Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
8 Μαΐου 1945 : Η Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη

8 Μαΐου 1945 : Η Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη

Κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου η Ευρώπη τιμά την επέτειο της συνθηκολόγησης του Τρίτου Ράιχ και της νίκης των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου η Ευρώπη τιμά την επέτειο της συνθηκολόγησης του Τρίτου Ράιχ και της νίκης των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά τη λεγόμενη Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη τιμώνται η κοινή θυσία και η γενναιότητα των Συμμαχικών Δυνάμεων και των αντιστασιακών κινημάτων στον αγώνα κατά του ναζισμού και του φασισμού στην Ευρώπη.

Η ανάμνηση της 8ης Μαΐου 1945 συνιστά για τους Ευρωπαίους μια πράξη που τροφοδοτεί τη συλλογική μνήμη, σε μια εποχή όπου οι άμεσοι μάρτυρες αυτής της φρικτής εποχής της ιστορίας της ευρωπαϊκής ηπείρου έχουν αποβιώσει στη συντριπτική πλειονότητά τους.

Η Γερμανία, η μεγάλη ηττημένη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γιορτάζει κι εκείνη την απελευθέρωσή της από το ναζισμό, ευχαριστώντας τους Δυτικούς Συμμάχους και τον Κόκκινο Στρατό για τον αγώνα τους ενάντια στο χιτλερικό καθεστώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία γιορτάζει τη λήξη του πολέμου μία ημέρα αργότερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή στις 9 και όχι στις 8 Μαΐου, λόγω της διαφοράς ώρας κατά την υπογραφή της ανακωχής.

Πιο συγκεκριμένα, οι πληρεξούσιοι της Ανωτάτης Διοικήσεως των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων υπέγραψαν ενώπιον των αντιπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων της Σοβιετικής Ένωσης, της Αγγλίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας την άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας στις 23:01 της 8ης Μαΐου 1945 στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου.

Η υπογραφή της συνθηκολόγησης σηματοδότησε την παράδοση όλων των ενόπλων δυνάμεων που είχε στην κατοχή της η γερμανική κυβέρνηση, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Η συνθηκολόγηση συντάχθηκε στα ρωσικά, τα γερμανικά και τα αγγλικά.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024