Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πορείες Υπερηφάνειας : Ξεκίνησαν ως εξέγερση κόντρα στην αστυνομική βία

Πορείες Υπερηφάνειας : Ξεκίνησαν ως εξέγερση κόντρα στην αστυνομική βία

Ο Ιούνιος είναι παραδοσιακά ο μήνας που πραγματοποιούνται οι πορείες Υπερηφάνειας για τα δικαιώματα των LGBTQ ατόμων. Στη ρίζα των Φεστιβάλ Υπερηφάνειας βρίσκεται η εξέγερση κόντρα στην αστυνομική βία το 1969 στο Stonewall.

Ο Ιούνιος είναι παραδοσιακά ο μήνας που πραγματοποιούνται οι πορείες Υπερηφάνειας για τα δικαιώματα των LGBTQ ατόμων.

Πρόκειται για μια σημαντική επέτειο, καθώς στη ρίζα των Φεστιβάλ Υπερηφάνειας βρίσκεται η εξέγερση κόντρα στην αστυνομική βία το 1969 στο Stonewall.

To AJ+ ανέβασε στον λογαριασμό του στο facebook μια μοναδική μαρτυρία για τα γεγονότα.

Το χρονικό της εξέγερσης το 1969

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28 Ιουνίου 1969, το Stonewall Inn, ένα δημοφιλές γκέι κλαμπ στην οδό Christopher στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης, δέχτηκε εισβολή από βαριά οπλισμένους αστυνομικούς. Η κατηγορία ήταν η παράνομη πώληση οινοπνεύματος. Για δεύτερη φορά την ίδια εβδομάδα το μπαρ γινόταν στόχος.

Οι επιδρομές στα γκέι μπαρ και η γενική παρενόχληση των γκέι και των τρανσέξουαλ είχαν καταντήσει ρουτίνα. Αλλά αυτή τη φορά, τα πράγματα δεν κύλησαν όπως νόμιζε η Αστυνομία.

Η αστυνομία παρέταξε τους 200 θαμώνες για έλεγχο στοιχείων και επέτρεψε στους περισσότερους να φύγουν, ενώ έθεσαν υπό κράτηση το προσωπικό, καθώς και τρεις drag queen και δύο τρανσέξουαλ.

Όταν έφτασε η κλούβα και η αστυνομία έβαλε μέσα σε αυτήν το προσωπικό του κλαμπ και τις τρεις drag queen μέσα, το πλήθος στο δρόμο εξαγριώθηκε. Κάποιος πέταξε μια πέτρα στο παράθυρο και έπειτα δοχεία απορριμμάτων, μπουκάλια κτλ.

Όλη τη νύχτα μέχρι και την Κυριακή πρωί, μαζεύτηκε πολύ πλήθος μπροστά στο κατεστραμμένο μπαρ. Πολλοί γκέι νέοι εμφανίστηκαν για να διαμαρτυρηθούν, αλλά το έκαναν φιλώντας και χλευάζοντας την Αστυνομία. Τις επόμενες νύχτες συνέχισαν τα επεισόδια και οι συγκρούσεις με την Αστυνομία.

Η Πορεία Υπερηφάνειας

Στα τέλη του Ιουλίου, οι γκέι ακτιβιστές κυκλοφόρησαν φυλλάδια, απαιτώντας μια μαζική «συγκέντρωση για την ομοφυλοφιλική απελευθέρωση». Η συμμαχία που σχηματίστηκε από τη συνεδρίαση, που έγινε στις 24 Ιουλίου, υιοθέτησε την ονομασία «Γκέι Απελευθερωτικό Μέτωπο» (GLF: Gay Liberation Front).

Ανάμεσα στις διεκδικήσεις της ήταν να σταματήσει η παρενόχληση από την αστυνομία, η προστασία στον εργασιακό χώρο, η ανάκληση των νόμων περί σοδομισμού και η θέσπιση νομοθεσίας κατά των διακρίσεων. Ακολουθούσαν και άλλα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και δημιουργήθηκαν οργανώσεις για τα δικαιώματα των γκέι και λεσβίων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η «Πορεία για στο Stonewall» πραγματοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο σε ανάμνηση του γεγονότος και συγχρόνως ως διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των διακρίσεων και της βίας που ασκήθηκαν στους γκέι, λεσβίες και τρανσέξουαλ της Νέας Υόρκης.

Με τα χρόνια, η επέτειος απέκτησε εορταστικό χαρακτήρα, απλώθηκε σε πολλές χώρες του πλανήτη και έγινε γνωστή ως Pride – Περηφάνια. Τον Ιούνιο του 1999, το Stonewall μπαρ ανακηρύχτηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς και τμήμα της οδού Christopher μετονομάστηκε Stonewall Place.

Μια πρωταγωνίστρια μιλά για τα γεγονότα

Το Al Jazeera ανέβασε στο λογαριασμό του στο facebook μια συγκλονιστική μαρτυρία για τα γεγονότα.

Η πρωταγωνίστρια Magora Kennedy μίλησε για τα όσα συνέβησαν εκείνο το καλοκαίρι.

H drag queen μίλησε για την αστυνομική βία και τις συνεχείς ταπεινώσεις που δέχονταν οι γκέι και εξιστορεί πώς άναψε η σπίθα της εξέγερσης της LGBTQ κοινότητας εκείνο το βράδυ.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024