Ένα γεγονός μαζικής εξαφάνισης που προκλήθηκε από μια ξαφνική μεταβολή του κλίματος πριν από περισσότερα από 200 εκατομμύρια χρόνια αναμόρφωσε τη ζωή στη Γη και εγκαινίασε την εποχή των δεινοσαύρων, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Το χρονικό των αλλαγών

Σύμφωνα με το The Gurdian, μια διεθνής ομάδα εξέτασε γεωλογικά στοιχεία και απολιθώματα. Διαπίστωσε ότι τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις, εκεί που είναι τώρα δυτικός Καναδάς, συνδέονται με την απώλεια φυτών και ζώων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κλιματική κρίση πριν από 233 εκατομμύρια χρόνια εξάλειψε μεγάλο μέρος της ζωής. Δημιούργησε ωστόσο, τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση των δεινοσαύρων και ορισμένων από τα πρώτα θηλαστικά. Τέτοια ήταν κροκόδειλοι και χελώνες, τα οποία συνέχισαν να πολλαπλασιάζονται.

«Υπήρχε σαφώς μια μαζική εξαφάνιση που τώρα ονομάζουμε Carnian Pluvial Episode, το οποίο ήταν λίγο κρυφό», δήλωσε ο Mike Benton, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Δεν είναι σαφές γιατί οι δεινόσαυροι «άνθισαν» μετά την κλιματική κρίση. Αλλά τα απολιθώματα δείχνουν ότι πολλά είδη εξαπλώθηκαν σε νέες περιοχές.

Ένα άλλο κύμα χορτοφάγων θηρίω εμφανίστηκε στο προσκήνιο. Για παράδειγμα ο 4 τόνων Plateosaurus, βρήκε φρέσκα εδάφη εκεί που βρίσκεται τώρα η Γερμανία, η Νότια Αμερική και η νότια Αφρική.

Ο Steve Brusatte, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο οποίος δε συμμετείχε στην ανασκόπηση, είπε ότι υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις για «ένα μεγάλο εύρος περιβαλλοντικών και κλιματικών αλλαγών» περίπου 233 εκατομμύρια χρόνια πριν, που προηγήθηκαν της εμφάνισης των δεινοσαύρων.

Είπε ότι ήταν «δελεαστικό και συναρπαστικό» να συνδέει κανείς τα γεγονότα. «Θα καταλήξουμε σε αυτό το παλιό ζήτημα: η κλιματική αλλαγή προκάλεσε τη διαφοροποίηση των δεινοσαύρων ή μήπως είναι το συμπέρασμα; Τελικά αυτό σημαίνει ότι το χρονοδιάγραμμα θα είναι κρίσιμο», είπε.

«Θα δούμε τι φέρνουν τα επόμενα χρόνια. Οι συγγραφείς έχουν καθορίσει μια φιλόδοξη ατζέντα για τη δοκιμή αυτής της μεγάλης, τολμηρής ιδέας ότι η διαφοροποίηση των δεινοσαύρων προκλήθηκε από την αλλαγή του κλίματος και του περιβάλλοντος…».

Δημοσιεύτηκε από The Guardian στις Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr