Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Aντεπίθεση της Αθήνας: Πώς ο καθορισμός ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στη διπλωματική σκακιέρα

Aντεπίθεση της Αθήνας: Πώς ο καθορισμός ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στη διπλωματική σκακιέρα

Η Αθήνα έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ επαφών με τη διπλωματία να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, καθώς βλέπει την Άγκυρα να κλιμακώνει μέρα με τη μέρα τις προκλήσεις τις και να αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρα μας.

Να βάλει «φρένο» στις… ορέξεις των Τούρκων οι οποίοι απειλούν με γεωτρήσεις σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επιχειρεί η Αθήνα, η οποία από από το πρωί – μέσω κυβερνητικών αξιωματούχων – στέλνει ηχηρά μηνύματα στη γειτονική χώρα.

Η Αθήνα έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ επαφών με τη διπλωματία να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, καθώς βλέπει την Άγκυρα να κλιμακώνει μέρα με τη μέρα τις προκλήσεις τις και να αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρα μας.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι  αν χρειαστεί «θα δείξει τα δόντια της».

«Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Τα δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σε αυτό το δρόμο κινούμαστε. Έχουμε δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας. Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε όξυνση της επιθετικής πολιτικής της, έχουμε απάντηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας.

Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε η σειρά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ο οποίος στην Τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας κατήγγειλε τις προκλητικές κινήσεις και τις εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η γειτονική χώρα προσπαθεί να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μέσω των άκυρων και παράνομων «Μνημονίων Κατανόησης».

Επιστροφή στην ενεργή διπλωματία

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ και της Αλεξάνδρας Φωτάκη, η Αθήνα επιχειρεί την επιστροφή στην ενεργή διπλωματία μπροστά στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, πατώντας πλέον γκάζι στο σχέδιο διαπραγματεύσεων για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο.

Με τις συζητήσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει από το τέλος του 2019, η ελληνική διπλωματία επιθυμεί να μπουν πλέον σε τροχιά υλοποίησης και να καταλήξουν σε συγκεκριμένες συμφωνίες. Παράλληλα η Αθήνα προχωρά και σε συγκεκριμένες κινήσεις απέναντι στην Τουρκία στον ΟΗΕ, ενώ σχεδιάζει παρέμβαση και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Κρίσιμες συναντήσεις με Ντι Μάιο

Το θέμα του καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας αναμένεται να τεθεί επί τάπητος την επίσκεψη του ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου, με τον Νίκο Δένδια και την κυβέρνηση να επιδιώκουν, όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές, καταγραφή προόδου στο συγκεκριμένο ζήτημα το συντομότερο δυνατό, ως ένα ακόμα μήνυμα άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων από την πλευρά της Αθήνας.

Το ζήτημα της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων τέθηκε και σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν Δένδιας – Ντι Μάιο τη Δευτέρα, δεδομένων και των κινήσεων της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και όχι μόνο, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ενα τηλεφώνημα που είχε στόχο να εξομαλύνει και τη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Ιταλία η δημοσιοποίηση της λίστας των 29 χωρών από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται επισήμως αεροπορικές πτήσεις από τον Ιούλιο, και δεν την περιελάμβανε, προκαλώντας αντιδράσεις, υπονομεύοντας εμμέσως και τις συνομιλίες για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Στο «τραπέζι» ο καθορισμός ΑΟΖ και με την Αίγυπτο

Να σημειωθεί ότι σε εκκρεμότητα πλην των συνομιλιών με την Ιταλία, παραμένουν και οι διαπραγματεύσεις για καθορισμό ΑΟΖ, Ελλάδας – Αιγύπτου, που επίσης επηρεάζονται από τις καθυστερήσεις που επέβαλε η πανδημία.

Οι επαφές Αθήνας – Καΐρου, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ,  αναθερμάνθηκαν και στο πλαίσιο της πρόσφατης πενταμερούς τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που έστειλε σαφές μήνυμα περί ακυρότητας του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ κατήγγειλε ξεκάθαρα τις τουρκικές προκλήσεις.

Ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με την Αθήνα να θεωρεί ότι και οι διαπραγματεύσεις με το Κάιρο, που συνεχίζονται, έχουν θετικές προοπτικές. Η γραμμή επικοινωνίας, Δένδια – Σούκρι, όπως σημειώνουν πηγές του ΥΠΕΞ, παραμένουν ανοιχτές και επίκειται συνέχεια, καθώς μία συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου είναι αυτή που θα καταστήσει άκυρο στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο, δίνοντας σαφές πλεονέκτημα στις ελληνικές θέσεις.

Διεθνοποίηση του προβλήματος

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, η Αθήνα μετά και τη δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως των αιτήσεων της τουρκικής ΤΡΑΟ, για άδεια ενεργειακών ερευνών και σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προχώρησε και σε επιστολή προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία γνωστοποιεί την πρόθεσή της να «σπάσει» τη σιωπηλή αποδοχή του Βολκάν Μποζκίρ, ως προέδρου του Σώματος.

Μία κίνηση συμβολικού χαρακτήρα στην οποία η Αθήνα είχε συμμάχους της την Κύπρο και την Αρμενία, που αιτήθηκαν το ίδιο με στόχο να αποτραπεί η ομόφωνη εκλογή του τούρκου διπλωμάτη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανθυποψήφιος και να καταγραφούν οι αρνητικές ψήφοι.

Η ψηφοφορία αναμένεται στις 8 Ιουνίου. Επίσης η Αθήνα έστειλε επιστολή και στον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της Αγκυρας. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι θα επιδιωχθεί παρέμβαση και στο ΝΑΤΟ, με ιδιαίτερη βάση να δίνεται και στις άτυπες επαφές που θα επιδιώξει η ελληνική διπλωματία, μέσω των επαφών που έχει οικοδομήσει.

Ο Μητσοτάκης ενημερώνει την ΠτΔ

Η τουρκική προκλητικότητα θα αποτελέσει το βασικό σημείο συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις έξι το απόγευμα.

Ο πρωθυπουργός, αναμένεται να μιλήσει για την ετοιμότητα της Ελλάδας  απέναντι στις προθέσεις της Τουρκίας και τις προσπάθειες για ψύχραιμες, στοχευμένες διπλωματικές κινήσεις.

Κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα θα βρεθούν αναμφισβήτητα σε πρώτο πλάνο των συζητήσεων τα εθνικά, με την ελληνική πλευρά να μην αποκλείει περαιτέρω κλιμάκωση από την Άγκυρα.

Σακελλαροπούλου: Η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

«Σχεδόν καθημερινά, η τουρκική ηγεσία, αντί να αναζητά γέφυρες συνεννόησης, προσπαθεί με κάθε τρόπο, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις, να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου νωρίτερα, κατά την συνάντησή της, με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «είναι αυτονόητη και δεδομένη η βούληση όλων μας, να προστατεύσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών της περιοχής».

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024