Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταρροϊκός πυρετός: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία

Καταρροϊκός πυρετός: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, μιας νόσου που πλήττει αιγοπρόβατα και βοοειδή αλλά δε μεταδίδεται σε άνθρωπο, έχουν εντοπιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα σε αυτές της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας, της Χαλκιδικής και της Πιερίας

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, μιας νόσου που πλήττει αιγοπρόβατα και βοοειδή αλλά δε μεταδίδεται σε άνθρωπο, έχουν εντοπιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα σε αυτές της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας, της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι εστίες του καταρροϊκού πυρετού και σε άλλες περιφερειακές ενότητες και περιφέρειες της χώρας.

Ειδικότερα και όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κτηνίατρος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, Μήνα Μπόρη, από τα μέσα Αυγούστου, οπότε είχαν καταγραφεί δεκαοκτώ εστίες καταρροϊκού πυρετού στην ηπειρωτική Ελλάδα, μέχρι σήμερα, έχουν εμφανιστεί νέες εστίες, ενώ οι τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης έχουν εξεταστεί σε συσκέψεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η κυρία Μπόρη διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο καταρροϊκός πυρετός δεν είναι ζωοανθρωπονόσος, δηλαδή δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, σε περίπτωση κρούσματος δεν επιβάλλεται υποχρεωτική θανάτωση του κοπαδιού, ενώ ο περιορισμός της νόσου γίνεται μέσω του περιορισμού των μετακινήσεων των ευαίσθητων στη νόσο ειδών ζώων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ορίζονται ζώνες ελέγχου σε ακτίνα είκοσι χιλιομέτρων από κάθε εστία, προστασίας σε ακτίνα εκατό χιλιομέτρων και επιτήρησης σε ακτίνα εκατόν πενήντα χιλιομέτρων. Οι μετακινήσεις απαγορεύονται για 21 ημέρες στη ζώνη ελέγχου με εξαίρεση τα ζώα που προορίζονται για άμεση σφαγή. Οι μετακινήσεις ζώων στις ζώνες προστασίας ή επιτήρησης μπορεί να επιτραπούν από την αρμόδια αρχή, με την προϋπόθεση ότι τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν δεν εμφανίζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα καταρροϊκού πυρετού του προβάτου κατά την ημέρα της μεταφοράς. Ωστόσο, απαγορεύεται η έξοδος ζώων από τη ζώνη προστασίας με συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Καταστροφική η αφρικανική πανώλη των χοίρων

Την ίδια στιγμή, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος, υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο καταρροϊκός πυρετός δεν είναι τόσο καταστροφική νόσος, καθώς το ποσοστό θνησιμότητας των ζώων που πλήττονται δεν ξεπερνά το 3%. Αντίθετα, τονίζει ότι στην περίπτωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς αν ένα ζώο βρεθεί θετικό θα πρέπει να οδηγηθεί στη σφαγή όλο το κοπάδι, με μεγάλες συνέπειες στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει η κυρία Μπόρη, ότι «αν υπήρχε έστω και ένα θετικό κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε μια χοιροτροφική μονάδα που είχε 5.000 ζώα, θα έπρεπε να θανατωθούν και τα 5000». «Το πρόβλημά μας είναι η αγροτική οικονομία, ότι δηλαδή καταστρέφεται το ζωικό κεφάλαιο. Επιπλέον, η πράξη έχει δείξει ότι ύστερα από μια τέτοια περίπτωση, δεν αντικαθίσταται το ζωικό κεφάλαιο στο σύνολό του. Δηλαδή μπορεί να σφαγούν πολλά ζώα, αλλά, δυστυχώς, δεν έχουμε αντίστοιχη επανασύσταση των εκτροφών», προσθέτει.

Κανένα κρούσμα αφρικανικής πανώλης στην Ελλάδα

Το θετικό είναι ότι τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα, ενώ τα μέτρα προστασίας που είχαν ληφθεί, έχουν αρθεί από τον περασμένο Απρίλιο. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Μπάτος, η ασθένεια εξακολουθεί να υφίσταται στη γειτονική Βουλγαρία, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την επαγρύπνηση όλων. Μετά, μάλιστα, από εστία που εντοπίστηκε σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, εντός της Βουλγαρίας, οι αρμόδιες αρχές υπογραμμίζουν την ανάγκη αποτροπής της εκ νέου εξάπλωσης του νοσήματος, μέσω των αγριόχοιρων, στην ελληνική επικράτεια.

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των πολιτών, των τουριστών, των αγροτών και των κυνηγών, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority) δημιούργησε τηλεοπτικό σποτ στο οποίο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι από το 2016 έως τον Ιούνιο του 2020, χάθηκαν στην Ευρώπη 1,3 εκατομμύρια χοίροι λόγω της αφρικανικής πανώλης. Απευθύνει, άλλωστε, έκκληση σε όλους να εμποδίσουν την εξάπλωση, να ανιχνεύουν εγκαίρως τα συμπτώματα στο ζωικό κεφάλαιο και να αναφέρουν ύποπτες περιπτώσεις.

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024