Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βοηθώντας τους εφήβους να διαχειριστούν το θυμό

Βοηθώντας τους εφήβους να διαχειριστούν το θυμό

Ο θυμός αποτελεί μια φυσική και ενστικτώδη απάντηση σε πιθανές «απειλές», μηχανισμός που ορισμένες φορές ίσως μπορεί να συμβάλλει στην εξέλιξη μας.

Ο θυμός αποτελεί μια φυσική και ενστικτώδη  απάντηση σε πιθανές «απειλές», μηχανισμός που ορισμένες φορές ίσως μπορεί να συμβάλλει στην εξέλιξη μας.

Ο θυμός, ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει και πρόβλημα όταν δεν ελέγχεται πλήρως, με αποτέλεσμα να λέει κανείς ή και να κάνει πράγματα που μετά από λίγο τα μετανιώνει.

Δεν είναι λίγοι οι έφηβοι που τείνουν να θυμώνουν ή να νευριάζουν με το παραμικρό, ακόμα και αν στο παρελθόν δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα με την διαχείριση των συναισθημάτων τους.

Στην εφηβεία, οι απαιτήσεις από τους γονείς, το σχολείο αλλά και τον κοινωνικό περίγυρο αυξάνονται, γεγονός που εξηγεί εν μέρει τα έντονα συναισθήματα αυτής της περιόδου.

Πώς συνδέεται το άγχος με τον θυμό;

Το άγχος και ο θυμός αποτελούν πολύ κοντινά συναισθήματα. Ο φόβος που μπορεί να αισθάνεται κανείς είτε εξωτερικεύεται, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε θυμό είτε κρύβεται ενδότερα, με συνέπεια την απότομη αύξηση του άγχους. Όταν φανταζόμαστε ένα παιδί αγχωμένο, μπορεί ασυνείδητα να το συνδέσουμε με κάποιο ιδιαίτερα ντροπαλό, στην πραγματικότητα όμως ένας αγχωμένος έφηβος μπορεί να φαίνεται στα μάτια μας θυμωμένος, απότομος ή αντιδραστικός ακόμα και αφελής.

Πρέπει λοιπόν, να έχουμε κατά νου ότι η εφηβεία είναι περίοδος ανησυχίας, μιας και οι ορμόνες αρχίζουν να «πλημμυρίζουν» το σώμα, επηρεάζοντας τόσο την διάθεση όσο και τον ύπνο. Το σχολείο παράλληλα σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δραστηριότητες ενδέχεται να προσθέσουν πίεση στο παιδί.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Μπορείτε να βοηθήσετε ξεκινώντας από τα βασικά:

  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί κοιμάται αρκετά και ότι περισσότερα γεύματά του είναι υγιεινά και ισορροπημένα.
  • Καθορίστε σαφείς ώρες ύπνου όπως και περιορισμούς στην ώρα που θα αφιερώνει στο κινητό ή τον υπολογιστή του.
  • Μπορείτε επίσης να συζητήσετε μαζί του και να κάνετε μαζί ένα πλάνο διαβάσματος ώστε να οργανώνει σωστά το χρόνο αναφορικά με τις εργασίες και τις δουλειές που έχει να κάνει.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024