Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς αντιδρούν τα παιδιά στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης;

Πώς αντιδρούν τα παιδιά στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης;

Το lockdown και το κλείσιμο των σχολείων βοήθησε στον περιορισμό της πανδημίας. Πώς όμως επηρεάζουν την ψυχολογία των παιδιών μας;

Κανείς μας δεν απόλαυσε τις εβδομάδες που περάσαμε στο σπίτι, μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Όμως για τα παιδιά μας, τα πράγματα ενδέχεται να είναι ακόμη πιο δύσκολα, καθώς η κοινωνικοποίησή τους δεν είναι απλώς έμφυτη ανάγκη, αλλά και σημαντικό στοιχείο για τη σωστή τους ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την Έιμι Λίαρμονθ, αναπτυξιακή ψυχολόγο, «η κοινωνική ανάπτυξη είναι σημαντική σε όλες τις ηλικίες, όμως κατά πάσα πιθανότητα τα παιδιά που αντιμετώπισαν τις μεγαλύτερες δυσκολίες με τα μέτρα του lockdown είναι εκείνα που βρίσκονται στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού ή στην εφηβεία».

Τι συμβαίνει με τα μικρότερα παιδιά

Όσο τα παιδιά είναι μικρά, το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικοποίησής τους ξεκινά από την οικογένεια. Όμως καθώς μεγαλώνουν, οι συνομήλικοί τους γίνονται πιο σημαντικοί για την ανάπτυξη των κοινωνικών τους δεξιοτήτων.

Την ίδια άποψη μοιράζεται και η Γουέντι Γουόλς, ψυχολόγος με εξειδίκευση στην προσκόλληση, η οποία προσθέτει ότι τα μικρότερα παιδιά ενδέχεται να επωφελήθηκαν.

«Για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, το lockdown ενδέχεται να ήταν θετική εμπειρία. Είχαν όλη τη μέρα στη διάθεσή τους τη μαμά και τον μπαμπά και μπορούσαν να αναπτύξουν τον δεσμό τους μαζί τους. Ίσως όταν αυτή η κατάσταση τελειώσει, να διαπιστώσουμε ότι τα νεαρά παιδιά έχουν δημιουργήσει πραγματικά υγιείς τύπους προσκόλλησης».

Τι δυσκολεύει τους εφήβους

Ωστόσο, οι έφηβοι πιθανότατα θα συναντήσουν δυσκολίες, καθώς στο στάδιο ζωής που βρίσκονται οι φιλίες γίνονται πιο πολύπλοκες και στηρίζονται στα κοινά ενδιαφέροντα. Τα παιδιά σε αυτό το στάδιο μαθαίνουν πώς λειτουργούν οι ενήλικες σχέσεις, και αυτό δεν είναι κάτι που μπορούν να το κατακτήσουν αλληλεπιδρώντας αποκλειστικά με τους γονείς τους.

Μεταξύ άλλων μαθαίνουν πώς μπορούν να πάρουν και να προσφέρουν υποστήριξη στους φίλους τους, αλλά και να διαχειρίζονται την απογοήτευση και την προδοσία.

Επιπλέον, μαθαίνουν να αναπτύσσουν σχέσεις που δεν στηρίζονται αποκλειστικά στην φυσική εγγύτητα και το παιχνίδι.

Πρόκειται για μια περίοδο πειραματισμού, στην οποία οι έφηβοι ανακαλύπτουν την ταυτότητά τους και τις ανάγκες που θέλουν να καλύψουν μέσα από τις σχέσεις τους. Για αυτό και οι φιλίες που αναπτύσσονται στο γυμνάσιο συχνά δεν αντέχουν στο χρόνο, και τα περισσότερα παιδιά σε αυτή την ηλικία βιώνουν κάποια μορφή απομόνωσης και πληγώνονται σε κάποιο βαθμό.

Όσο δύσκολο και αν είναι αυτό το διάστημα, είναι και απαραίτητο για να μπορούν να διαμορφώσουν υγιείς σχέσεις στο μέλλον.

Στο τέλος όλα θα πάνε καλά

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι από τη στιγμή που τα μέτρα διαρκούν μόλις για μερικούς μήνες, τα παιδιά θα ανακάμψουν γρήγορα και χωρίς δυσκολίες.

Άλλωστε, πρόκειται για μια γενιά που έχει συνηθίσει να επικοινωνεί χρησιμοποιώντας ψηφιακά μέσα ήδη από τη γέννησή της. Αυτό ίσως σημαίνει ότι από κάποιες απόψεις ήταν σε θέση να προσαρμοστούν καλύτερα από εμάς σε αυτό το παράξενο διάστημα.

Σε όλο τον κόσμο, οι έφηβοι γίνονται όλο και πιο εφευρετικοί, ανακαλύπτοντας τρόπους να αλληλεπιδράσουν από απόσταση με τους φίλους τους, βλέποντας ταυτόχρονα ταινίες και κάνοντας ομαδικές συνομιλίες βίντεο μέσα από ειδικές εφαρμογές.

Το πιθανότερο είναι πως στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Μέχρι τότε, όσοι εξακολουθούμε να δουλεύουμε από το σπίτι, μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε αυτή τη μοναδική ευκαιρία να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μας.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024