Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Με μεγάλα έργα η Σκιάθος θα αντιμετωπίσει την ανεργία»

«Με μεγάλα έργα η Σκιάθος θα αντιμετωπίσει την ανεργία»

Ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, μίλησε στο in.gr

Ο Θοδωρής Τζούμας, δήμαρχος Σκιάθου από τον Σεπτέμβριο του 2019, πιστεύει πως το νησί θα αντέξει τους κραδασμούς της πανδημίας, παρότι σχεδόν το σύνολο της οικονομίας βασίζεται στον τουρισμό. Απευθύνει μάλιστα και ένα κάλεσμα αφού όπως δηλώνει είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να απολαύσει κανείς τις διακοπές του στη Σκιάθο με σημαντικές –σε σχέση με άλλες χρονιές – εκπτώσεις. Διαβεβαιώνει μάλιστα πως έχουν ληφθεί και όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διαβίωση του κόσμου στο νησί: «Το Κέντρο Υγείας,  για πρώτη φορά στελεχώνεται με αριθμό ρεκόρ σε γιατρούς και νοσηλευτές, τη φιλοξενία των οποίων αναλαμβάνει ο Δήμος. Πολύ σημαντικό είναι πως το Κέντρο Υγείας έχει εξοπλιστεί με μοριακό αναλυτή που δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται τεστ στη Σκιάθο, όπως και ειδική κάψουλα αρνητικής πίεσης, που διασφαλίζει την αεροδιακομιδή του ασθενούς και αποτρέπει την διασπορά του ιού. Συνολικά το ΕΚΑΒ είναι εφοδιασμένο με 10 κάψουλες, η ενδέκατη βρίσκεται στη Σκιάθο», δηλώνει ο δήμαρχος.

Ο κ. Τζούμας απευθύνεται και στην κυβέρνηση σε ότι αφορά τους πόρους που κατευθύνονται στους δήμους και τα κριτήρια: «Σε μια χρόνια όπως η φετινή που θα πληγεί άμεσα η τοπική οικονομία που εξαρτάται σχεδόν στο 100% από τον τουρισμό, και κατ’επέκταση θα μειωθούν δραματικά τα έσοδα Δήμων όπως η Σκιάθος, θα πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει πέρα από τη λήψη μέτρων υποστήριξης τον επανακαθορισμό της κατανομής των ΚΑΠ όχι μόνο πληθυσμιακά αλλά και σύμφωνα με τη συμβολή ενός Δήμου στο ΑΕΠ της χώρας».

Το αποτύπωμα της πανδημίας για τον δήμο Σκιάθου σε σχέση με την τοπική επιχειρηματικότητα τι μορφή θα έχει δήμαρχε;

Το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό, είναι όμως και μια ευκαιρία, να απολαύσουμε τα ελληνικά νησιά σχεδόν σε  αποκλειστικότητα αλλά και να κάνουμε για πρώτη διακοπές τον Αύγουστο με τιμές Ιουνίου. Σε ότι αφορά τις κρατήσεις από το εξωτερικό τα μηνύματα από τους επισκέπτες του νησιού και τους τουριστικούς πράκτορες, δείχνουν να διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον, γεγονός που αποδεικνύει την αναγνωρισιμότητα του προορισμού. Τόσο εμείς όσο και οι ταξιδιώτες είμαστε σε αναμονή των ανακοινώσεων των κυβερνήσεων που θα επιτρέψουν την αεροπορική σύνδεση, κυρίως σε αναμονή είναι οι αεροπορικές εταιρείες οι οποίες ακόμα και τώρα δεν έχουν ακυρώσει τα slots (χρονοθυρίδες αναχώρηση/άφιξης), ενδεικτικό της ζήτησης που υπάρχει η οποία ωστόσο δεν θα φτάσει τα περσινά μεγέθη. Πέρυσι το αεροδρόμιο «υποδέχονταν» τους επισκέπτες της Σκιάθου από 39 πόλεις 17 χωρών.

Η Σκιάθος είναι γνωστή για τη δυνατότητα που παρέχει στον επισκέπτη εύκολα να βρει το κατάλυμα που επιθυμεί στην τιμή που μπορεί να αντιμετωπίσει.  Φέτος λόγω της πανδημίας και της μειωμένης κάλυψης αυτό είναι ευκολότερο. Ας δούμε λοιπόν την κρίση σαν μια μοναδική ευκαιρία να χαρούμε τον τόπο μας ξοδεύοντας πολύ λιγότερα χρήματα, για τις διακοπές που ειδικά φέτος έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Η Σκιάθος είναι ίσως το μοναδικό νησί, που χαίρονται  τις διακοπές τους τόσο οι νέοι όσο και οι οικογένειες, ανεξάρτητου εποχής και ειδικά φέτος οι συνθήκες έχουν “επιβάλει” να δημιουργηθούν τα κίνητρα από την πλευρά των επιχειρηματιών ώστε να προσελκύσουν επισκέπτες. Από την πλευρά μας ως Δήμος έχουμε δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες με μειώσεις τελών και φόρων στους επαγγελματίες του νησιού.

 

Πολλαπλασιάστηκαν οι συμπολίτες σας που στρέφονται λόγω ανάγκης στις κοινωνικές δομές του δήμου κ. Τζούμα;

Ως Δημοτική Αρχή μάς απασχολεί ιδιαίτερα η μείωση των θέσεων εργασίας, έχουμε ως προτεραιότητα  την υποστήριξη όσων πληγούν, με την οργάνωση προγραμμάτων μέσα από δομές που για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν στον Δήμο Σκιάθου, όπως το ‘Κέντρο Κοινότητα’ και το ‘βοήθεια στο σπίτι’. Mε την ανάληψη των καθηκόντων μας, δώσαμε έμφαση στη σύσταση τους, έτσι για πρώτη φορά λειτουργεί το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, μια πολύ σημαντική δομή τη λειτουργία της οποίας θα παγιώσουμε. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει στο Δήμο και το Κέντρο Κοινότητας.

Ο Δήμος Σκιάθου είναι ο ένας από τους δύο Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας στους οποίους δεν λειτουργούσε μέχρι σήμερα Κέντρο Κοινότητας, με σημαντικές συνέπειες για τις ευπαθείς ομάδες του Δήμου. Με πρωτοβουλία μας και σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.  Καλύπτουμε έτσι το κενό με μια σύγχρονη δομή και διασφαλίζουμε τη λειτουργία της για την επόμενη διετία. Έχοντας σε λειτουργία αυτές τις δυο σημαντικές δομές, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι κάτοικοι επιθυμούν αλλοδαπούς τουρίστες στο νησί λόγω της πανδημίας; Ο ελεγκτικός σας μηχανισμός έχει επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό για να ελέγχει αν τηρούνται τα μέτρα;

Στο πλαίσιο της οργάνωσης και της διαχείρισης της υγειονομικής κατάστασης εν όψει της τουριστικής περιόδου και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε την υγεία των πολιτών και των επισκεπτών του νησιού.

Σε συνεργασία με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και την Περιφέρεια Θεσσαλίας το νησί ενισχύθηκε με δύο κινητές μονάδες υγείας (ΚΟΜΥ), οι οποίες θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, με στόχο την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, με επιδημιολογική επιτήρηση.

Το Κέντρο Υγείας,  για πρώτη φορά στελεχώνεται με αριθμό ρεκόρ σε γιατρούς και νοσηλευτές, τη φιλοξενία των οποίων αναλαμβάνει ο Δήμος. Πολύ σημαντικό είναι πως το Κέντρο Υγείας έχει εξοπλιστεί με μοριακό αναλυτή που δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται τεστ στη Σκιάθο, όπως και ειδική κάψουλα αρνητικής πίεσης, που διασφαλίζει την αεροδιακομιδή του ασθενούς και αποτρέπει την διασπορά του ιού. Συνολικά το ΕΚΑΒ είναι εφοδιασμένο με 10 κάψουλες, η ενδέκατη βρίσκεται στη Σκιάθο.

Τόσο ο Δήμος όσο και οι επιχειρήσεις ακολουθούν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για την τήρηση των οποίων θα γίνονται συνεχής έλεγχοι, χωρίς καμία έκπτωση. Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους επισκέπτες πως μπορούν να κάνουν ασφαλείς και ευχάριστες διακοπές στη Σκιάθο.

 

Οι δομές υγείας καλύπτουν τις ανάγκες; Επίσης, συμφωνείτε με μια ολοκληρωμένη αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας; Να δημιουργηθούν δηλαδή ολοκληρωμένες μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας των δήμων με ταυτόχρονη συμβασιοποίηση τους με το ασφαλιστικό σύστημα;

Η αντιμετώπιση σε ότι αφορά τις δομές υγείας δεν θα πρέπει να γίνεται οριζόντια, αλλά σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες. Για παράδειγμα στη Σκιάθο έχουμε ένα Κέντρο Υγείας που σχεδιάστηκε για να καλύπτει τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, χωρίς να ληφθεί υπόψη πως για διάστημα 5 περίπου μηνών κάθε χρόνο, το νησί θα φιλοξενεί περίπου 500.000 επισκέπτες- φαντάζομαι αντίστοιχα προβλήματα θα υπάρχουν και σε αλλά νησιά με έντονη τουριστική κίνηση. Θα πρέπει λοιπόν σε ότι αφορά τις δομές υγείας σε περιπτώσεις όπως της Σκιάθου, ο σχεδιασμός να ακολουθεί την αυξομείωση του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη και την ένταση των περιστατικών που σε συνθήκες διακοπών αυξάνεται.

Ποια είναι η άποψη σας για το άρθρο 93 του πολυνομοσχεδίου για το περιβάλλον; Συνολικά κ. Τζούμα τι κάνετε τα απορρίμματα που παράγει ο δήμος;

 Ο Δήμος δεν συμμετείχε σε φορέα διαχείρισης, και έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Με το άρθρο 93 προκρίνεται η αναγκαιότητα συνεργασίας ανάμεσα σε πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, που θεωρούμε πως θα είναι θετικό εφόσον η νομοθεσία είναι εναρμονισμένη με τις κοινοτικές οδηγίες και δεν θα πληγεί η τοπική οικονομία.

Ο Δήμος μας συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), όπου πρόσφατα μετά από πρόταση μας, βελτιώθηκαν αισθητά οι όροι σε όφελος του Δήμου, αξίζει να αναφέρουμε πως η Σκιάθος είναι ανάμεσα στα δέκα νησιά με υψηλό δείκτη ανακύκλωσης σύμφωνα με την ΕΕΑΑ. Στην παρούσα φάση δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση του ποσοστού ανακυκλώσιμου υλικού, μέσα από το σχεδιασμό καμπάνιας ανακύκλωσης αλλά και δημιουργίας υποδομών σε συνεργασία με την Περιφέρεια όπως μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων και πρασίνου σημείου.

Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα ως δήμος Σκιάθου που αντιμετωπίζετε και οι πόροι που έχετε στη διάθεση σας επαρκούν για να τα λύσετε;

 Τα βασικά προβλήματα αφορούν,  σε υποδομές όπως επέκταση και βελτίωση των  δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, των οποίων την υλοποίηση έχουμε δρομολογήσει αλλά και σε θέματα όπως η συγκοινωνιακή σύνδεση ακτοπλοϊκή και αεροπορική στα νησιά όλα ξεκινούν και σταματούν στις συγκοινωνίες. Ο Δήμος έχει έσοδα από τα τακτικά έσοδα όπως ανταποδοτικά τέλη, φόρους, κλπ  σε τοπικό επίπεδο και από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) από την κεντρική διοίκηση τα οποία κατανέμονται σύμφωνα με τον πληθυσμό. Σε μια χρόνια όπως η φετινή που θα πληγεί άμεσα η τοπική οικονομία που εξαρτάται σχεδόν στο 100% από τον τουρισμό, και κατ’επέκταση θα μειωθούν δραματικά τα έσοδα Δήμων όπως η Σκιάθος, θα πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει πέρα από τη λήψη μέτρων υποστήριξης τον επανακαθορισμό της κατανομής των ΚΑΠ όχι μόνο πληθυσμιακά αλλά και σύμφωνα με τη συμβολή ενός Δήμου στο ΑΕΠ της χώρας.

Ποια είναι τα βασικά έργα υποδομής που σχεδιάζετε και σε ποιο στάδιο βρίσκονται επιχειρησιακά;

Στην παρούσα φάση σημαντικά έργα βρίσκονται στην τελική φάση έναρξης τους, όπως αντιπλημμυρικά έργα 2,1 εκ ευρώ που ξεκινούν άμεσα (έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος) , έργα 4,8 εκ ευρώ  ύδρευσης και αποχέτευσης που θα δημοπρατηθούν μέχρι το τέλος του μήνα, έργα αναστήλωσης μνημείων 5,2 εκ ευρώ που θα ξεκινήσουν μέσα στο φθινόπωρο, έργα πεζοδρομίων 300.000 ευρώ που θα ξεκινήσουν μέχρι το χειμώνα. Πρόκειται για σημαντικά έργα μέσα από τα οποία θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας και θα αντιμετωπιστεί σε σημαντικό μέρος το μεγάλο ποσοστό ανεργίας, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη.

Θα είναι καλό αν οι δημοτικές αρχές αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδυτικά σχήματα και στο ίδιο το ΕΣΠΑ; Τι ύψους χρηματοδοτήσεων διεκδικείτε;

Πρώτα θα πρέπει να υπάρχει στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών, για να μπορούν οι δήμοι να υποστηρίξουν την υλοποίηση των έργων από την σύνταξη της μελέτης μέχρι την ολοκλήρωση, ένα κενό που το έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση και έχει ήδη προκρίνει λύσεις όπως η σύσταση αναπτυξιακών εταιρειών. Αφού δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες τότε ναι θα είναι καλό οι δημοτικές αρχές να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, μέχρι τότε θα υπάρχει η εξάρτηση από τις Περιφέρειες και μητροπολιτικούς Δήμους. Θα πρέπει εδώ να επισημάνω πως η συνεργασία μας με την Περιφέρεια είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τα έργα που έχουμε δρομολογήσει.

Ο εισπρακτικός μηχανισμός των δήμων είναι επαρκής ώστε να διασφαλίζονται τα προβλεπόμενα έσοδα; Σε συνέχεια, πιστεύετε πως με φορολογική αποκέντρωση, με απόδοση του ΕΝΦΙΑ οι δήμοι θα οδηγηθούν σε οικονομική αυτοτέλεια;

Είναι δύσκολο να υπάρχει σε ένα Δήμο όπως η Σκιάθος, η οργάνωση και η υποδομή που θα μπορεί να ανταποκριθεί σε ανάγκες με τόσο μεγάλη διακύμανση πληθυσμιακή στη διάρκεια ενός χρόνου, με ότι αυτό συνεπάγεται. Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσω θερμά τους εργαζόμενους του Δήμου που υπερβάλουν εαυτόν, μιας και από τους 6 μήνες κανονικότητας σε ότι αφορά τη λειτουργία ενός Δήμου με 5.000 περίπου κατοίκους περνάμε σε 6 μήνες που φτάνουμε πληθυσμιακά τους 70.000 μηνιαίως.

Θα επανέλθω κλείνοντας, πως πρώτα θα πρέπει η κυβέρνηση να ‘αντιμετωπίσει΄ τους νησιωτικούς δήμους με μεγάλη τουριστική κίνηση, με δικαιοσύνη σε ότι αφορά την απόδοση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων αλλά και κατανόηση σε ότι αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών. Τότε θα μπορούμε να οδηγηθούμε στην αυτοτέλεια και την αποκέντρωση, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που είναι τόσο εξειδικευμένα λόγο της νησιωτικότητας  και του μοναδικού χαρακτήρα του ελληνικού νησιού.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024