Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Red Spirits : Το σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο  που «έβαλε φωτιά» στον ουρανό της Εύβοιας

Red Spirits : Το σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο που «έβαλε φωτιά» στον ουρανό της Εύβοιας

Ένα σπανιότατο μετεωρολογικό φαινόμενο, τα Red Spirits, έκαναν την εμφάνισή του χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα βάζοντας "φωτιά" στο νυχτερινό ουρανό της Εύβοιας και της Φθιώτιδας

Ένα σπανιότατο μετεωρολογικό φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα δημιουργώντας μια φαντασμαγορική εικόνα πάνω από την Εύβοια και την Φθιώτιδα. Τα Red Spirits, όπως ονομάζονται τα παροδικά κόκκινα φωτεινά γεγονότα που συνοδεύουν ενίοτε τους κεραυνούς, έβαλαν φωτιά στο νυχτερινό ουρανό.

Το εντυπωσιακό φαινόμενο πρόλαβε να απαθανατίσει στις 11 το βράδυ και να το αναρτήσει στο Facebook ο φωτογράφος Δημήτρης Σαγιάκος ενώ ήταν ορατό και δια γυμνού οφθαλμού: κόκκινες φλογίτσες έδειχναν να σχίζουν τον ουρανό εν μέσω καταιγίδας.

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, «η ύπαρξη των Red Sprites έχει αναφερθεί εδώ και πάνω από ένα αιώνα, αλλά μέχρι το 1989 δεν είχαν καταγραφεί ποτέ σε φωτογραφική μηχανή.

Η παλαιότερη γνωστή αναφορά σε αυτά τα παροδικά οπτικά φαινόμενα που συμβαίνουν πάνω από τους κεραυνούς χρονολογείται το 1730. Μια άλλη πρώιμη αναφορά έγινε από τους Toynbee και Mackenzie το 1886. Τεκμηριώθηκαν για πρώτη φορά φωτογραφικά στις 6 Ιουλίου του 1989, όταν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα, χρησιμοποιώντας μια βιντεοκάμερα χαμηλού φωτισμού, πήραν κατά λάθος την πρώτη εικόνα αυτού του φαινομένου. Πλέον έχουν καταγραφεί και από τον Διαστημικό σταθμό».

Πώς όμως δημιουργούνται τα Red Spirits;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για αποτέλεσμα ενός τοπικού ορυμαγδού διεγέρσεων και ιονισμών των μορίων της ατμόσφαιρας και προκαλούνται από προϋπάρχουσες διαταραχές, όπως στήλες κρύου πλάσματος, δηλαδή μερικώς ιονισμένου αερίου, στην περιοχή εκείνη. Εμφανίζονται συνήθως σε ύψος 40 ως 90 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης, με μέσο ύψος τα 60-70 χιλιόμετρα.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ C. T. R. Wilson είχε εξετάσει το 1956 το φαινόμενο ενώ η πρώτη φορά που Red Spirits καταγράφηκαν φωτογραφικά στην Ελλάδα ήταν στις 21 Σεπτεμβρίου του 2015 στο Κάτω Αλεποχώρι και πάλι από τον κ. Σαγιάκο.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024