Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Δεν μπήκαν Τούρκοι στον Έβρο - Αναφαίρετο δικαίωμά μας ο φράχτης

Μητσοτάκης: Δεν μπήκαν Τούρκοι στον Έβρο – Αναφαίρετο δικαίωμά μας ο φράχτης

Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη δημιουργία φράχτη στον Έβρο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως δεν έγινε απολύτως τίποτα με την Τουρκία στην περιοχή, κάνοντας λόγο για τεχνικό ζήτημα

Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη δημιουργία φράχτη στον Έβρο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως δεν έγινε απολύτως τίποτα με την Τουρκία στην περιοχή, κάνοντας λόγο για τεχνικό ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε κατηγορηματικός για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με υποτιθέμενη «εισβολή τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος στην Έβρο», αποκαλύπτοντας τι συνέβη στην περιοχή.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στο Star «τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία είναι καθορισμένα. Η κοίτη του Έβρου μετακινείται. Υπάρχουν τμήματα ανατολικά του Έβρου που είναι ελληνικά, όπως και τμήμα δυτικά του Έβρου που είναι τουρκικά. Δεν είναι συνοριακή διαφορά».

Τεχνικό ζήτημα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τεχνικά ζητήματα που πάντα λύνονταν σε τεχνικό επίπεδο και εξήγησε πως υπάρχει νευρικότητα της Τουρκίας με αφορμή τη δημιουργία του φράχτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να κάνουμε τον φράχτη και θα το κάνουμε. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία. Το κάνουμε στο ελληνικό έδαφος, όπως έγινε ακριβώς και με το φράχτη στις Καστανιές, για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το πού μπαίνει ο φράχτης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι απεμπολούμε – προσοχή – το έδαφος που μεσολαβεί ανάμεσα στο φράχτη και τη συνοριακή γραμμή. Θα κινηθούμε πολύ γρήγορα, ο φράχτης αυτός θα γίνει, η χώρα έχει κερδίσει ως κεκτημένο να φυλάει τα σύνορά της».

Στο σημείο αυτό, άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «κακώς έσπευσε να εκμεταλλευθεί την όλη συζήτηση, διότι στην ουσία υιοθέτησε μια πιο ακροδεξιά ρητορική».

Παράλληλα, αναφερόμενος στις γενικότερες σχέσεις με την Τουρκία, υποστήριξε πως δεν είναι στο επίπεδο που θα ήθελε η Ελλάδα. «Όχι με δική μας υπαιτιότητα. Θα πέσουν οι τόνοι, χωρίς καμία υποχωρητικότητα. Είμαστε σίγουροι για το δίκιο μας».

Πρόσθεσε, δε, πως υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τον Ερντογάν αλλά αυτοί είναι διπλωματικοί.

Δείτε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

Συνέντευξη στο STAR

Συνέντευξη στο STAR και στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020

Ρίχνει τους τόνους ο τούρκος πρέσβης

Στην αντίπερα όχθη, να ρίξει τους τόνους σχετικά με το περιστατικό στον Έβρο φαίνεται πως επιδιώκει και η Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για συνοριακή διαφορά, αλλά για τεχνικό ζήτημα που θα το λύσουν οι εμπειρογνώμονες.

Το θέμα που προέκυψε στον Εβρο, στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, «δεν είναι συνοριακή διαφορά», αλλά «τεχνικό ζήτημα» δήλωσε ο τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

Ο τούρκος διπλωμάτης, σύμφωνα με το MEGA, πρόσθεσε ότι υπάρχει επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές για ένα ζήτημα που ο ίδιος χαρακτήρισε «απολύτως φυσιολογικό για γειτονικές χώρες».

Συγκεκριμένα, ο τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα δήλωσε: «Είμαστε σε στενή επαφή με τους έλληνες συναδέλφους μας, αφότου προέκυψε η υπόθεση. Από την αρχή, συμφωνήσαμε ότι δεν πρόκειται για μια συνοριακή διαφωνία, αλλά για ένα τεχνικό ζήτημα, το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό για γείτονες που έχουν κοινά χερσαία σύνορα. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα, ας μην το μετατρέψουμε σε ένα ζήτημα».

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024