Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ετοιμο το φθινόπωρο το τζαμί της Αθήνας - Στην τελική ευθεία οι διαγωνισμοί

Ετοιμο το φθινόπωρο το τζαμί της Αθήνας – Στην τελική ευθεία οι διαγωνισμοί

Ακόμη και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου ίσως λειτουργήσει το ισλαμικό τέμενος καθώς μεθαύριο λήγουν οι προθεσμίες υποβολής προσφορών για τις πρώτες και σημαντικότερες προκηρύξεις

Στην τελική ευθεία μπαίνει τελικά ύστερα από παλινωδίες ετών η λειτουργία του τεμένους των Αθηνών, καθώς σήμερα, Δευτέρα λήγουν οι προθεσμίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος/υποβολής προσφορών για τις πρώτες και σημαντικότερες προκηρύξεις-διαγωνισμούς προμήθειας υλικών, μίσθωσης ακινήτου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της Διοικούσας Επιτροπής του λατρευτικού χώρου, αλλά και σύναψης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου για πέντε θέσεις εργασίας (γενικών καθηκόντων).

Οι παραπάνω προκηρύξεις-διαγωνισμοί δημοσιεύτηκαν στις 30 Ιουνίου και, όπως λένε στα «ΝΕΑ» στελέχη του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η ολοκλήρωση και αυτής της διαδικασίας αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για τη λειτουργία του ναού ακόμη και εντός των πρώτων ημερών του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, θα ακολουθήσει η δημοσίευση προκηρύξεων μικρότερου κόστους, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει και η πρόσληψη του ιμάμη. «Τα πάντα κινούνται με τελικό πλάνο το τέμενος να είναι σε κατάσταση λειτουργίας σε ενάμιση μήνα από σήμερα, δηλαδή στις αρχές του φθινοπώρου» λένε, ενώ όσον αφορά τον ιμάμη διευκρινίζουν: «Η επιλογή του προσώπου έχει γίνει από τη Διοικούσα Επιτροπή και όταν όλα είναι έτοιμα θα προχωρήσει και το τυπικό της πρόσληψής του με την υπογραφή της σχετικής απόφασης από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αν για παράδειγμα όλες οι εκκρεμότητες έχουν διευθετηθεί και ανοίξουμε την 1η Σεπτέμβρη, η πρόσληψη θα γίνει περίπου δέκα ημέρες πριν. Εν κατακλείδι, κινούμαστε βάσει σχεδίου και παρά τα γραφειοκρατικά κολλήματα που ενδέχεται να προκύψουν ακόμη και στο παρά πέντε, αισιοδοξούμε ότι η προσπάθειά μας θα στεφθεί με επιτυχία. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τον πρώτο λατρευτικό χώρο που θα λειτουργεί υπό την αποκλειστική αιγίδα του κράτους».

Δεν σχετίζεται με τις προκλήσεις

Εξάλλου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη γείτονα με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» πως η επικείμενη λειτουργία του τεμένους των Αθηνών σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την προκλητική απόφαση της Αγκυρας που έχει εγείρει διεθνείς αντιδράσεις: «Μπήκαμε στην τελική ευθεία πολλές ημέρες πριν ανακοινωθεί ότι αλλάζει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Μάλιστα, αν δεν υπήρχαν τα γνωστά κολλήματα, ο ναός θα λειτουργούσε ήδη.

Τα δύο γεγονότα, παρότι συμπίπτουν χρονικά, λοιπόν, δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο και μάλιστα καταδεικνύουν τη διαφορά αντίληψης που υπάρχει στα θέματα σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας. Το ζήτημα του τεμένους αφορά αποκλειστικά το ελληνικό κράτος και την εκπλήρωση μιας υποχρέωσής του προς τους μουσουλμάνους πολίτες που κατοικούν στην περιοχή της Αττικής. Το τι κάνει ο πρόεδρος Ερντογάν χαρακτηρίζει αποκλειστικά τον ίδιο και τον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί στη χώρα του».

Υπενθυμίζεται ότι για τη θέση του πρώτου ιμάμη των Αθηνών φαίνεται να έχει «κλειδώσει» ο 50χρονος Σίντι Μοχάμεντ Ζακί. Πρόκειται για έλληνα πολίτη με καταγωγή από το Μαρόκο, ο οποίος μιλάει άπταιστα ελληνικά, αραβικά και γαλλικά, είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικομαθηματικών και Μουσουλμανικών Σπουδών, ενεργό μέλος του Συλλόγου της Μαροκινής Κοινότητας στην Ελλάδα και σήμερα εργάζεται ως διερμηνέας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Ο 50χρονος πατέρας τριών παιδιών επελέγη για τη θέση αυτή από το διοικητικό συμβούλιο του ισλαμικού τεμένους, όπως προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 42 (Οργανισμός του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών»). Ο ίδιος, μέχρι στιγμής, αποφεύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με την ανάληψη των καθηκόντων του, αφού ακόμα αναμένεται η επίσημη πρόσληψή του. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων επισημαίνουν ότι η πρόσληψη θα προχωρήσει εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμείς διαδικασίες για τη σύσταση του υπεύθυνου για τη λειτουργία του ναού φορέα.

Αγγελος Σκορδάς

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024