Στις 25 Αυγούστου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Τίτου του Αποστόλου, πρώτου επισκόπου της Κρήτης και στενού συνεργάτη του Αποστόλου Παύλου.

Ο Άγιος Τίτος ήταν μια χαρισματική προσωπικότητα, με ιδιαίτερη μόρφωση και ευφυΐα.

Έλληνας στην καταγωγή, ο Τίτος εγκολπώθηκε το χριστιανισμό χάρη στον Απόστολο Παύλο, τον οποίον ακολούθησε στην Ιερουσαλήμ, συμβάλλοντας στη διάδοση του Ευαγγελίου.

Ακολούθως μετέβη στην Κόρινθο και στη συνέχεια στην Κρήτη, όπου ο Παύλος τοποθέτησε το μαθητή του στη θέση του επισκόπου, με αποστολή να διδάξει το χριστιανισμό στο νησί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τίτος υπήρξε αποδέκτης επιστολής του Αποστόλου Παύλου (Προς Τίτον επιστολή), που έχει χαρακτηριστεί ποιμαντική, καθώς απευθύνεται σε έναν ποιμένα, τον πρώτο επίσκοπο Κρήτης.

Στην εν λόγω λιτή και περιεκτική επιστολή, που είναι γραμμένη στα ελληνικά, ο Απόστολος Παύλος συμβουλεύει τον Τίτο για σημαντικά ποιμαντικά ζητήματα.

Ο Τίτος αναφέρεται ότι απεβίωσε στην Κρήτη το έτος 105.

Ο ναός του Αγίου Τίτου

Ο ναός του Αγίου Τίτου βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία της πόλης του Ηρακλείου (οδός 25ης Aυγούστου).

Ο αρχικός βυζαντινός ναός, ο οποίος χτίστηκε μετά την ανάκτηση του νησιού από τον Nικηφόρο Φωκά (961) και σε διάφορες φάσεις υπέστη ζημιές, ανακαινίστηκε με σημαντικές τροποποιήσεις από τους Ενετούς το 16ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε ως καθολικός μητροπολιτικός ναός.

Στην Tουρκοκρατία μετατράπηκε σε τζαμί με το όνομα Bεζίρ τζαμί.

Καταστράφηκε στο μεγάλο σεισμό του 1856 και ξαναχτίστηκε πάνω στα παλαιά θεμέλια το 1872.

Το 1926 έγινε πάλι ορθόδοξος ο ναός, ύστερα από ανάλογες επισκευές και αφαιρέσεις.

Στην αρχιτεκτονική του ναού αποτυπώνεται η πολυτάραχη ιστορία του με το συνδυασμό διαφόρων αρχιτεκτονικών στοιχείων.

Στο ναό του Αγίου Τίτου φυλάσσεται η κάρα του αγίου, που επιστράφηκε στον κτήτορα ναό (1966) από τη Bενετία, όπου είχε μεταφερθεί μετά την άλωση του Hρακλείου από τους Tούρκους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο