Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Μια αντιμικροβιακή επίστρωση για επιφάνειες μπορεί να εξαλείψει προσωρινά τον ιό

Κοροναϊός : Μια αντιμικροβιακή επίστρωση για επιφάνειες μπορεί να εξαλείψει προσωρινά τον ιό

Μια αντιμικροβιακή επίστρωση για επιφάνειες φέρεται να μπορεί να εξαλείψει το νέο κοροναϊό για ένα διάστημα έως και 90 ημερών με μία μόνο εφαρμογή

Μια αντιμικροβιακή επίστρωση για επιφάνειες φέρεται να μπορεί να εξαλείψει το νέο κοροναϊό για ένα διάστημα έως και 90 ημερών με μία μόνο εφαρμογή, δείχνει προκαταρκτική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν χθες, Παρασκευή, στη δημοσιότητα.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Αριζόνας, η εργασία των οποίων δεν έχει ακόμη υποβληθεί για αξιολόγηση από ομοτίμους, βρήκαν ότι το ποσοστό του ιού πάνω στις επιφάνειες που είχαν ψεκάσει με αυτό το υλικό μειωνόταν κατά 90% σε 10 λεπτά και κατά 99,9% σε δύο ώρες.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό, κυρίως για τις επιφάνειες που έχουν μεγάλη χρήση, όπως στο μετρό και στα λεωφορεία, επειδή μπορεί να γίνεται απολύμανση αλλά οι επόμενοι (επιβάτες) τις ξαναμολύνουν» δήλωσε στο AFP ο Τσαρλς Γκέρμπα, ο βασικός συντελεστής της έρευνας.

Η ομάδα του πανεπιστημίου της Αριζόνας που έκανε τη μελέτη αυτή δοκίμασε μια ειδική επίστρωση που έχει δημιουργηθεί για να δρα κατά των ιών από την εταιρεία Allied BioScience, η οποία χρηματοδότησε επίσης την έρευνα της πανεπιστημιακής ομάδας.

Ο Γκέρμπα χαρακτήρισε την τεχνολογία αυτή «νέα πρόοδο στον έλεγχο των λοιμώξεων».

«Αυτό δεν αντικαθιστά ένα τακτικό καθάρισμα και απολύμανση» προειδοποίησε ωστόσο, «αλλά αυτό σας καλύπτει ανάμεσα στην απολύμανση και το καθάρισμα».

Η άχρωμη αυτή ουσία ψεκάζεται πάνω στις επιφάνειες και μπορεί να ψεκαστεί ξανά εντός τριών ή τεσσάρων μηνών.

Η επίστρωση αυτή αποδυναμώνει τις πρωτεΐνες του ιού και επιτίθεται στο προστατευτικό του περίβλημα.

Οι ερευνητές έκαναν τις δοκιμές τους με τον ανθρώπινο κοροναϊό 229E, η δομή και η γενετική του οποίου είναι παρόμοιες με αυτές του SARS-CoV-2, αλλά προκαλεί μόνον ήπια συμπτώματα κρυολογήματος και είναι ως εκ τούτου πιο ασφαλής στη χρήση.

Η τεχνολογία των απολυμαντικών επιστρώσεων υπάρχει σχεδόν 10 χρόνια και έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως στα νοσοκομεία για την καταπολέμηση της μετάδοσης λοιμώξεων, κυρίως κατά των βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2019 από ερευνητές του πανεπιστημίου της Αριζόνας αποκάλυπτε ότι οι επιστρώσεις μείωναν κατά 36% τις νοσοκομειακές λοιμώξεις.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024