Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: Η «απομόνωση» της δημιουργού του Χάρι Πότερ μεγαλώνει

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: Η «απομόνωση» της δημιουργού του Χάρι Πότερ μεγαλώνει

Δύο από τα μεγαλύτερα site θαυμαστών του Χάρι Πότερ γκρεμίζουν τις γέφυρες με τη βρετανίδα συγγραφέα, λόγω των πρόσφατων τοποθετήσεών της για τα διεμφυλικά άτομα.

Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, σε μια περίοδο που ο πλανήτης είχε στραμμένο το βλέμμα του στη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ και τις μεγάλες διαδηλώσεις  ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις και υπέρ των ατομικών ελευθεριών, η ιδιαίτερα δημοφιλής, τουλάχιστον μέχρι εκείνη τη στιγμή, βρετανίδα συγγραφέας Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ προχώρησε σε μία επιεικώς απαράδεκτη αλλά και ανεξήγητη ανάρτηση στο Twitter, ορατή στα 14 και πλέον εκατομμύρια ακολούθων της:

Οι επίμαχες αναρτήσεις

«»Άνθρωποι που έχουν εμμηνόρροια». Είμαι σίγουρη ότι υπήρχε μια λέξη για αυτούς τους ανθρώπους. Ας με βοηθήσε κάμποιος…Wumben; Wimpund; Woomud;»

Προσποιούμενη ότι δεν μπορεί να θυμηθεί τη λέξη «women» (γυναίκες) σχολίασε ειρωνικά τον τίτλο ενός άρθρου που με τη χρήση της λέξης «άνθρωποι» και όχι «γυναίκες» δεν συνέδεε την εμμηνόρροια αποκλειστικά με αυτές.

Η ανάρτηση προκάλεσε μεγάλο κύμα επικριτικών  σχολίων που αναφέρονταν στα σωματικά χαρακτηριστικά των διεμφυλικών (transgender ) και μη δυαδικών (non-binary) ατόμων  χαρακτηρίζοντας τη Ρόουλινγκ ως «τρανσφοβική».

Λίγα λεπτά αργότερα η Ρόουλινγκ «επέστρεψε»:

«Εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, δεν υπάρχει έλξη για το ίδιο φύλο. Εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, η πραγματικότητα των γυναικών παγκοσμίως διαγράφεται. Γνωρίζω και αγαπώ τρανς ανθρώπους, αλλά η διαγραφή της έννοιας του φύλου καταργεί την ικανότητα πολλών να συζητούν ουσιαστικά τη ζωή τους. Δεν είναι μίσος να λέμε την αλήθεια»

Οι εναντίον της αντιδράσεις συνεχίστηκαν κι έτσι η Ρόουλινγκ απάντησε με νέα ανάρτηση:

«Η ιδέα ότι οι γυναίκες σαν εμένα, που συμπάσχουν με τους trans ανθρώπους εδώ και δεκαετίες επειδή είναι ευάλωτοι με τον ίδιο τρόπο όπως πχ. οι γυναίκες στην ανδρική βία -«μισούν» τους trans γιατί πιστεύουν ότι το φύλο είναι πραγματικό και έχει ζωντανές συνέπειες – είναι ανοησία» ενώ προσέθεσε «Σέβομαι το δικαίωμα κάθε τρανς ατόμου να ζει με οποιονδήποτε τρόπο του είναι αυθεντικό και άνετο. Θα διαδήλωνα μαζί σας αν σας συμπεριφέρονταν μειονεκτικά επειδή είστε τρανς. Την ίδια στιγμή, η ζωή μου διαμορφώθηκε από το ότι είμαι γυναίκα. Δεν πιστεύω ότι είναι έκφραση μίσους να το λέω».

Οι «ήρωές» της αντιδρούν

Οι απαντήσεις της Ρόουλινγκ αντί να σβήσουν τη φωτιά, την φούντωναν κι έτσι η πρόεδρος της οργάνωσης GLAAD που υπερασπίζεται τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας δήλωσε πως η Ρόουλινγκ «έχει ιστορικό προβληματικών tweets για την τρανς κοινότητα» και πως «δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο tweet αλλά ότι η Ρόουλινγκ «το έχει κάνει αυτό ξανά και ξανά» και με τα σχόλιά της ένα επικίνδυνο για την κοινότητα των διεμφυλικών ατόμων περιβάλλον.

Θέση στο ζήτημα πήραν και οι πρωταγωνιστές των ταινιών του Χάρι Πότερ.

Ο Ντάνιελ Ράντκλιφ , που ενσάρκωσε τον Χάρι Πότερ δήλωσε πως «Παρότι η Ρόουλινγκ είναι αναμφισβήτητα υπεύθυνη για την πορεία που πήρε η ζωή μου, ως άνθρωπος αισθάνομαι υποχρεωμένος να πω κάτι…Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες. Οποιαδήποτε περί του αντιθέτου δήλωση διαγράφει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια των τρανς ανθρώπων και είναι ενάντια σε όλες τις συμβουλές που δίνουν οι επαγγελματίες υγείας που έχουν πολύ μεγαλύτερη ειδίκευση σε αυτό το θέμα από ότι εγώ ή η Τζο»

"Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα", στο Star

Η Έμμα Γουάτσον, που υποδύθηκε την Ερμιόνη στάθηκε επίσης στο πλευρό των διεμφυλικών ατόμων δηλώνοντας πως «οι Τρανς άνθρωποι είναι αυτό που λένε ότι είναι και αξίζουν να ζήσουν τη ζωή τους χωρίς να τους ρωτούν ή να τους λένε συνεχώς ότι δεν είναι αυτοί που λένε ότι είναι»

Οι θαυμαστές τής γυρίζουν την πλάτη

Μόλις σήμερα, δύο από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες θαυμαστών των βιβλίων και ταινιών του Χάρι Πότερ, το Leaky Cauldron και Mugglenet δείχνουν με τις αποφάσεις του ότι το ζήτημα δεν έχει ξεχαστεί.

Οι δύο ιστοσελίδες δήλωσαν πως στο εξής δεν θα παρέχουν links προς την ιστοσελίδα της Ρόουλινγκ, δεν θα προβάλουν φωτογραφίες της ούτε θα αναφέρουν πληροφορίες για έργα της που δεν σχετίζονται με τον κόσμο του Χάρι Πότερ.

Σύμφωνα με την κοινή τους ανακοίνωση η έκφραση από τη Ρόουλινγκ «βλαβερών και ανακριβών απόψεων για το τι σημαίνει να είναι κανείς διεμφυλικό άτομο» κατά τη διάρκεια του μήνα Υπερηφάνειας (Pride) της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και οι απόψεις της «για τα περιθωριοποιημένα άτομα είναι ασύμβατες με το μήνυμα της αποδοχής και της δύναμης προς τα άτομα αυτά, που βρίσκουμε στα βιβλία της και τιμώνται από την κοινότητα του Χάρι Πότερ»

Ακόμα μια διάκριση για τη δημιουργό του Χάρι Πότερ

Οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες έχουν συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο ακολούθους στο Facebook.  Αιτιολογώντας την απόφαση τους και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν στηρίζουν τις ακραίες συμπεριφορές ενάντια στη Ρόουλινγκ, αναφέρουν ότι τα μέλη τους δυσκολεύονταν να μιλήσουν ενάντια στη συγγραφέα που τόσο πολύ έχουν λατρέψει τη δουλειά της, όμως «θα ήταν λάθος να μη χρησιμοποιήσουν τις πλατφόρμες τους για να αντιδράσουν στο κακό που προκάλεσε».

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024