Την εκτίμηση ότι η χρήση των υπερυπολογιστών και της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού, εξέφρασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της νόσου στη χώρα, οι προκλήσεις που έχει δημιουργήσει ο κοροναϊός στην ιατρική κοινότητα απαιτούν τη χρήση υπερυπολογιστών ή τεράστιων υπολογιστικών πόρων στο νέφος (cloud), καθώς οι μεταλλάξεις που υφίστανται οι πρωτεΐνες – στόχοι του Covid-19, καθιστούν δυσκολότερο το μοριακό έλεγχο του ιού.

Για τους υπερυπολογιστές, όπως ο Summit, ο κ. Χατζηγεωργίου τόνισε ότι μπορούν να κάνουν πολύ μεγάλο αριθμό πράξεων που αφορούν το μοριακό έλεγχο του ιού.

Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης

Παράλληλα, ο ίδιος απέδωσε σημαντικό ρόλο και στην Τεχνητή Νοημοσύνη «καθώς βοηθά στην πρόβλεψη της αλληλεπίδρασης της εκάστοτε θεραπευτικής ουσίας έναντι των ποικίλων μορφών που παρουσιάζουν, λόγω μεταλλάξεων, οι πρωτεΐνες – στόχοι του κοροναϊού».

«Κανένα από τα σύγχρονα μέσα της φαρμακευτικής επιστήμης δεν εγγυάται την επιτυχία για την ανεύρεση ενός αποτελεσματικού φαρμάκου εντός ενός δεδομένου χρονικού πλαισίου δύο, τριών ή έξι μηνών. Όμως, θεωρούμε ότι ένας συνδυασμός ορθολογισμού, επιστημονικής γνώσης και εφευρετικότητας, μαζί με τα πιο ισχυρά διαθέσιμα εργαλεία και κυρίως με τη συνεργασία επιστημόνων από διάφορα πεδία, θα μας δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr