Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέλσον Μαντέλα : Σύμβολο των καταπιεσμένων, σύμβολο του αγώνα για ελευθερία και ισότητα

Νέλσον Μαντέλα : Σύμβολο των καταπιεσμένων, σύμβολο του αγώνα για ελευθερία και ισότητα

Κάθε χρόνο στις 18 Ιουλίου εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα, που καθιερώθηκε το 2009 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για να τιμηθούν «η προώθηση και η ποιότητα της ειρήνης», που ασπάστηκε στη ζωή του και για τις οποίες αγωνίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής

Κάθε χρόνο στις 18 Ιουλίου εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα, που καθιερώθηκε το 2009 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για να τιμηθούν «η προώθηση και η ποιότητα της ειρήνης», που ασπάστηκε στη ζωή του και για τις οποίες αγωνίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.

Ο Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του 20ού αιώνα ως μαχητής εναντίον του τελευταίου ρατσιστικού καθεστώτος στο Δυτικό κόσμο, παρέμεινε φυλακισμένος επί 27 χρόνια, προτού γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής στις πρώτες εκλογές που διεξήχθησαν χωρίς φυλετικούς διαχωρισμούς.

Ο βίος του Νέλσον Μαντέλα

Εμβληματική μορφή του αγώνα για την εξάλειψη των ανισοτήτων και των διακρίσεων ανά την υφήλιο, ο Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1918 στο μικρό χωριό Μβέζο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Του δόθηκε το όνομα Ρολιλάχλα Μαντέλα, ενώ το όνομα Νέλσον το πήρε από ένα δάσκαλό του την πρώτη του μέρα στο σχολείο.

Βεβαίως, αργότερα έγινε ευρύτατα γνωστός απλώς ως Μαντίμπα, το όνομα της φυλής του.

Το 1937 ο Μαντέλα στάλθηκε σε κολέγιο μεθοδιστών ιεραποστόλων, όπου πρώτη φορά στη ζωή του απέκτησε φιλική σχέση με ανθρώπους διαφορετικής φυλής από τη δική του.

Τελικά, για να αποφύγει ένα προξενιό, κατέληξε στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου ξεκίνησε σπουδές Νομικής.

Ως φοιτητής αγωνίστηκε για να δοθούν πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στις πάμπολλες ομάδες αυτοχθόνων στην Νότια Αφρική.

Το 1944 μπήκε στην οργάνωση «Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο» (ANC), ιδρύοντας μαζί με άλλους και τη Νεολαία του ΑΝC.

Στην πολιτική θεώρηση του Μαντέλα αναμίχθηκαν ο αντιαποικιακός αγώνας, η μάχη κατά των θεσμοθετημένων διακρίσεων βάσει φυλής, ο μαρξισμός, καθώς και η αρχή της αντίστασης χωρίς βία του Μαχάτμα Γκάντι.

Το 1952 ο Μαντέλα ήλθε αντιμέτωπος πρώτη φορά με το δικαστικό σύστημα του απαρτχάιντ, όταν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι για την πολιτική του δραστηριότητα, με βάση το νόμο για την αντιμετώπιση του κομμουνισμού.

Αργότερα τον ίδιο χρόνο άνοιξε, μαζί με τον Όλιβερ Τάμπο, το πρώτο δικηγορικό γραφείο της Νότιας Αφρικής μόνο με μαύρους νομικούς.

Εξασκώντας τη δικηγορία, ο Μαντέλα έκανε εκστρατεία για την καταπολέμηση του απαρτχάιντ και το 1956 κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία.

Μετά την πολύχρονη δίκη εναντίον του ιδίου και των συγκατηγορουμένων του, οι κατηγορίες τελικά κατέπεσαν.

Το καθεστώς του απαρτχάιντ σκλήραινε όμως όλο και περισσότερο τη στάση του, και τελικά το 1960 το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο κηρύχθηκε παράνομο.

Μαζί του πέρασε στην παρανομία και ο Μαντέλα, που απομακρύνθηκε από την αρχή της μη βίας.

Τελικά, συνελήφθη ξανά, κατηγορήθηκε για σαμποτάζ και απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και καταδικάστηκε το 1964 σε ισόβια.

Με τον Μαντέλα στη φυλακή και την ηγεσία του εξόριστη, τα μέλη του ANC, οι αυτόχθονες της Νότιας Αφρικής, προχωρούσαν σε εξεγέρσεις που κατέληγαν σε αιματηρή καταστολή.

Τα στελέχη του ANC που βρίσκονταν στο εξωτερικό επέλεξαν να ξεκινήσουν εκστρατεία στη διεθνή κοινότητα εναντίον του απαρτχάιντ γύρω από ένα πρόσωπο: τον φυλακισμένο Νέλσον Μαντέλα.

Εντός και εκτός Νότιας Αφρικής, ο Μαντίμπα έγινε το σύμβολο των καταπιεσμένων, το σύμβολο του αγώνα για ελευθερία και ισότητα.

Οι εξελίξεις, στις οποίες συνέβαλε και η διεθνής κατακραυγή, οδήγησαν στην αποκατάσταση του ANC και στην απελευθέρωση του Μαντέλα, στις 11 Φεβρουαρίου 1990.

Από την ηγεσία του ANC ξεκίνησε τις συνομιλίες με την κυβέρνηση για ένα κράτος στο οποίο όλοι οι πολίτες θα ήταν ίσοι απέναντι στο νόμο ανεξαρτήτως φυλής, με την κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Ο Μαντέλα τιμήθηκε, μαζί με τον τότε πρόεδρο της χώρας, Φρέντερικ ντε Κλερκ, με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1993.

Στις εκλογές του επόμενου χρόνου το ANC κέρδισε με απόλυτη πλειοψηφία και στις 9 Μαΐου ο Μαντέλα εξελέγη από το νέο κοινοβούλιο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.

Μετά το τέλος της θητείας του, το 1999, πήρε μέρος ως διαμεσολαβητής σε διάφορες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αφρική.

Τελικά, αποσύρθηκε οριστικά από τα κοινά το 2004 αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας.

Οι δημόσιες εμφανίσεις του έγιναν έκτοτε ολοένα και λιγότερες.

Ο Νέλσον Μαντέλα έφυγε από τη ζωή στις 5 Δεκεμβρίου 2013.

(Πηγή πληροφοριών: sansimera.gr)

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024