Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Navtex : Μια λέξη-κλειδί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Navtex : Μια λέξη-κλειδί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Στο αλφαβητάρι των τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων απαντά συχνά-πυκνά η λέξη Navtex, ένα ακρωνύμιο που σημαίνει Navigational Telex

Στο αλφαβητάρι των τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων απαντά συχνά-πυκνά η λέξη Navtex, ένα ακρωνύμιο που σημαίνει Navigational Telex.

Πρόκειται για μια διεθνώς προσφερόμενη υπηρεσία που αποσκοπεί στη μετάδοση ναυτιλιακών, μετεωρολογικών και άλλων κατεπειγουσών πληροφοριών σε πλοία που βρίσκονται εν πλω.

Οι πληροφορίες αυτές, που αφορούν τις παράκτιες περιοχές, λαμβάνονται αυτόματα και εκτυπώνονται απευθείας με τηλετυπικό τρόπο.

Η ίδρυση της Υπηρεσίας Navtex συμφωνήθηκε από τους διεθνείς οργανισμούς ΙΗΟ (International Hydrographic Organization, Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός) και ΙΜΟ (International Maritime Organization, Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός).

Η Υπηρεσία Navtex της Ελλάδας ανήκει στην περιοχή της Μεσογείου Navarea III, συντονίστρια της οποίας είναι  η Ισπανική Υδρογραφική Υπηρεσία.

Διεθνής Υπηρεσία Navtex 518 kHz

Για την υλοποίηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Navtex στην Ελλάδα, κατόπιν εγκρίσεως του ΙΜΟ, έχουν ιδρυθεί τρεις σταθμοί, ο καθένας από τους οποίους εξυπηρετεί συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Οι εκπομπές γίνονται στη συχνότητα 518 kHz στην αγγλική γλώσσα.

Εθνική Υπηρεσία Navtex 490 kHz

Κατόπιν αιτήματος της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του ΠΝ και εγκρίσεως του ΙΜΟ ιδρύθηκε και τέθηκε σε λειτουργία από την 1η Φεβρουαρίου 2012 η Εθνική Υπηρεσία Navtex.

Οι εκπομπές γίνονται στη συχνότητα 490 kHz στην ελληνική γλώσσα.

Οι εκπομπές Navtex είναι προγραμματισμένο να γίνονται κάθε τέσσερις ώρες, έχουν μέγιστο χρόνο διάρκειας τα δέκα λεπτά και είναι σύμφωνες με το πρόγραμμα εκπομπών που έχει εκδώσει ο ΙΜΟ.

Ζωτικής σημασίας και επείγοντα μηνύματα (π.χ., πληροφορίες για έρευνα και διάσωση, έκτακτες αναγγελίες θύελλας κλπ.) εκπέμπονται εκτάκτως.

Όλα τα μηνύματα της Υπηρεσίας Navtex έχουν πρόθεμα που αποτελείται από ομάδα τεσσάρων αλφαριθμητικών χαρακτήρων: Β1, Β2, Β3,Β4.

Ο πρώτος χαρακτήρας Β1 (γράμμα) καθορίζει την ταυτότητα του σταθμού εκπομπής.

Ο δεύτερος χαρακτήρας Β2 (γράμμα) καθορίζει την κατηγορία του μηνύματος (ναυτιλιακές προειδοποιήσεις, αναγγελία θυελλωδών ανέμων, πληροφορίες έρευνας – διάσωσης, δελτίο καιρού κ.ά.).

Ο τρίτος και τέταρτος χαρακτήρας Β3, Β4 (αριθμός) είναι ο αύξων αριθμός του μηνύματος, που αριθμείται από 01 μέχρι και 99.

Στη συνέχεια η αρίθμηση αρχίζει πάλι από 01, αποφεύγοντας αριθμούς Navtex που είναι σε ισχύ.

Οι ελληνικοί σταθμοί Navtex

hnhs NAVTEX image

Οι ελληνικές θάλασσες εξυπηρετούνται με μηνύματα Navtex που εκδίδονται στην αγγλική και την ελληνική γλώσσα (Διεθνής και Εθνική Υπηρεσία Navtex) και εκπέμπονται από τρεις ελληνικούς σταθμούς εγκατεστημένους στο Ηράκλειο Κρήτης (Νότιο Αιγαίο), στην Κέρκυρα (Ιόνιο) και στη Λήμνο (Αιγαίο).

Η περιοχή εξυπηρετήσεως και τα όρια του κάθε σταθμού απεικονίζονται στον ανωτέρω χάρτη.

Η Υδρογραφική Υπηρεσία του ΠΝ διαδραματίζει συντονιστικό ρόλο στη συλλογή, επεξεργασία, διαβίβαση και περαιτέρω εκπομπή των μηνυμάτων από τους σταθμούς Navtex που αφορούν τις ελληνικές θάλασσες, με συναρμόδιες υπηρεσίες την ΕΜΥ και το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος.

*Οι ανωτέρω πληροφορίες προέρχονται από το διαδικτυακό τόπο της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024