Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συγκλονιστικό: Αυτές είναι οι πιο κοντινές φωτογραφίες του Ήλιου

Συγκλονιστικό: Αυτές είναι οι πιο κοντινές φωτογραφίες του Ήλιου

Στις εικόνες υπάρχουν μικρές ηλιακές εκλάμψεις που μοιάζουν με φωτιές, οι οποίες διακρίνονται κοντά στην επιφάνεια του Ήλιου.

Στη δημοσιότητα έδωσε η NASA τις πιο κοντινές φωτογραφίες που έχουν ληφθεί ποτέ από τον Ήλιο, οι οποίες είναι πλέον διαθέσιμες στο κοινό.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Solar Orbiter και είναι εκπληκτικές.

Το Solar Orbiter, το οποίο εκτοξεύθηκε φέτος στις 10 Φεβρουαρίου, πραγματοποίησε ήδη την πρώτη κοντινή προσέγγισή του στον Ήλιο στα μέσα Ιουνίου. Η αποστολή γίνεται από τη NASA σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Στις εικόνες υπάρχουν μικρές ηλιακές εκλάμψεις που μοιάζουν με φωτιές, οι οποίες διακρίνονται κοντά στην επιφάνεια του Ήλιου.

Μικρές εστίες φωτιάς στην επιφάνεια του Ήλιου

«Διάσπαρτες σε όλη την επιφάνεια, αυτές οι μικρές εκλάμψεις μπορεί να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε ένα μυστηριώδες φαινόμενο, κατά το οποίο το εξωτερικό στρώμα του Ήλιου, είναι περισσότερο από 200 με 500 φορές πιο θερμό από τα στρώματα που βρίσκονται από κάτω», ανέφερε ο συνεπικεφαλής ερευνητής της αποστολής Ντέιβιντ Λογνκ, προσθέτοντας ότι το επίπεδο των λεπτομερειών που προσφέρουν οι φωτογραφίες είναι εντυπωσιακό.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα ακριβώς τι είναι αυτές οι ηλιακές εκλάμψεις, εκτιμούν όμως ότι θα μπορούσαν να είναι μικροσκοπικοί σπινθήρες που βοηθούν στη θέρμανση της εξωτερικής ατμόσφαιρας του Ήλιου. Η μέτρηση της θερμοκρασίας τους θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες, κάτι που το όργανο Spice του Orbiter είναι σε θέση να κάνει.

Εκτός από τις εικόνες, κοινοποιήθηκαν επίσης δεδομένα από τα τέσσερα όργανα που βοηθούν στη μέτρηση του διαστημικού περιβάλλοντος γύρω από τον τροχιά του Ήλιου.

«Ήδη τα δεδομένα μας αποκαλύπτουν κύματα σοκ, εκτοξεύσεις στεφανιαίας μάζας, φαινόμενα που ονομάζονται «εναλλαγές» και κύματα λεπτής κλίμακας στο μαγνητικό πεδίο που μπορούμε να δούμε μόνο χάρη στην ακραία ευαισθησία του οργάνου μας», δήλωσε ο κύριος ερευνητής του μαγνητόμετρου του Solar Orbiter και καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου, Τιμ Χόρμπουρι.

Το Solar Orbiter

Το Solar Orbiter είναι η πρώτη αποστολή που θα παρέχει εικόνες των βόρειων και νότιων πόλων του Ήλιου. Η οπτική κατανόηση των πόλων του Ήλιου είναι σημαντική επειδή μπορεί να παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ισχυρό μαγνητικό πεδίο του Ήλιου και πώς επηρεάζει τη Γη.

Το Solar Orbiter είναι εξοπλισμένο με δέκα όργανα που μπορούν να συλλάβουν παρατηρήσεις της κορώνας του ήλιου (που είναι η ατμόσφαιρά του), των πόλων και του ηλιακού δίσκου. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τα όργανα του για τη μέτρηση των μαγνητικών πεδίων του Ήλιου και του ηλιακού ανέμου, ή την ενεργοποιημένη ροή σωματιδίων που εκπέμπονται από τον Ήλιο και φτάνουν στο ηλιακό μας σύστημα.

Η κατανόηση του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου και του ηλιακού ανέμου είναι βασικά επειδή συμβάλλουν στον καιρό του διαστήματος, ο οποίος επηρεάζει τη Γη παρεμβαίνοντας σε δικτυωμένα συστήματα όπως GPS, επικοινωνίες και ακόμη και αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το μαγνητικό πεδίο του ήλιου είναι τόσο τεράστιο που εκτείνεται πέρα από τον Πλούτωνα, παρέχοντας ένα μονοπάτι για τον ηλιακό άνεμο να ταξιδεύει κατευθείαν στο ηλιακό σύστημα.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024