Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το θαύμα του διαστημικού ταξιδιού πιο κοντά από ποτέ και ένας Έλληνας είναι πρωταγωνιστής

Το θαύμα του διαστημικού ταξιδιού πιο κοντά από ποτέ και ένας Έλληνας είναι πρωταγωνιστής

Ο δρ. Νίκος Σπυρόπουλος είναι ο συμπατριώτης μας-εξέχων μέλος μιας εκλεκτής ομάδας- που μπορεί να κάνει το όνειρο της «βόλτας» στο διάστημα με «αερόστατο» μια ρεαλιστική επιδίωξη κάθε ανθρώπου

Είναι πλέον γεγονός. Ο διαστημικός τουρισμός αναμένεται τα επόμενα χρόνια να πάρει ένα πολύ σημαντικό μερίδιο στην οικονομική τουριστική σκακιέρα. Είναι επίσης γεγονός, πως το παιχνίδι αυτό δεν είναι για όλους καθώς κοστίζει μια περιουσία. Ή μήπως αυτό πλέον δεν ισχύει; Ο Δρ. Νίκος Σπυρόπουλος ένας καταξιωμένος επιστημονικός παρατηρητής του διαστήματος και εκ των κορυφαίων παγκοσμίως στις δορυφορικές επικοινωνίες στην αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε, μας δηλώνει πως θα αρκούν 125 χιλιάδες δολάρια για να δεις την Γη «όπως την βλέπει ο Θεός».

Ο Δρ Σπυρόπουλος που κατέχει θέση Εκτελεστικού Διευθυντή Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών  στην εταιρία Space Perspective μας ανέλυσε το φιλόδοξο project το οποίο μπορεί να έχει και πύλες επιβίβασης στη χώρα μας. Όπως χαρακτηριστικά και αποκλειστικά μας λέει: «Η Space Perspective, είναι η εταιρία που εδραιώνει τον «εκδημοκρατισμό» του διαστήματος δίνοντας σε εκατομμύρια ανθρώπους μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση στο θαύμα του διαστημικού ταξιδιού.»

 

Ποια η δική σας σχέση με τον χώρο του διαστήματος κ. Σπυρόπουλε;

Η σχέση μου με το διάστημα ξεκίνησε πριν από 35 χρόνια όταν ήδη στο Πανεπιστήμιο επισκέφθηκα την έκθεση AMTECH στην Αθήνα  (του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου) για νέες καινοτόμες τεχνολογίες. Με εντυπωσίασε μια εταιρία που για πρώτη φορά χρησιμοποιούσε δορυφορικά δεδομένα για τη προστασία του περιβάλλοντος, τη γεωργία, την δασολογία, την πολεοδομία και άλλες εφαρμογές. Έκτοτε το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Δουλεύω πάνω από 27 χρόνια στον κλάδο της Παρατήρησης της Γης (Earth Observation) και των δορυφορικών επικοινωνιών (SatCom), και εργάστηκα στην IIS-EOSAT Inc., Space Imaging, Definiens (συνεργάτης του καθηγητή G. Bining, Νόμπελ Φυσικής 1986) COSMOTELCO, KBI, 5CI, ZOElectronic, UrtheCast,  Earth-I, World View στην ανάπτυξη επιχειρησιακών πρωτοβουλιών συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης έργων.

 

Η εταιρεία στην οποία είστε μέτοχος και εκτελεστικός διευθυντής τι ακριβώς θέλει να κάνει; Αν κατάλαβα καλά θέλει να προκαλέσει τις αισθήσεις μας σε ένα διαπλανητικό ταξίδι;

Η Space Perspective, είναι η εταιρία που εδραιώνει τον «εκδημοκρατισμό» του διαστήματος δίνοντας σε εκατομμύρια ανθρώπους μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση στο θαύμα του διαστημικού ταξιδιού. Πιο αναλυτικά, και σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό που χρησιμοποιεί πυραύλους με εξαιρετικές απαιτήσεις από τους 3-4 επιβάτες τους να αντέχουν σε απότομες επιταχύνσεις, η Space Perspective χρησιμοποιεί τη βαρύτητα για να μεταφέρει σε υψόμετρο 30 χιλιομέτρων από το έδαφος, εκεί που ονομάζουμε άκρο του διαστήματος, 8 επιβάτες μέσα σε ένα άνετο και πολυτελές διαστημόπλοιο που ονομάζεται «Neptune» για ένα απολαυστικό, μοναδικό και περιπετειώδες ταξίδι εμπειρίας.

Μέχρι τώρα οι διαστημικές πτήσεις είναι απρόσιτες για τους περισσότερους ανθρώπους. Η  Space Perspective το αλλάζει αυτό, και έτσι το όνειρο πολλών ανθρώπων να βγάλουν μια selfie, να απολαύσουν ένα κοκτέιλ σε μια πολυθρόνα κοιτώντας τις Κυκλάδες ή και ακόμα να κάνουν μια πρόταση γάμου ή να υπογράψουν μια οικονομική συμφωνία ενώ ταξιδεύουν προς την Κρήτη μέσα στη στρατόσφαιρα της Γης, ίσως γίνει πραγματικότητα.

Η Space Perspective, εδράζεται στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ από όπου θα ξεκινήσουν οι πρώτες πτήσεις. To ταξίδι θα διαρκεί περίπου έξι ώρες με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το αερόστατο θα αναπτύσσει ταχύτητα περίπου 20 χλμ την ώρα, και θα παραμένει στη στρατόσφαιρα για περίπου δύο ώρες πριν κατέβει ξανά στη Γη. Η πλοήγηση γίνεται με ένα εξαιρετικά καινοτομικό σύστημα που θα ελέγχεται από δύο πιλότους έναν στο σκάφος και έναν στο κέντρο ελέγχου στη Γη, ενώ θα «πλανάρει» αξιοποιώντας τους επικρατείς ανέμους που θα πνέουν κατά την προκαθορισμένη πτήση του και θα προσθαλασσώνεται σε προεπιλεγμένα σημεία όπου και θα ανακτάται από βοηθητικό σκάφος.

Το διαστημόπλοιο διαθέτει ένα υπερσύγχρονο εσωτερικό με άνετα καθίσματα, μπαρ, τουαλέτες και τεράστια παράθυρα για πανοραμική θέα προς τον έναστρο ουρανό, την καμπυλότητα της Γης και τη γη όπως τη «βλέπει ο θεός». Ο χώρος του διαστημοπλοίου θα μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις στο διαστημικό σκάφος, ανάμεσά τους και γάμους «πέρα από αυτόν τον κόσμο». Τα αναλώσιμα για κάθε πτήση είναι ουσιαστικά μόνο το μπαλόνι ενώ το διαστημόπλοιο Neptune, θα επαναχρησιμοποιείται.

Ποιες οι διαφορές σας με άλλες προσπάθειες διαστημικού τουρισμού;

Η Space Perspective, δεν χρησιμοποιεί πυραυλική προώθηση για να μεταφέρει τους επιβάτες στο διάστημα. Το διαστημικό σκάφος αποτελείται από ένα τεράστιο μπαλόνι γεμάτο με υδρογόνο και την υπό πίεση πολυτελή καμπίνα του διαστημοπλοίου που βρίσκεται κάτω από το μπαλόνι. Αυτό της επιτρέπει να εκτελεί μια ήρεμη άνοδο, πτήση και κάθοδο χωρίς απότομες επιταχύνσεις βαρύτητας (δυνάμεις g).

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείτε θεωρείται καινοτόμος και γιατί;

Αν μου επιτρέπετε, θα σας δώσω μια γενική εικόνα της τεχνολογίας μιας και πολλά στοιχεία είναι εμπορικά μυστικά που διέπονται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας κατατεθειμένα στην Αμερική.  Για παράδειγμα μερικές καινοτόμες τεχνολογίες περιλαμβάνουν το λογισμικό ελέγχου πτήσης και τροχιάς, τη διαδικασία κατασκευής και πλευστότητα του μπαλονιού, τον έλεγχο καθόδου και τον αποπληθωρισμό των μπαλονιών, το εφεδρικό σύστημα καθόδου καθώς και τη προσθαλάσσωση (splashdown) καθώς επίσης και την τεχνολογία του περιβαλλοντικού και θερμικού ελέγχου του διαστημοπλοίου Neptune.

 

Πόσο κόστισε ή πόσο θα κοστίσει στην εταιρία όλο το εγχείρημα; Εμπλέκονται καθόλου κρατικοί φορείς ως υποστηρικτές σας ή είναι καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία;

Η Space Perspective έχει επενδύσει ήδη πάνω από 25 εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα, ανάπτυξη και ωρίμανση της τεχνολογίας μέσα από τα προγράμματα STRATEX και WORLD VIEW. Έχει υλοποιήσει πάνω από 60 πτήσεις και κατέχει το ρεκόρ, πετώντας με τον Αλαν Γιούστας, πρώην αντιπρόεδρο καινοτομίας της Google, στα 45 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. Η εταιρία εκτιμά ότι το όλο εγχείρημα θα ξεπεράσει τα 70-75 εκατομμύρια δολάρια καλύπτοντας πάνω από 400 πτήσεις το χρόνο. Η space perspective είναι καθαρά μια ιδιωτική πρωτοβουλία.

Εγγυάστε την ασφάλεια των επιβατών;

Τα μέλη της Space Perspective έχουν ηγηθεί στην ανάπτυξη και επιχειρησιακή εφαρμογή διαστημικών αεροστάτων τα τελευταία 50 χρόνια.  Η ασφάλεια ήταν πάντα ένα αναπόσπαστο τμήμα της κάθε πτήσης. Όλες οι νέες εμπορικές διαστημικές πτήσεις σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου θα διαχειρίζονται από πιστοποιημένους μηχανικούς-πιλότους της Space Perspective.

Πρέπει οι επιβαίνοντες να έχουν πιστοποιητικό υγείας πριν επιβιβαστούνε;

Οι απαιτήσεις για τους επιβάτες είναι ακριβώς οι ίδιες όπως και στα εμπορικά ταξίδια με αεροπλάνο

Γιατρός θα συνοδεύει τις αποστολές;

Όπως και στα ταξίδια με το αεροπλάνο δεν απαιτείται

Από ποια ηλικία θα επιτρέπεται η είσοδος στο αερόστατο;

Δεν υπάρχει όριο

Υπάρχει κάτι που μπορεί να πάει στραβά;

Η Space Perspective συνεργάζεται με τη ΝΑΣΑ και τους εταίρους της για να εξασφαλίσει όλα εκείνα τα μέσα και τις μεθόδους που θα επιτρέψουν ένα απολαυστικό, μοναδικό και περιπετειώδες ταξίδι εμπειρίας 6 ωρών.

Πότε θα δούμε το πρώτο «αερόστατο» στο διάστημα κ. Σπυρόπουλε; Υπάρχει περίπτωση να έχουν και οι Έλληνες που ζούνε στην Ελλάδα την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το ταξίδι; Οι τιμές θα είναι προσιτές για όλους;

Οι πρώτες πτήσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ενώ τα κανονικά ταξίδια σε τρία χρόνια. Πιστεύω ότι σε μια αντίστοιχη περίοδο οι Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα αλλά και οι εκλεκτοί επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν αυτή τη μεταμορφωτική εμπειρία πάνω από το Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη Πελοπόννησο, το Ιόνιο.

Υπάρχει περίπτωση οι πτήσεις αυτές να αξιοποιηθούν και για άλλους ερευνητικούς για παράδειγμα σκοπούς;

Φυσικά, tο διαστημόπλοιο εκτός του πιλότου και των οκτώ επιβατών θα μεταφέρει και επιστημονικά όργανα αποτελώντας το πρώτο εργαστήριο στον κόσμο στην άκρη του διαστήματος με ρυθμούς πτήσης που δεν προσφέρονταν ποτέ πριν για έρευνα, όπως η ατμοσφαιρική και κλιματική επιστήμη, η αστροφυσική και η ηλιακή φυσική, η αστροβιολογία και η αστρονομία.

Θα επαναλάβω τα λόγια Jane Poynter, διευθύνουσα σύμβουλος της Space Perspective, η οποία υποστηρίζει ότι «σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να δούμε τη Γη ως πλανήτη. Δεσμευόμαστε να αλλάξουμε θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ταξιδεύουν στο διάστημα, τόσο για να πραγματοποιήσουμε έρευνες ώστε να ωφελήσουμε τη ζωή στη Γη όσο και για να επηρεάσουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και συνδέουμε με τον πλανήτη μας».

Ο διαστημικός τουρισμός είναι κάτι που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια κ. Σπυρόπουλε και τι ποσό προβλέπεται να αντλήσει η αγορά αυτή; Πείτε μας με την ιδιότητα σας αν πιστεύετε πως το διάστημα είναι ένα σύνορο που πρέπει να περάσουμε ή απλά να σεβαστούμε;

Σύμφωνα με μελέτες η διαστημική αγορά προβλέπεται να είναι πάνω από ένα τρις δολάρια μέχρι το 2040, με τα διαστημικά ταξίδια να είναι ένας σημαντικός «οδηγός» αυτής. Η Space Perspective προσβλέπει στην άντληση ενός σημαντικού μεριδίου της αγοράς. Μέχρι τώρα περισσότερoι από 10.000 άνθρωποι έχουν κάνει προκρατήσεις θέσεων να μοιραστούν την εμπειρία πτήσης της Space Perspective με αξία εισιτηρίου τα 125.000 δολάρια, σχεδόν τα μισά από το γνωστό ανταγωνισμό.

Πρέπει να σημειώσω όμως ότι αν και το διάστημα είναι ένα αφιλόξενο περιβάλλον για το άνθρωπο, είναι όμως εκείνο το «μέσο» που μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα το πλανήτη μας και τα προβλήματα του και το κυριότερο να αντιληφθούμε ότι όλοι μας είμαστε επιβάτες (earthlings) στο διαστημόπλοιο που λέγεται Γη σε ένα κοινό ταξίδι στην απεραντοσύνη του διαστήματος.

 

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024