Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για πρώτη φορά σε κόμικ, βιογραφία της Yayoi Kusama

Για πρώτη φορά σε κόμικ, βιογραφία της Yayoi Kusama

Στα καρέ του κόμικ, η Macellari περιγράφει εμφατικά τους φόβους και ανησυχίες της Kusama, που επιδείνωναν οι απιστίες του πατέρα της και η αυταρχικότητα της μητέρας της

Έχουμε δει τα αντικείμενα με πουά της Yayoi Kusama, έχουμε δει τα βιβλία της για παιδιά, έχουμε ακούσει podcast με θέμα τη σημαντική Ιαπωνίδα καλλιτέχνιδα. Ίσως έχουμε δει και το ντοκιμαντέρ στο οποίο καταγράφεται η ζωή της και η καριέρα της. Τώρα, οι φανατικοί θαυμαστές της Kusama μπορούν να διαβάσουν γι’ αυτήν σε ένα κόμικ το οποίο έγραψε και εικονογράφησε η Elisa Macellari.

H Ταϊλανδο-ιταλίδα συγγραφέας και εικονογράφος αφηγείται την ενηλικίωση της Kusama στην Ιαπωνία, όπου προσπαθούσε να αντιμετωπίσει φαντασιώσεις της και εμμονικές συμπεριφορές της. Αυτή την προσπάθεια, η Kusama τη διοχέτευσε σε μια καλλιτεχνική καριέρα η οποία ξεκίνησε στην Ιαπωνία -ενάντια στη θέληση των γονιών της- και την οδήγησε στη Νέα Υόρκη, όπου η Yayoi άνθησε.

Στα καρέ του κόμικ, η Macellari περιγράφει εμφατικά τους φόβους και ανησυχίες της Kusama, που επιδείνωναν οι απιστίες του πατέρα της και η αυταρχικότητα της μητέρας της. Περιγράφει επίσης και το καταφύγιο που της πρόσφερε η τέχνη. Ως νέα γυναίκα, ανακάλυψε το έργο της Georgia O’Keeffe, της «Μητέρας του αμερικανικού μοντερνισμού», που και η ίδια έγινε ένα είδος ερημίτη, ζωγραφίζοντας στην έρημο του Νιου Μέξικο μετά τον θάνατο του συζύγου της, του σπουδαίου Αμερικανού φωτογράφου Alfred Stieglitz.

Η graphic novel ιχνηλατεί επίσης τα πρώτα χρόνια της Yayoi στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με ομοϊδεάτες καλλιτέχνες σαν τους Andy Warhol, Donald Judd, Joseph Cornell και Salvador Dalí. Εξετάζει, παράλληλα, το πώς η Kusama ανέπτυξε και επεξέτεινε τη ζωγραφική της σε εγκαταστάσεις, περφόρμανς, ντιζάιν για ενδύματα και και…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024