Η Moderna, μια αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, αναφέρει ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές εμβολίου κατά του κοροναϊού, καλώντας μάλιστα τους παγκόσμιους ηγέτες να προχωρήσουν άμεσα σε παραγγελίες παρά το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητά του δεν μπορεί να εξακριβωθεί πριν το Φθινόπωρο.

Στο πρώτο στάδιο των κλινικών δοκιμών, το εμβόλιο αποδείχθηκε ασφαλές, ενώ είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αντισωμάτων σε όλους τους συμμετέχοντες. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το δείγμα που υπεβλήθη σε εμβολιασμό απαρτιζόταν από μόλις οκτώ υγιή άτομα.

Καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες σε παραγγελίες

Παρά το γεγονός ότι απομένει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι την εξακρίβωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν άμεσα σε παραγγελίες.

«Η βοήθεια που χρειαζόμαστε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και η οποία δεν έχει έρθει μέχρι στιγμής, είναι η παραγγελία εμβολίων», ανέφερε στο γαλλικό κανάλι BFMTV.

«Απαιτούνται έξι με εννέα μήνες από τη στιγμή που θα λάβουμε μια παραγγελία μέχρι να μπορούμε να παραδώσουμε τα εμβόλια. Θα πρέπει πρώτα να αγοράσουμε τα υλικά, τα μηχανήματα, να προσλάβουμε συνεργάτες και να τους εκπαιδεύσουμε», τόνισε.

«Κάθε μέρα που περνά χωρίς παραγγελίες εκ μέρους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, είναι μια μέρα καθυστέρησης στην εισαγωγή του εμβολίου στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ωστόσο, δεν θα είναι γνωστή πριν την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης των δοκιμών, που αναμένεται να συμβεί το Φθινόπωρο.

«Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, αν όλα πάνε καλά – και υπάρχουν 50 λόγοι για να έχουμε καθυστερήσεις, είναι πιθανό μέχρι τον Οκτώβριο – Νοέμβριο» η εταιρεία να διαθέτει αρκετά στοιχεία ώστε να κρίνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και να είναι σε θέση να καταθέσει τον φάκελο προς έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Πρόσφατα, η εταιρεία ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τον κολοσσό Lonza, ώστε να είναι σε θέση να κατασκευάζει έως και ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου ανά έτος.

Η Moderna, είδε την αξία των μετοχών της να αυξάνεται κατά 20% με την ανακοίνωση των πρώτων θετικών αποτελεσμάτων τη Δευτέρα.

Πηγή: www.reuters.com, www.bfmtv.com

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο