Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Υπάρχουν αποδείξεις υπέρ της υδροξυχλωροκίνης;

Κοροναϊός : Υπάρχουν αποδείξεις υπέρ της υδροξυχλωροκίνης;

Αν και οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις σοβαρές παρενέργειες του ανθελονοσιακού φαρμάκου, ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε ότι λαμβάνει υδροξυχλωροκίνη ως μέτρο πρόληψης από τον κοροναϊό

Σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμη έρευνες που εξετάζουν την πιθανή δράση της υδροξυχλωροκίνης, αλλά και της παρεμφερούς δραστικής ουσίας χλωροκίνης, απέναντι στον κοροναϊό.

Τι γνωρίζουμε, όμως, μέχρι στιγμής για αυτά τα φάρμακα;

Ανήσυχος για τη χρήση τους ο ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ έχει εκφράσει την ανησυχία του σε σχέση με αναφορές πολιτών που λαμβάνουν τις συγκεκριμένες ουσίες με δική τους πρωτοβουλία, θέτοντας τον εαυτό τους σε σοβαρό κίνδυνο.

Τις ίδιες ανησυχίες έχει εκφράσει και πρώην κορυφαίος αξιωματούχος του τομέα υγείας στις ΗΠΑ.

Ο Δρ. Ρικ Μπράιτ, ο οποίος τον Απρίλιο απομακρύνθηκε από το ρόλο του επικεφαλής των κυβερνητικών προσπαθειών για ανάπτυξη εμβολίου, αναφέρει ότι η έμφαση του προέδρου Τραμπ στα συγκεκριμένα φάρμακα λειτουργεί ως «εξαιρετικά σοβαρός περισπασμός για το έργο δεκάδων επιστημόνων».

Από την πλευρά του, και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, ο οποίος έχει εγκρίνει τη χρήση των φαρμάκων μόνο σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα και περιπτώσεις, έχει επίσης προειδοποιήσει για τις πιθανές παρενέργειές τους.

Υπάρχουν αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά τους;

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αναφερθεί στο παρελθόν στις υποτιθέμενες δυνατότητες της υδροξυχλωροκίνης στο πλαίσιο των ημερήσιων ενημερώσεων του Λευκού Οίκου. Σε συνέντευξη τύπου τον Απρίλιο, δήλωσε: «Τι έχετε να χάσετε; Απλώς πάρτε το».

Επιπλέον, και ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου ισχυρίστηκε σε βίντεο ότι «η υδροξυχλωροκίνη λειτουργεί σε όλα τα μέρη που δοκιμάζεται». Το συγκεκριμένο βίντεο απομακρύνθηκε από το Facebook, καθώς παραβίαζε την πολιτική του κατά της παραπληροφόρησης.

Η δημοσιότητα που δόθηκε σε αυτά τα φάρμακα οδήγησε στην παγκόσμια εκτόξευση της ζήτησής τους.

Έπειτα από τα σχόλια του Τραμπ στα τέλη Μαρτίου, οι συνταγογραφήσεις υδροξυχλωροκίνης και χλωροκίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ραγδαία.

Χάπια που περιέχουν τη δραστική ουσία χλωροκίνη χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία ελονοσίας, καθώς μειώνουν τον πυρετό και τη φλεγμονή. Έτσι, ορισμένοι επιστήμονες ελπίζουν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να λειτουργήσει κατά αντίστοιχο τρόπο και στην περίπτωση των λοιμώξεων από κοροναϊό.

Αυτή τη στιγμή σε πολλές χώρες του πλανήτη γίνονται δοκιμές για την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων φαρμάκων. Ως μέρος αυτών των ερευνών, οι ουσίες χορηγούνται προληπτικά σε επαγγελματίες υγείας στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον ιό.

Άλλες μελέτες εξετάζουν την δράση τους σε άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί από κοροναϊό.

Στις ΗΠΑ, βρίσκονται σε εξέλιξη πολλαπλές δοκιμές που εξετάζουν συνδυασμούς φαρμάκων, μεταξύ των οποίων και η χλωροκίνη, η υδροξυχλωροκίνη και ένα αντιβιοτικό με την ονομασία αζιθρομυκίνη για τη θεραπεία κρουσμάτων κοροναϊού.

Μέχρι στιγμής, όμως, τα ευρήματα που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους είναι πολύ περιορισμένα, είτε χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία είτε για την πρόληψη απέναντι στον ιό.

Ταυτόχρονα, οι ουσίες έχουν και σοβαρές παρενέργειες, όπως οι βλάβες στα νεφρά και το ήπαρ.

Αυτή τη στιγμή το φάρμακο έχει εγκριθεί προς χρήση υπό συγκεκριμένες συνθήκες και όρους από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ινδία και ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις οι ιατρικές αρχές έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες για το ενδεχόμενο η χρήση των φαρμάκων χωρίς ιατρική παρακολούθηση να οδηγήσει σε μόνιμες και σοβαρές βλάβες.

Πηγή: www.bbc.com

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024