Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ίσκιλι: Συγκίνηση στην παρουσίαση του βιβλίου για το δράμα των Ποντίων

Ίσκιλι: Συγκίνηση στην παρουσίαση του βιβλίου για το δράμα των Ποντίων

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του δεύτερου ιστορικού μυθιστορήματος, Ίσκιλι, της Γιώτας Ιωαννίδου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στον μαγικό κήπο του Νομισματικού Μουσείου η πρώτη επίσημη παρουσίαση του δεύτερου ιστορικού μυθιστορήματος Ίσκιλι της Γιώτας Ιωαννίδου από τις Εκδόσεις Αφοι Κυριακίδη. Ήταν εντυπωσιακό καταρχάς το πόσο καλά κρατήθηκαν στον γεμάτο από κόσμο κήπο τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία όλων από την πανδημία.

Ήταν μια υπέροχη, ήρεμη βραδιά, που θύμισε νύχτες Σεπτέμβρη προ κορονοιού. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον μαγικό ήχο της λύρας από τον Γιώργο Κυριακίδη στο σπαραχτικό ποντιακό τραγούδι «Την Πατρίδα μ έχασα»

Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο Βασίλης Κανέλλης, δημοσιογράφος και διευθυντής του in.gr, o oποίος είπε κάποια εισαγωγικά για το ιστορικό μυθιστόρημα της Γιώτας Ιωαννίδου, που αφορά την Γενοκτονία των Ποντίων.

Η ομιλία του κατέληξε στη φράση, αναφερόμενος στην γλώσσα του βιβλίου: «Το Ίσκιλι είναι γραμμένο σαν μια αέναη χορογραφία. Οι λέξεις έχουν κίνηση και ρυθμό και παρασύρουν τον αναγνώστη».

Στην συνέχεια η εξαιρετική Σοφία Παπάζογλου ερμήνευσε το ίδιο τραγούδι δημιουργώντας ένα κλίμα συγκίνησης στο κοινό, που εντάθηκε ακόμα περισσότερο από το απόσπασμα το βιβλίου, που διάβασε ο ηθοποιός Κώστας Ξυκομηνός.

Ακολούθως μίλησε ο εξαίρετος ιστορικός Βλάσσης Αγτζίδης για τις ιστορικές συνθήκες στις οποίες αναφέρεται το βιβλίο, την Γενοκτονία των Ποντίων και για τις συνθήκες που ζούμε σήμερα με την Τουρκία του Ερτογκάν. Ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία, μια και έδωσε την δυνατότητα στους θεατές να κατανοήσουν ακόμα καλύτερα την σύγχρονη πραγματικότητα.

Μετά το «Εκάεν και το Τσάμπασιν» από την Σοφία Παπάζογλου, και από ένα πολύ δυνατό απόσπασμα του βιβλίου, που αναφερόταν στον Τούρκο ήρωα από τον Κώστα Ξυκομηνό. ο λόγος δόθηκε στην μοναδική Ζωζώ Λιδωρίκη που χρόνια τώρα η προσφορά της στον χώρο του Πολιτισμού είναι ανεκτίμητη. Η κυρία Ζωζώ Λιδωρίκη μίλησε με πολύ εύγλωττο τρόπο κάνοντας μια αντίστιξη του βιβλίου με την ίδια την συγγραφέα ως άνθρωπο. Η αναφορά στην συγγραφέα μέσω του βιβλίου ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Μετά κι από το αγαπημένο όλων ποντιακό τραγούδι «Σεράντα μήλα» ο λόγος δόθηκε στην ίδια την συγγραφέα, την Γιώτα Ιωαννίδου Επέλεξε να διαβάσει, μια και είναι και ηθοποιός ένα απόσπασμα από το κεφάλαιο «Λύτρωση», το μοναδικό κεφάλαιο όπου ο ήρωας Κώστας μετά από τα άπειρα βάσανα που έχει περάσει, βρίσκει την εσωτερική του γαλήνη μέσα από τον αληθινό Έρωτα.

Η ομιλία της Γιώτας Ιωαννίδου θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «που τελειώνει ο πόνος», μια κι επικεντρώθηκε στον πόνο των προγόνων προσφύγων, αλλά και στον πόνο των τωρινών προσφύγων καταλήγοντας ότι το Ίσκιλι ήταν αποτέλεσμα βαθιάς υπαρξιακής ανάγκης της να κατανοήσει τον εαυτό της μέσω της σύνδεσης με τις ρίζες της. Ήταν μια υπέροχη παρουσίαση με ουσία και βάθος, απλότητα και ποιότητα.

Είχε μεγάλη αξία το γεγονός ότι με αφορμή το βιβλίο έγινε σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, δίνοντάς μας αυτήν την αίσθηση της συνέχειας, που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη στις παράξενες εποχές που ζούμε. Καλόταξιδο το Ίσκιλι!

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024