Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερευνα: Λύστε σταυρόλεξα για 10 χρόνια νεότερο μυαλό!

Ερευνα: Λύστε σταυρόλεξα για 10 χρόνια νεότερο μυαλό!

Αν το να λύνετε σταυρόλεξα, “παιδεύοντας” το μυαλό σας, είναι αγαπημένη σας συνήθεια, είστε από τους τυχερούς. Ο εγκέφαλός σας λειτουργεί σαν να είναι δέκα χρόνια νεότερος.

Αν το να λύνετε σταυρόλεξα, “παιδεύοντας” το μυαλό σας, είναι αγαπημένη σας συνήθεια, είστε από τους τυχερούς. Ο εγκέφαλός σας λειτουργεί σαν να είναι δέκα χρόνια νεότερος.

TΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο παρουσιάζουν: Η εποποιία των Βαλκανικών Πολέμων μέσα από τα Αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού

«Πώς ηττήθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία από τον Ελληνικό Στρατό»

Mαζί, MEGA Σταυρόλεξα: Μία διασκεδαστική έκδοση με κρυπτόλεξα, γρίφους, παιχνίδια, εμπνευσμένα από τις αγαπημένες εκπομπές και σειρές του MEGA!

Και DOWN TOWN. Δανάη Μπάρκα: Το τηλεοπτικό της ντεμπούτο στο MEGA, στην παρουσίαση πρωινής εκπομπής!

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Exeter και του King’s College του Λονδίνου ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε πάνω από 17.000 υγιή άτομα, ηλικίας 50 ετών και άνω, που είχαν λάβει μέρος σε έρευνα μέσω διαδικτύου στην πλατφόρμα PROTECT. Οι συμμετέχοντες είχαν ερωτηθεί για το πόσο συχνά έλυναν σταυρόλεξα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν online γνωστικά τεστ, για να καταγράψουν το επίπεδο της εγκεφαλικής λειτουργικότητας των συμμετεχόντων. Από την συνδυαστική ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι, όσο πιο τακτικά έλυνε κάποιος σταυρόλεξα, τόσο καλύτερες επιδόσεις είχε στα τεστ προσοχής, μεσοπρόθεσμης μνήμης, αλλά και γραμματικής. Τα νέα ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, που έγινε στο Λονδίνο.

Οι νευρολόγοι που ασχολούνται με την άνοια προτείνουν στους ασθενείς να προσπαθούν να λύνουν σταυρόλεξα ή απλές μαθηματικές πράξεις, προκειμένου να κρατούν τον εγκέφαλό τους σε εγρήγορση. Πλέον αποδείχτηκε και επιστημονικά ότι ένα σταυρόλεξο τη μέρα θα μπορούσε να προλάβει τη νοητική έκπτωση αργότερα στη ζωή. Ο καθηγητής νευροεπιστημών από το Πανεπιστήμιο του Exeter Keith Wesnes δήλωσε: “Βρήκαμε άμεση σχέση ανάμεσα στη συχνότητα επίλυσης σταυρολέξων και στην ταχύτητα και στην ακρίβεια σε εννέα γνωστικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων της προσοχής, της λογικής και της μνήμης.

Οι επιδόσεις ήταν διαρκώς καλύτερες μεταξύ των ατόμων που ανέφεραν ότι έλυναν τακτικά σταυρόλεξα και, γενικά, βελτιώνονταν με τη συχνότητα ενασχόλησής τους με αυτά. Τώρα πρέπει να παρακολουθήσουμε αυτή την πολύ συναρπαστική συσχέτιση σε μια κλινική δοκιμή, για να διαπιστώσουμε εάν η εμπλοκή σε σταυρόλεξα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου”.

Πηγή: health mag

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024