Η προώθηση των Περσών προς δυσμάς επί βασιλείας Κύρου κινητοποιεί τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, που αντιλαμβάνονται γρήγορα την απειλή.

Μετά την όχι ικανοποιητική απάντηση του πέρση βασιλιά στους απεσταλμένους των Ελλήνων, αυτοί αποφασίζουν να ζητήσουν βοήθεια από τη Σπάρτη.

Το πρώτο βιβλίο ολοκληρώνεται με δύο μεγάλα κεφάλαια που αναφέρονται στη γρήγορη εξάπλωση της περσικής δύναμης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν εδώ η περιγραφή της Βαβυλώνας και ο θάνατος του Κύρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των Περσών εναντίον των Μασσαγετών.

Με το δεύτερο βιβλίο αρχίζει η βασιλεία του Καμβύση, ο οποίος αντιμετώπιζε τους Ίωνες και τους Αιολείς ως σκλάβους που κληρονόμησε από τον πατέρα του, τον Κύρο.

Η φύση, τα αξιοθέατα, η θρησκεία και τα έθιμα των κατοίκων της Αιγύπτου, μαζί με μια σύνοψη της αιγυπτιακής ιστορίας, συνθέτουν το περιεχόμενο του δεύτερου βιβλίου.

Στο τρίτο βιβλίο περιγράφονται αρχικά η προετοιμασία της περσικής εκστρατείας εναντίον της Αιγύπτου και η κατάκτηση αυτής από τον Καμβύση.

Ακολουθούν οι επιχειρήσεις του Καμβύση με ορμητήριο αυτήν τη χώρα και η περιγραφή της άκρως αρνητικής συμπεριφοράς του.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Καμβύση στην Αίγυπτο διεξάγεται η επιχείρηση των Λακεδαιμονίων εναντίον της Σάμου και του τυράννου της Πολυκράτη.

Ο Ηρόδοτος την περιγράφει διεξοδικά, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην αντιπαλότητα ανάμεσα στην Κόρινθο και τη Σάμο.

Στο τρίτο βιβλίο αρχίζει, εξάλλου, η περιγραφή της βασιλείας του Δαρείου, ο οποίος γίνεται μονάρχης με λογιών-λογιών δόλια τεχνάσματα.

Το εν λόγω βιβλίο ολοκληρώνεται με την πτώση του Πολυκράτη και την καταστολή της βαβυλωνιακής επανάστασης.

Ηρόδοτος, pater historiae (Μέρος Α’)

Ηρόδοτος, pater historiae (Μέρος Β’)

Ηρόδοτος, pater historiae (Μέρος Γ’)

Ηρόδοτος, pater historiae (Μέρος Δ’)

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr