Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Πηγή Λυκούδη μιλάει για τον νέο της δίσκο «Ταξίδια εν Λευκώ»

Η Πηγή Λυκούδη μιλάει για τον νέο της δίσκο «Ταξίδια εν Λευκώ»

Η νέα δισκογραφική δουλειά της Πηγής Λυκούδη που κυκλοφορεί από την FM Records, με τίτλο «Ταξίδια εν Λευκώ»

Η νέα δισκογραφική δουλειά της Πηγής Λυκούδη που κυκλοφορεί από την FM Records, με τίτλο «Ταξίδια εν Λευκώ» είναι μία ενότητα τραγουδιών που δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη της να πει δυνατά και καθάρια πως «Όταν χάνεται ο ήλιος» , για να βρεθείς «Στα σύννεφα για λίγο», πρέπει να κάνεις «Βήματα», να χορέψεις «Ζεϊμπέκικο για δύο», ένα παθιασμένο «Tango της Φωτιάς» να πεις «Λόγια που ποτέ δεν έχεις πει» και να «Ταξιδέψεις με το νου» εκεί όπου συνάντηση με το εαυτό μας είναι λυτρωτική.

Πώς προέκυψε ο νέος σας δίσκος;

Η πρόσφατη δισκογραφική δουλειά μου  με τίτλο «Ταξίδια εν λευκώ» προέκυψε μέσα από την ανάγκη μου να ενώσω το παρελθόν με το σήμερα. Εμπεριέχει τραγούδια τα οποία δεν γράφτηκαν στην ίδια χρονική περίοδο.

Τα τραγούδια «Όταν χάνεται ο ήλιος» σε ποίηση Μ.Μπουρμπούλη, «Ζειμπέκικο για δυο ζωές» σε στίχους  Φ.Γράψα τα οποία ερμηνεύει ο Σπύρος Κλείσσας και τα δύο ορχηστρικά του δίσκου  το ομότιτλο, «Ταξίδια εν λευκώ» και το «Tango της φωτιάς» γράφτηκαν πριν 5 χρόνια. Τα τραγούδια αυτά  αγαπήθηκαν στις συναυλίες και αποφάσισα να τα εντάξω σε αυτό το CD. Το «Στα σύννεφα για λίγο», «Τα λόγια που ποτέ δεν έχω πει» σε στίχους Νάνσυς Κανέλλη και Ξένιας Δικαίου τα οποία ερμηνεύει η Μαρίνα Βολουδάκη  καθώς και «Τα ταξίδια του νου» σε στίχους Γιώργου Μανιού με την ερμηνεία της Γεωργίας Αγγέλου  γράφτηκαν αυτόν τον χειμώνα.  Η επιλογή τους έγινε βάζοντας τον εαυτό μου στη διαδικασία του ακροατή, θέλοντας να δημιουργήσω ένα cd το οποίο να με ταξιδεύει και να ενώνει περιόδους της γραφής μου. Καθώς τον ακούω νιώθω πώς αυτό έχει συμβεί.

 Ποια ήταν η έμπνευσή σας;

Έμπνευση μου ήταν οι ίδιοι οι στίχοι, οι οποίοι στην περίοδο που έγιναν τραγούδια  με εξέφραζαν απόλυτα. Μαζί με το γεγονός ότι τα ερμήνευσαν σημαντικές φωνές της νέας γενιάς , επί χρόνια συνεργάτες μου,  ο Σπύρος Κλείσσας, η Γεωργία Αγγέλου και η Μαρίνα Βολουδάκη  επέτειναν την απόφασή μου να μπω στην διαδικασία  της ηχογράφησης αυτού του CD. Το μεγαλύτερο μέρος των έργων μου ερωτοτροπεί με την ποίηση. Βλέπετε  η Τέχνη της Ποίησης  έχει την δύναμη να πει με «ωραίο» τρόπο και τις πιο δύσκολες αλήθειες της ζωής και αυτό είναι κάτι που θαυμάζω και μου αρέσει σαν στάση ζωής.

Ποιο τραγούδι ξεχωρίζετε και γιατί;

Αν και είναι πολύ δύσκολο σε έναν δημιουργό να κάνει κάτι τέτοιο, το τραγούδι που ξεχωρίζω είναι το πρώτο του c.d το  «Στα σύννεφα για λίγο». Σε αυτό, χωρίς να θέλω να αδικήσω τα άλλα αναγνωρίζω νέα στοιχεία στην γραφή μου, τα οποία  νιώθω να με οδηγούν και σε άλλους δρόμους συνθετικής αντίληψης. Το τραγούδι αυτό ερμηνεύει  εξαιρετικά η Μαρίνα Βολουδάκη και τους στίχους έχουν γράψει με «ποιητική» διάθεση η Νάνσυ Κανέλλη και η Ξένια δικαίου.

Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στον κόσμο;

Πιστεύω πώς η ποίηση, οι  καλοί  στίχοι,  ο  δυνατός και ουσιαστικός λόγος έχει δύναμη να μας αλλάξει. Όταν αυτό συνδυάζεται,  με την τέχνη της μουσικής δημιουργείται ένα δυνατό κράμα, το τραγούδι, το οποίο μπορεί να τρυπώσει βαθιά στην ψυχή μας και να μας δώσει δύναμη στις διαδρομές που καλούμαστε να πορευτούμε στην ζωή.

Ένα  μήνυμα που θα ήθελα με πάθος να εκφράσω  είναι: Να επιλέγουμε πάντα να ακούμε   καλή μουσική, καλή ποίηση, καλό τραγούδι και ότι αφήνουμε να τρυπώνει μέσα μας, ας είναι τέτοιο που να μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.Το οφείλουμε στο δώρο της ζωής που μας δόθηκε!

Πώς είναι η δισκογραφία στην Ελλάδα σήμερα;

Η δισκογραφία στην Ελλάδα σήμερα όπως και  σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη μορφή που τη γνωρίζαμε ως σήμερα, θεωρώ πως έχει τελειώσει. Προσπαθούμε όλοι να προσαρμοστούμε σε αυτό δημιουργώντας ένα νέο δρόμο μέσω του οποίου να καταγράφεται και να μεταδίδεται το έργο μας. Το διαδίκτυο είναι ένας από αυτούς, πιθανόν ο κυριότερος.  Πρέπει όμως να προσέξουμε τις παγίδες που κρύβει σε σχέση με την απόδοση της  πατρότητας των δημιουργιών. Προσωπικά η συνάντηση μου με την FM RECORDS  και τους συνεργάτες της με κάνουν να πιστεύω πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό και μπορεί να προχωρήσει τα πράγματα σε μία νέα πραγματικότητα, με ασφάλεια.

Ποια είναι τα πρότυπά σας στη μουσική;

Είναι οι άνθρωποι της. Ένας κόσμος ολόκληρος  που πάλλεται, ελίσσεται, αλλάζει  και προτείνει νέους δρόμους.

Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια;

Τα επόμενα σχέδια μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία , είναι πρώτον να ολοκληρώσω μία δισκογραφική δουλειά με τίτλο 10 ζωγραφιές για την Ιωνία ένα αφιέρωμα στη Σμύρνη, στις αλησμόνητες πατρίδες, σε ποίηση του Γιάννη Π. Ιωαννίδη.

Δεύτερον η ολοκλήρωση ενός  νέου  συμφωνικού  μου έργου που  βασίζεται στο κορυφαίο ποίημα του Άγγελου Σικελιανού «Ωδή στο Μακρυγιάννη» τιμώντας  έτσι μία από τις μεγαλύτερες μορφές  της επανάστασης του 1821.

Και τέλος το έργο «Μολών Λαβέ  2500 χρόνια μετά»  βασισμένο στην προσωπικότητά του Λεωνίδα και στα γεγονότα της Μάχης των Θερμοπύλων, τονίζοντας  το ηθικό μέρος αυτής της θυσίας. Το έργο έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τη εξαιρετική εκπρόσωπο της αφηγηματικής τέχνης Σμαράγδα Αποστολάτου.

Υπήρχαν αρκετά σχέδια για την παρουσίαση των συμφωνικών μου  έργων μου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θέλω να πιστεύω πώς ακόμα και με κάποια καθυστέρηση λόγω συνθηκών, αυτό θα πραγματοποιηθεί.

Το μεγαλύτερο όμως σχέδιο, που δεν σηκώνει καμία αναβολή, είναι να μην αφήσω ούτε μία στιγμή που να μην παλέψω για αυτά που νιώθω ως  αλήθειες.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024