Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αποστάσεις από την επίμαχη έρευνα για την υδροξυχλωροκίνη παίρνει το Lancet

Αποστάσεις από την επίμαχη έρευνα για την υδροξυχλωροκίνη παίρνει το Lancet

Η ιατρική επιθεώρηση The Lancet παίρνει αποστάσεις από την επίμαχη έρευνα που δημοσίευσε για την υδροξυχλωροκίνη, αναγνωρίζοντας με επίσημη επισήμανση ότι υπάρχουν «σημαντικά ερωτήματα» για το θέμα

Η ιατρική επιθεώρηση The Lancet παίρνει αποστάσεις από την επίμαχη έρευνα που δημοσίευσε για την υδροξυχλωροκίνη, αναγνωρίζοντας με επίσημη επισήμανση ότι υπάρχουν «σημαντικά ερωτήματα» για το θέμα.

Η επιθεώρηση θέλει με τον τρόπο αυτόν «να ειδοποιήσει τους αναγνώστες ότι σοβαρά επιστημονικά ζητήματα επισημάνθηκαν στο Lancet σχετικά με την έρευνα αυτήν, η οποία αποτελεί αντικείμενο ελεγκτικής διαδικασίας με πρωτοβουλία των συντακτών της».

Η επισήμανση αυτή δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ υπό το σχήμα expression of concern, που αποτελεί επίσημη ειδοποίηση που χρησιμοποιείται από τις επιστημονικές επιθεωρήσεις για να επισημανθεί ότι μια μελέτη παρουσιάζει ενδεχομένως προβλήματα.

Αν και το σχήμα expression of concern δεν έχει τη βαρύτητα των επιπτώσεων μιας απόσυρσης, δημιουργεί σε κάθε περίπτωση αμφιβολίες για τις επιστημονικές εργασίες στις οποίες αναφέρεται.

Η εν λόγω έρευνα οδήγησε σε ολόκληρον τον κόσμο στη διακοπή των κλινικών δοκιμών για την υδροξυχλωροκίνη, διότι συμπεραίνει ότι το φάρμακο δεν έχει επωφελή αποτελέσματα στους νοσηλευόμενους ασθενείς της Covid-19, και είναι πιθανόν να έχει και επιβλαβείς συνέπειες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 22 Μαΐου στο The Lancet και βασίζεται στα δεδομένα 96.000 νοσηλευομένων σε 671 νοσοκομεία ασθενών ανάμεσα στο Δεκέμβριο και τον Απρίλιο, συγκρίνει δε τα αποτελέσματα μεταξύ όσων έλαβαν τη θεραπεία και όσων δεν την έλαβαν.

Προβληματισμός

Μετά τη δημοσίευσή της, πολλοί ερευνητές εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την έρευνα, ανάμεσά τους και επιστήμονες που είναι προβληματισμένοι για την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης στην Covid-19.

Σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στις 28 Μαΐου, δεκάδες επιστήμονες από ολόκληρον τον κόσμο τονίζουν ότι η ενδελεχής εξέταση της έρευνας του Lancet προκαλεί «ανησυχίες συνδεόμενες τόσο με τη μεθοδολογία όσο και με την ακεραιότητα των δεδομένων».

Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από την Surgisphere, που παρουσιάζεται ως εταιρεία ανάλυσης δεδομένων υγείας, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έρευνα δέχτηκε επίσης τη σφοδρή επίθεση των υπερασπιστών της υδροξυχλωροκίνης και πρώτου-πρώτου του γάλλου ερευνητή Ντιντιέ Ραούλτ.

Αφού χαρακτήρισε την έρευνα «ανόητη» , δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκε από «τεμπέληδες».

Από την πλευρά τους, οι συντάκτες της έρευνας , ο δρ Mandeep Mehra και οι συνάδελφοί του, υπερασπίζονται τη μελέτη τους.

«Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλαμε στις εργασίες για την Covid-19 σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας» δήλωσε στο AFP ένα μέλος της ομάδας, ο Sapan Desai, επικεφαλής της Surgisphere.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024