φορούσε κονκάρδες, και ως επί το πλείστον είναι κάτι εφήμερο. Είναι μια στιγμή στον χρόνο» αναφέρει η Carter στο Colossal. «Σε συνέδεε με κάτι άλλο. Πριν από 125 χρόνια, οι εικόνες δεν ήταν τόσο κυρίαρχες τόσο όσο τώρα».\

View this post on Instagram

#1970s ? #happiness #happinessisanewpresident

A post shared by Christen Carter (@busychristen) on

View this post on Instagram

#1970s #shit #pinbackbuttons #mryuk

A post shared by Christen Carter (@busychristen) on

Στο «Button Power» παρελαύνουν φωτογραφημένες κονκάρδες στις οποίες απεικονίζεται μια ευρύτατη γκάμα αξιοσημείωτων προσώπων, από τη Shirley Chisholm, την πρώτη aφρο-αμερικανή που εξελέγη στο Κογκρέσο το 1968 και το συγκρότημα The Ramones μέχρι τον δημοφιλέστατο τον προηγούμενο αιώνα γελοιογράφο, γλύπτη και μηχανικό Rube Goldberg και τον πυγμάχο Muhammad Ali.

H Carter είναι σήμερα υπεύθυνη για το μοναδικό μουσείο κονκάρδας στον κόσμο, το οποίο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας κονκάρδας Busy Beaver Button Co. στο Σικάγο.

Το μουσείο υπερηφανεύεται για τη συλλογή του με περισσότερες από 40.000 κονκάρδες, αυτή την περίοδο είναι κλειστό λόγω της πανδημίας, αλλά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν στον ιστότοπό του να περιηγηθούν σε εικονικό αρχείο 9.000 αντικειμένων.

View this post on Instagram

#1980s #notalone #aliens #notreally #wearenotalone

A post shared by Christen Carter (@busychristen) on

Η δημοφιλία της κονκάρδας συνεχώς γνώριζε αυξομειώσεις, αλλά τις δεκαετίες του 1960 και 1980 αυξήθηκε καθώς τότε χρησιμοποιείτο ευρύτατα σε διαμαρτυρίες και κινήματα αντι-κουλτούρας. Πολλά από τα σλόγκαν των εναλλακτικών κινημάτων επιβίωσαν χάρη στην κονκάρδα.

«Είναι, επίσης, και μια ιστορία του λαού. Υπάρχουν τόσα πράγματα που έμαθα» λέει η Carter και επισύρει την προσοχή σε μια σειρά κονκάρδες με θέμα τις μεταφορές. «Τι είναι αυτή η “good road” ιστορία; Έμαθα ότι πριν υπάρξει φόρος εισοδήματος υπήρχε μια κίνηση για να φτιαχτούν υποδομές» εξηγεί σχετικά με μια ιστορία που δεν έμαθε ποτέ στο σχολείο.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν οδηγήσει σε έκλειψη της κονκάρδας. Παρότι τα μηνύματα σε πλατφόρμες όπως το Twitter θυμίζουν τα μηνύματα πάνω σε κονκάρδες, δεν έχουν ύπαρξη στον πραγματικό κόσμο και εξαφανίζονται όταν κατεβάσει ρολά η πλατφόρμα.

Η κονκάρδα «δημιουργεί ένα ενθύμιο. Δεν είναι κάτι που μπορείς εύκολα να το ξεχάσεις όπως ένα “τιτίβισμα”» επιμένει η Carter.

Επιπλέον, η κονκάρδα είναι κάτι «το οποίο το υποστηρίζεις. Ενώ όσα λέγονται online μπορούν εν πολλοίς να είναι ανώνυμα, υπάρχει κάτι στο να έχεις φυσική παρουσία στο παιχνίδι (επικοινωνίας).

Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι, απλά, τόσο σημαντικές και νομίζω ότι είναι κάτι που μας λείπει» τονίζει.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024