Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Είμαι ένα ντροπαλό σπασικλάκι»- Η Τούνμπεργκ μιλά για το ντοκιμαντέρ «I am Greta»

«Είμαι ένα ντροπαλό σπασικλάκι»- Η Τούνμπεργκ μιλά για το ντοκιμαντέρ «I am Greta»

«Δεν είμαι ένα θυμωμένο κι αφελές παιδί που φωνάζει στους ηγέτες», ομολογεί η Γκρέτα Τούνμπεργκ σε ντοκιμαντέρ για τη ζωή της.

Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας έκανε ένα ντοκιμαντέρ για την Γκρέτα Τούνμπεργκ, τη Σουηδή μαθήτρια που έγινε παγκόσμιο σύμβολο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και ενέπνευσε το κίνημα «Παρασκευές για το Μέλλον».

Στο «I am Greta» ο Νέιθαν Γκρόσμαν κινηματογράφησε για ένα χρόνο την καθημερινότητα της Τούνμπεργκ, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα μιλώντας στη Μόστρα με βιντεοσύνδεση την Παρασκευή κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος στο σχολείου της, όπου επέστρεψε πρόσφατα.

«Επιτύχατε να με παρουσιάσετε όπως είμαι και όχι όπως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όχι το θυμωμένο, αφελές παιδί που κάθεται στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών φωνάζοντας στους παγκόσμιους ηγέτες. Επειδή δεν είμαι αυτό το άτομο», είπε η ακτιβίστρια προσθέτοντας το εξής: «Νομίζω ότι με έκανε σίγουρα να μοιάζω με ένα ντροπαλό σπασικλάκι, αυτό που είμαι».

Η ίδια επίσης διέψευσε τους ισχυρισμούς περί χειραγώγησής της από άλλους. «Κάποιοι διασπείρουν θεωρίας συνωμοσίας, ότι δεν σκέφτομαι από μόνη μου, ότι δεν λέω τις απόψεις μου και άλλοι γράφουν τις ομιλίες μου… Στην ταινία μπορείτε να δείτε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια», υπογράμμισε.

Η Γκρέτα, που επέστρεψε στα θρανία τον περασμένο μήνα μετά από έναν χρόνο ακτιβισμού για το περιβάλλον αλλά επανέλαβε τις εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας, τόνισε την ανάγκη ο αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή, που επισκιάστηκε από την πανδημία του νέου κοροναϊού, να παραμείνει προτεραιότητα.

«Δεν θα έπρεπε να το κάνουμε εμείς αυτό»

Για μία ακόμη φορά, η Γκρέτα Τούνμπεργκ επέκρινε τους παγκόσμιους ηγέτες, λέγοντας ότι έχει πέσει στα παιδιά υπερβολικά μεγάλη ευθύνη στην προσπάθεια να στραφεί η προσοχή στην κλιματική κρίση.

«Δεν θα έπρεπε να πρέπει να το κάνουμε εμείς αυτό. Θα έπρεπε να εξαρτάται από τους ενήλικες και τους ανθρώπους στην εξουσία, αυτούς που προκάλεσαν αρχικά αυτό το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σχολίασε ότι η πανδημία έδειξε πως οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα δύο έκτακτες ανάγκες. «Όλα τα άλλα έπρεπε να μπουν σε αναμονή. Σίγουρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την επείγουσα κατάσταση της κλιματικής κρίσης και να την αντιμετωπίσουμε ως τέτοια, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε πραγματική αλλαγή», υπογράμμισε.

Το ντοκιμαντέρ

Σε αρκετές σκηνές του ντοκιμαντέρ, η Γκρέτα Τούνμπεργκ διαφωνεί με τον πατέρα της, συχνά για την τελειομανία της, καθώς γράφει και ξαναγράφει τις ομιλίες της.

Το φιλμ τη δείχνει να χορεύει φορώντας πιτζάμες, για να αντιμετωπίσει το άγχος της ενώ διασχίζει την Ευρώπη, ενώ σε άλλο σημείο απελπίζεται ότι είναι υπερβολικά μεγάλος ο ρόλος της στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης.

Αν και πλέον είναι διάσημη, στην ταινία παραδέχεται ότι «τα παιδιά ήταν κακά απέναντί μου», όταν ήταν μικρότερη. «Ποτέ δεν με καλούσαν σε πάρτι και ένιωθα αποκλεισμένη», λέει.

Όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα για το ντοκιμαντέρ, ο Γκρόσμαν δεν είχε ιδέα ότι η η 15χρονη τότε Τούνμπεργκ θα γινόταν γρήγορα σύμβολο της παγκόσμιας εκστρατείας για την κλιματική κρίση. «Νομίζω ότι έχουμε δει πολλά για εκείνη στα μέσα ενημέρωσης, έχει δώσει τόσες πολλές συνεντεύξεις και ήθελα να φέρω τον θεατή πιο κοντά της», δήλωσε στο Reuters.

«Σκεφτόμουν επίσης «Χριστέ μου, όλα πάνε τόσο γρήγορα. Τι παράξενο… με την έννοια ότι στεκόμαστε μπροστά στον Πάπα και μόλις οκτώ, εννέα μήνες πριν, ξεκίνησε τις απεργίες στο σχολείο», πρόσθεσε ο σκηνοθέτης.

Το φεστιβάλ της Βενετίας άνοιξε τις πύλες του την περασμένη Τετάρτη με λιγότερες ταινίες, προβολές σε μεγάλες οθόνες και νέους εξωτερικούς χώρους αλλά και τους θεατές σε αποστάσεις για να ρίξει αυλαία στις 12 Σεπτεμβρίου.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024