Οι δραματικές βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα που συνδέονται με τα lockdown που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κοροναϊού θα μπορούσαν να αυξήσουν το φως του ήλιου και να επηρεάσουν τα καιρικά φαινόμενα, υποστηρίζουν επιστήμονες.

Με τα εργοστάσια κλειστά και τους δρόμους σχετικά άδειους, η ατμοσφαιρική ρύπανση σε πόλεις σε ολόκληρη την Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά 60% τις τελευταίες εβδομάδες. Η έλλειψη θολότητας έχει κάνει τους ουρανούς πιο μπλε και μάλιστα, ορισμένοι άνθρωποι στη βόρεια Ινδία μπόρεσαν να δουν τα Ιμαλάια για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια.

Επίσης, με λιγότερα σωματίδια και ρυπογόνα αέρια που εμποδίζουν την πορεία του, περισσότερο ηλιακό φως μπορεί να φτάσει πλέον στην επιφάνεια της Γης.

Οι επιπτώσεις στο κλίμα

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του ο Guardian, οι καθαρότεροι ουρανοί που προκύπτουν από το lockdown εξαιτίας του θανατηφόρου ίου είναι πιθανό να έχουν βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη φωτεινότητα, αλλά η μέτρηση των επιπτώσεων στο κλίμα δεν είναι απλή.

«Τα αερολύματα μπορούν να διασκορπίσουν και να απορροφήσουν την ακτινοβολία. Μπορούν επίσης να τροποποιήσουν τα σύννεφα για να τα κάνουν πιο ανακλαστικά και να ζουν περισσότερο» εξηγεί η Laura Wilcox, επιστήμονας του κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Reading.

Σε αντίθεση με το διοξείδιο του άνθρακα, τα αερολύματα παραμένουν στην ατμόσφαιρα μόνο για μία ή δύο εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε μείωση της ρύπανσης θα γίνει γρήγορα αισθητή.

«Με μικρότερες ποσότητες αερολύματος στην ατμόσφαιρα θα βλέπουμε ήδη περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία να φτάνει στην επιφάνεια, και επομένως δυνητικά θερμότερες επιφανειακές θερμοκρασίες σε περιοχές που συνήθως έχουν υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης» υποστηρίζει Wilcox.

Η ίδια και η ομάδα της έκαναν ένα βήμα παραπάνω προκειμένου να διαπιστώσουν αν μπορεί να ευσταθεί η φράση «κλιματική αλλαγή λόγω Covid-19», με τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν να δείχνουν ότι απότομες αλλαγές στα επίπεδα μόλυνσης της ατμόσφαιρας μπορεί να επιταχύνουν τις κλιματικές αλλαγές στο μέλλον.

Τα ακραία σενάρια

Στα πιο ακραία σενάρια οι πιο θερμές ημέρες του έτους θα μπορούσαν να είναι υψηλότερες κατά 4 βαθμούς Κελσίου το 2050, με το 1/3 της αύξησης αυτής να οφείλεται στους καθαρότερους ουρανούς.

Η τελευταία έρευνα, μάλιστα, δείχνει ότι η μείωση στην μόλυνση του περιβάλλοντος στην Ασία θα μπορούσε να φέρει πιο έντονους μουσώνες λόγω της μεγαλύτερης διαφοράς θερμοκρασίας ανάμεσα στους ωκεανούς και τις ηπειρωτικές περιοχές.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο