Μεγάλη δεσποτική εορτή της χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους, η Πεντηκοστή εορτάζεται πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα, πάντα ημέρα Κυριακή.

Η χριστιανική Πεντηκοστή έλκει την καταγωγή της από την εβραϊκή Πεντηκοστή (Shavuot στα εβραϊκά), η οποία εορτάζεται από τους Ισραηλίτες πενήντα ημέρες μετά το Εβραϊκό Πάσχα, σε ανάμνηση της ημέρας κατά την οποία ο Μωυσής έλαβε τις 10 εντολές από το Θεό στο όρος Σινά.

Την ημέρα αυτήν πρόσφεραν στο ναό τα πρωτογεννήματα (πρώτους καρπούς) από το θερισμό των δημητριακών (Έξοδος λδ, 22 και Λευϊτικόν κγ, 15-25).

Στο χριστιανισμό, η Πεντηκοστή θεωρείται η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας.

Την ημέρα αυτήν έγινε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, που επικάθισε με τη μορφή πύρινων γλωσσών στα κεφάλια των Αποστόλων και τους φώτισε.

Με το κήρυγμα του Πέτρου πίστεψαν και βαπτίστηκαν 3.000 άνθρωποι στο Χριστό.

Έτσι, ιδρύθηκε η πρώτη χριστιανική εκκλησία στα Ιεροσόλυμα (Πράξεις Αποστόλων β, 1-41).

Η Πεντηκοστή εορταζόταν από τα πρώτα χρόνια της χριστιανοσύνης και την ημέρα αυτήν τελούνταν οι βαπτίσεις των κατηχουμένων.

Στις μέρες μας, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, τελείται στις εκκλησίες ο λεγόμενος Εσπερινός της Γονυκλισίας, κατά τον οποίον ψάλλονται ύμνοι αφιερωμένοι στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, ενώ την ίδια ώρα οι πιστοί προσεύχονται γονατιστοί.

(Πηγή πληροφοριών: sansimera.gr)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr