Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζουλάκης: «Ετσι προσπαθούμε να αλλάξουμε τη Νέα Σμύρνη

Τζουλάκης: «Ετσι προσπαθούμε να αλλάξουμε τη Νέα Σμύρνη

Ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης μίλησε στο in.gr

Ο δήμαρχος κάθε πόλης κρίνεται καθημερινά. Είναι υποχρεωμένος να ανταποκρίνεται στις τακτικές και έκτακτες ανάγκες των δημοτών του. Ο Σταύρος Τζουλάκης διοικεί 11 χρόνια τον δήμο της Νέας Σμύρνης και ξέρει καλά πως οι πράξεις μετράνε. Μπορεί να είναι στοιβαγμένες σε ένα μικρό μισθωμένο κτίριο οι υπηρεσίες του δήμου όμως η δουλειά φαίνεται πως γίνεται. Η μεγάλη πρόκληση για τον κ. Τζουλάκη είναι η ολοκληρωμένη χωρική επένδυση που θα αλλάξει την φυσιογνωμία της αλλά και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Κάθε παρέμβαση που ενδυναμώνει τους ανθρώπους σε κάθε πόλη είναι πάντα προς την σωστή κατεύθυνση. Ο δήμαρχος Τζουλάκης έχει ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα. Θα σου πει την αλήθεια. Καλή ή κακή αυτή θα σου πει. Όταν τον ρωτήσαμε για την καταστατική θέση των αιρετών λάβαμε ίσως την πιο αυθεντική απάντηση σε αντίστοιχες σχετικές ερωτήσεις: «Η προσφορά στα κοινά είναι εθελοντική και δεν αντισταθμίζεται με καμία οικονομική παροχή. Βέβαια θα πρέπει να υπάρχει και οικονομική ενίσχυση των αιρετών που απασχολούνται ως επιβράβευση, ως κίνητρο αλλά όχι ως μοναδικό στόχο» μας δήλωσε. Ο Σταύρος Τζουλάκης λέει ευθαρσώς αυτό που η πλειοψηφία των συναδέλφων του πιστεύουν και ελπίζουν κάποτε να συμβεί.

Πρόγραμμα ΟΧΕ(ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις) και βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Σε ποιο στάδιο εξέλιξης είστε και τι ακριβώς θα γίνει στη Νέα Σμύρνη;

Με το έργο «Βελτίωση και αποκατάσταση υπερτοπικού άξονα οδών Αιγαίου – Κράτητος» προβλέπεται η ανάπλαση της περιοχής που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Νέας Σμύρνης με τους Δήμους Αθηναίων και Καλλιθέας. Η περιοχή συνορεύει με τους υπερτοπικούς άξονες της Λεωφόρου Συγγρού και της Λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου απ’ όπου διέρχεται και το τραμ.

Η κατασκευή του έργου θα γίνει από τον Δήμο Νέας Σμύρνης με χρηματοδότηση του επιχειρησιακού προγράμματος ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020. Η συμβατική δαπάνη του έργου είναι 3.493.697,31 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%.

Βασικό στοιχείο της ανάπλασης είναι η ενσωμάτωση βιοκλιματικών ατμοσφαιρικών ρύπων και της θερμοκρασίας στην περιοχή.

Οι εργασίες που περιλαμβάνονται είναι:

1.  Η διαμόρφωση των νέων επιφανειών των πεζοδρομίων που εξασφαλίζει την ομαλότητα, αντιολισθηρότητα, λειτουργικότητα, ασφάλεια και αισθητική σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της σχετικής νομοθεσίας. Σε ότι αφορά τα δέντρα, υφιστάμενα και νέα, δημιουργείται νέος θύλακας με προσθήκη σχάρας. Επισκευάζονται ή αντικαθίστανται ρείθρα και κράσπεδα όταν αυτό είναι αναγκαίο.

2. Η δημιουργία ραμπών αναπήρων και οδεύσεων τυφλών.

3.  Η ανάπλαση των νησίδων επί των οδών Βηζυινού και Εφέσου. Ανακατασκευάζονται κράσπεδα και κρασπεδόρειθρα των νησίδων.

4. Αναπλάθεται η πλατεία Βαρνάβα και η ομώνυμη παιδική χαρά.

5. Κατασκευάζεται ο ήδη εγκεκριμένος πεζόδρομος της οδού Θράκης (από Εφέσσου ως Αιγαίου) και ανακατασκευάζεται ο πεζόδρομος της οδού Αποστολάκη (είσοδος σχολείων).

6. Δημιουργείται ποδηλατόδρομος διπλής κατεύθυνσης στις οδούς Αιγαίου και Πλαστήρα (από Κράτητος ως Εφέσσου) πλάτους δύο μέτρων με αντιολισθηρό βιομηχανικό δάπεδο.

7. Αντικαθίστανται οι ασφαλτικοί τάπητες και αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα τα προβλήματα ρύσης υδάτων και τα φρεάτια υδροσυλλογής στο πέρας των εργασιών θα βρίσκονται σε πλήρη και σωστή λειτουργία.

8.  Διαμορφώνονται κόμβοι (διασταυρώσεις) με γνώμονα την ασφάλεια οχημάτων και πεζών. Η στάθμευση οχημάτων στους κόμβους καθίσταται αδύνατη και έτσι βελτιώνεται η ορατότητα των πεζών μέσω αφαλών εγκαρσίων διαβάσεων.

9.  Τα φρεάτια προσαρμόζονται υψομετρικά στις νέες στάθμες του οδοστρώματος.

10.  Διαμορφώνονται σαφή περιγράμματα θέσεων στάθμευσης –είτε παράλληλα είτε υπό γωνία με τον οδικό άξονα-. Λαμβάνεται ειδική μέριμνα σε κατάλληλα διαμορφωμένες θέσεις ΑμεΑ. Προβλέπονται θέσεις για δίτροχα στην οδό Εφέσσου –όμορα στο Άλσος-. Απαγορεύεται η στάθμευση κατά μήκος και όμορα των κεντρικών νησίδων.

11. Αναδιατάσσεται η οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση με έμφαση στις διαβάσεις πεζών. Τοποθετούνται χαμηλά κολωνάκια σήμανσης και αποτροπής στάθμευσης δίπλα στο κράσπεδο.

12.  Ανακατασκευάζεται το δίκτυο φωτισμού με τοποθέτηση νέων ιστών και φωτιστικών σωμάτων νέου τύπου LED χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και μεγάλης αντοχής στο χρόνο που θα συνδεθεί με σύστημα τηλεδιαχείρισης και τηλεελέγχου.

Οι εργασίες του έργου προχωρούν πολύ γρήγορα και το αποτέλεσμα έχει ξεκινήσει να γίνεται ήδη ορατό.

Πότε θα είναι έτοιμο το νέο βιοκλιματικό και πολυδύναμο κλειστό γυμναστήριο της Νέας Σμύρνης και τι άλλο προγραματίζετε γύρω από τον αθλητισμό κ. Τζουλάκη;

Είμαστε στη φάση που όλα τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί. Έχουμε στα χέρια μας ως Δήμος τις μελέτες εφαρμογής που είχε ζητήσει ο ανάδοχος. Πέφτουν οι υπογραφές και το έργο ξεκινά τον Σεπτέμβριο.

Όταν η μελέτη εγκρίθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο κάναμε την κατεδάφιση. Ακολούθως ο ανάδοχος μας ζήτησε και μελέτες εφαρμογής, κάτι που δεν είχε ζητηθεί από την αρχή. Απαιτήθηκε αρκετός καιρός μέχρι να ολοκληρωθούν καθώς ο μηχανικός που τις έκανε δεν είχε αγαστή συνεργασία με τον ανάδοχο του έργου. Αλλάξαμε μηχανικό. Πλέον είμαστε στην τελική ευθεία και θα φανεί καθαρά ποιες είναι οι προθέσεις του αναδόχου και της Περιφέρειας στην ανέγερση του νέου Κλειστού Δημοτικού Γυμναστηρίου. Από την Περιφέρεια και τον κ.Πατούλη έχω εισπράξει ότι το έργο θα προχωρήσει κανονικά. Πρέπει να σημειωθεί ότι ως Δήμος δίνουμε 9.000 ευρώ το μήνα στο ΣΕΦ, που δεν είναι ιδιωτικό, για να προπονούνται οι ομάδες. Χωρίς να έχουμε υποχρέωση. Έχουμε πολιτική και οικονομική αιμορραγία. Για μας είναι η πρώτη προτεραιότητα το έργο αυτό. Θα είναι το στολίδι της πόλης μας.

Για το γήπεδο του Πανιωνίου υπάρχει πρόβλεψη;

Σημαντική βοήθεια θα προσφέρουμε στις υποδομές του γηπέδου του Πανιωνίου. Το κόστος θα αγγίξει το 1.000.000 ευρώ από τα οποία τα 600.000 ευρώ προέρχονται από το πρόγραμμα Φιλόδημος και τα 400.000 από το ταμείο του Δήμου. Είμαστε δίπλα σε όλα τα αθλητικά σωματεία της πόλης μας αρωγοί και συνοδοιπόροι.

Για ποιο λόγο δεν έχετε το δικό σας Δημαρχείο και παραμένετε ενοικιαστής;

Δυστυχώς στην πόλη μας δεν υπάρχουν ελεύθερα διαθέσιμα οικόπεδα. Το θέμα του δικού μας ιδιόκτητου Δημαρχείου μας απασχολεί πολλά χρόνια. Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια πριν κάποια χρόνια για να έρθουμε σε συνεννόηση με τη ΓΕΧΑ αλλά δυστυχώς απέβη άκαρπη. Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία ενοικίασης για αρχή τριών ορόφων στο κτίριο Minetta, στη Λεωφόρο Συγγρού, γιατί οι χώροι του Δημαρχείου μας είναι παντελώς ακατάλληλοι και ανεπαρκείς τόσο για τους υπαλλήλους μας που αξίζουν και δικαιούνται πιο κατάλληλες και ασφαλείς συνθήκες όσο και για τους δημότες μας. Σ’ αυτό παρουσιάστηκε κάποια καθυστέρηση λόγω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης.

Ο Δήμος σας παρέχει ασφάλεια σε δημότες και επισκέπτες ή παρατηρούνται φαινόμενα παραβατικότητας Δήμαρχε;

Όπως σε όλους τους Δήμους της χώρας παρατηρούνται φαινόμενα αστικής παραβατικότητας. Δυστυχώς η Δημοτική Αστυνομία έχει σταματήσει να υπάρχει. Το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφάλειας μας επικουρούν με περιπολίες σε κεντρικά σημεία, σε δημόσιους χώρους και σε σχολεία κατά τις βραδινές ώρες. Επιπλέον κάνουμε ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία Φύλαξης (security).

Μιλήστε μας για το ευρωπαϊκό έργο popular που συνδυάζει πολιτισμό και εκπαίδευση και έχει προκαλέσει τόσα θετικά σχόλια.

Εξαιρετικό και πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα. Με 11 ξεχωριστές ενότητες σχετικές με επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα. Όλες οι διαλέξεις συνδυάζονται με έργα τέχνης και είναι εύκολα προσβάσιμες σε κάθε χρήστη. Ιδιαίτερα αγαπητή σε όλους η Κοινοτική Ψυχολογία, η οποία χρησιμοποιεί διάφορες προοπτικές μέσα και έξω από την ψυχολογία για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα των κοινοτήτων, τις σχέσεις εντός τους και τις σχετιζόμενες στάσεις και συμπεριφορές των ανθρώπων.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος ο αντίκτυπος στη Νέα Σμύρνη ήταν μεγάλη έκπληξη για μας και η συμμετοχή των πολιτών υπερέβη κάθε προσδοκία. Η αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των εργασιών αποκάλυψε την ικανοποίηση των συμμετεχόντων και την ανάγκη για τέτοιες πρωτοβουλίες.

Οικονομική ανασυγκρότηση στους ΟΤΑ. Χρηστή διαχείριση των πόρων και δημιουργία νέων εσόδων. Τι σημαίνουν για εσάς όλα αυτά;

Με χρηστή διαχείριση αρκετών χρόνων είμαστε ένας Δήμος σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση που μπορεί και ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες των ημερών (κρίση – covid). Επίσης φροντίζουμε να πραγματοποιούνται μεγάλα έργα στη Νέα Σμύρνη ενταγμένα σε προγράμματα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης είτε της περιφέρειας. Σε προγράμματα στηρίξαμε και την εκμάθηση και απόκτηση πτυχίων ξένων γλωσσών και υπολογιστών τόσο των υπαλλήλων του Δήμου μας όσο και δημοτών.

Στην μετά covid εποχή οι δήμοι πρέπει να στηριχτούν οικονομικά από το κράτος γιατί τα έσοδά τους έχουν περικοπεί. Οι δημότες που έχουν πληγεί είναι πολλοί και τους στηρίζουμε ποικιλοτρόπως.

Θεωρείτε πως απαιτείται εκσυγχρονισμός της καταστατικής θέσης των αιρετών;

Η προσφορά στα κοινά είναι εθελοντική και δεν αντισταθμίζεται με καμία οικονομική παροχή. Βέβαια θα πρέπει να υπάρχει και οικονομική ενίσχυση των αιρετών που απασχολούνται ως επιβράβευση, ως κίνητρο αλλά όχι ως μοναδικό στόχο.

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024