Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H SpaceX γράφει ιστορία : Πετυχημένη η εκτόξευση της επανδρωμένης αποστολής στο διάστημα

H SpaceX γράφει ιστορία : Πετυχημένη η εκτόξευση της επανδρωμένης αποστολής στο διάστημα

Οι δύο αστροναύτες της NASA που συμμετέχουν στην αποστολή έγραψαν ιστορία ως οι πρώτοι που εκτοξεύονται στο διάστημα επιβαίνοντες σε όχημα κατασκευασμένο από ιδωτική εταιρεία , την SpaceΧ του Ελον Μασκ.

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της ιστορικής εκτόξευσης του Falcon 9.

Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που εκκινεί από αμερικανικό έδαφος εδώ και 9 χρόνια εκτοξεύθηκε στις 22.22 ώρα Ελλάδος από την Φλόριντα.

Οι δύο αστροναύτες της NASA ποιυ συμμετέχουν στην αποστολή έγραψαν ιστορία ως οι πρώτοι που εκτοξεύονται στο διάστημα επιβαίνοντες σε όχημα κατασκευασμένο από ιδωτική εταιρεία , την SpaceΧ του Ελον Μασκ.

Λίγα λεπτά αργότερα η SpaceX ανακοίνωσε ότι το Dragon βρίσκεται στην σωστή τροχιά για να φθάσει στον ΔΔΣ.

Η  εκτόξευση

Οι αμερικανοί αστροναύτες Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ εκτοξεύθηκαν από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα επιβαίνοντες σε πύραυλο της SpaceX, της πρώτης ιδιωτικής εταιρείας στην οποία εμπιστεύθηκε η Nasa μία τόσο πολύτιμη αποστολή.

Μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο που έφθασε χιλιόμετρα μακριά στις ακτές της Φλόριντα, ο πύραυλος Falcon 9 της εταιρείας SpaceX του Ελον Μασκ απογειώθηκε και τα πρώτα λεπτά της πτήσης εκτυλίχθηκαν χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με την απευθείας αναμετάδοση της αποστολής της NASA.

Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε όπως ήταν προγραμματισμένο έπειτα από πτήση δύο λεπτών, καθώς ο πύραυλος πετούσε με ταχύτητα 4000χλμ/ώρα, ενώ ο δεύτερος όροφος εξακολουθούσε να προωθεί την κάψουλα Crew Dragon προς τον προορισμό της, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από την ιστορική πλατφόρμα 39Α, η οποία έχει παραχωρηθεί από τη NASA στην SpaceX. Από αυτή είχαν απογειωθεί ο Νιλ Αρμστρονγκ και η πλειοψηφία των αποστολών του προγράμματος «Απόλλων» για τη Σελήνη.

Η αποστολή αυτή έχει τραβήξει πάνω της τα βλέμματα όλου του πλανήτη, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ στέλνουν αστροναύτες στον ISS από το 2011, όταν αποσύρθηκαν τα διαστημικά λεωφορεία της NASA.

Είναι, επίσης, η πρώτη φορά που ο αμερικανικός διαστημικός οργανισμός χρησιμοποιεί μια ιδιωτική εταιρεία για να μεταφέρει πλήρωμά του στο διάστημα.

Η εκτόξευση ήταν προγραμματισμένη να γίνει την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής ακύρωσαν την αντίστροφη μέτρηση μόλις 17 λεπτά πριν ανάψουν οι κινητήρες του πυραύλου Falcon 9 στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στη Φλόριντα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024