Ένας μεγάλος αριθμός ψηφιακών εφαρμογών έχει μπει πλέον στην καθημερινότητα ιατρών και ασθενών, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη και οι μεγάλες βάσεις δεδομένων επέτρεψαν τη δημιουργία «ευφυών» αλγορίθμων, που μπορούν να προβλέψουν τον επιπολασμό παθήσεων στο γενικό πληθυσμό, να βοηθήσουν στη διάγνωση παθήσεων και να προτείνουν την πιο κατάλληλη θεραπεία.

Η τεχνολογία αυτή υπάρχει και εξελίσσεται και στον τόπο μας, έχει εφαρμογή στην καρδιολογία και παρουσιάζεται στο πλαίσιο της διημερίδας Arrhythmias Update 2020, που διοργανώνει στις 18-19 Σεπτεμβρίου η Γ’ Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, Βασίλης Βασιλικός, αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια τάση της χρήσης ψηφιακών εφαρμογών στην καθημερινότητα των ασθενών, οι οποίες καθιστούν πιο εύκολη τη ζωή τους και βελτιώνουν την ποιότητά της, ενώ μακροπρόθεσμα μειώνουν και το κόστος της περίθαλψης, καθώς με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι επανεισαγωγές στα νοσοκομεία.

Στους δε γιατρούς, με τις εφαρμογές αυτές παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης των ασθενών από μακριά, διευκολύνοντάς τους ειδικά σε μια περίοδο πανδημίας όπως η τρέχουσα.

«Υπάρχουν επίσης άλλου τύπου τεχνολογίες, οι οποίες, αναλύοντας κάποια δεδομένα είτε από το καρδιογράφημα είτε από κάποιες παραμέτρους, μπορούν χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη να κάνουν μια πρόβλεψη για το αν θα υποτροπιάσει μια πάθηση ή όχι σε κάποιες ομάδες ασθενών. Εκτός των άλλων, υπάρχουν και οι πλατφόρμες της μάθησης. Εμείς χρησιμοποιούμε κάποια συγκεκριμένη πλατφόρμα για το καρδιογράφημα και για διάφορες άλλες παραμέτρους της ηλεκτροφυσιολογίας, η οποία δίνει όλες αυτές τις πληροφορίες για την εκπαίδευση» σημείωσε ο κ. Βασιλικός.

Παράλληλα, τόνισε ότι στην Γ’ Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ έχει εξελιχθεί η εφαρμογή Thess-HF, η οποία βρίσκεται σε δεύτερη φάση κλινικής μελέτης.

Πρόκειται για μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά, η οποία στοχεύει στο να αποτελέσει έναν «ψηφιακό βοηθό» για τη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Μέσω της εφαρμογής αυτής ζητείται από τον ασθενή καθημερινή μέτρηση πίεσης, βάρους και δύσπνοιας.

Ο καλύτερος έλεγχος αυτών συνεπάγεται λιγότερες υποτροπές.

Όλες οι καταγραφές βρίσκονται στη διάθεση του ασθενούς ανά πάσα στιγμή και του γιατρού κατά την επίσκεψη.

Η Τhess-HF υπενθυμίζει στον ασθενή να πάρει τα φάρμακά του και καταγράφει τη συμμόρφωσή του.

Δίδεται επίσης η δυνατότητα καταγραφής της διάθεσης, των οιδημάτων, των σφύξεων και του κορεσμού οξυγόνου του ασθενούς.

Ειδικός αλγόριθμος προειδοποιεί τον ασθενή για αύξηση βάρους και ανησυχητικές τιμές πίεσης.

Η ενσωμάτωση στοιχείων gamification παρακινεί σε μακροχρόνια χρήση της εφαρμογής.

«Την εφαρμογή αυτή τη διαθέσαμε ευρέως μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στους ασθενείς κατά την περίοδο του lockdown. Τα πρώτα πιλοτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι εύκολος ο χειρισμός από τους ασθενείς και έχει βελτιωθεί στατιστικά σημαντικά η ποιότητα ζωής τους, όπως αυτή αποτυπώνεται από τη χρήση ειδικών ερωτηματολογίων. Επίσης, έχουμε εξελίξει μία άλλη εφαρμογή για την κολπική μαρμαρυγή και αυτή τη στιγμή κάνουμε την κλινική της μελέτη. Έχουμε και μια άλλου τύπου ιατρική εφαρμογή, που έχει να κάνει με την ανάλυση κάποιων σημάτων από το καρδιογράφημα, και μπορούμε να πούμε αν κάποιος ασθενής θα έχει υποτροπές της κολπικής μαρμαρυγής ή όχι. Οι εφαρμογές αυτές χρησιμοποιούνται μέσω τάμπλετ ή έξυπνων κινητών, ενώ υπάρχουν και οι πιο εξειδικευμένες, όπου χρησιμοποιούμε συγκεκριμένα εργαλεία τα οποία “συνεργάζονται” με κάποιον υπολογιστή και έχουν ένα software που έχει δημιουργηθεί από τη δικιά μας ομάδα» πρόσθεσε ο κ. Βασιλικός.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr