Μια εκλογική αναμέτρηση χωρίς προηγούμενο έμελλε να ζήσουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες την 9η Απριλίου 2000.

Και τούτο, διότι ο τελικός νικητής εκείνων των εκλογών ήταν άλλος από αυτόν που προπορευόταν τις πρώτες ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες και είδαν το φως της δημοσιότητας τα exit poll των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που είχε αρχίσει να σχηματίζεται, νικητής των εκλογών, έστω και οριακά, θα ήταν ο Κώστας Καραμανλής, κάτι που σήμαινε ότι η ΝΔ θα επέστρεφε στην εξουσία ύστερα από 7 χρόνια, μετά την ήττα της στις εθνικές εκλογές του 1993.

Μάλιστα, λίγο μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας ο Κώστας Καραμανλής, μαζί με το στενό του συνεργάτη και εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ, Άρη Σπηλιωτόπουλο, έφθασε αισιόδοξος στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, όπου είχαν ήδη συγκεντρωθεί δεκάδες γαλάζιοι οπαδοί, προκειμένου να στήσουν πανηγύρι για τη νίκη που κατά τα φαινόμενα είχε έρθει.

Κόρνες, σημαίες, σαμπάνιες, φωνές και δάκρυα χαράς συνέθεταν το σκηνικό έξω από τα γραφεία του κόμματος της ΝΔ.

Την ίδια ώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό.

Τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έφθαναν στα γραφεία του κόμματος σκυθρωπά, αμήχανα και αμίλητα.

Και εκεί που όλα έδειχναν πως θα ήταν μια ήρεμη εκλογική νύχτα και το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν όχι στο ποιος θα κερδίσει αλλά στο ποια θα είναι η διαφορά της πρώτης Νέας Δημοκρατίας από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε ο Κώστας Λαλιώτης, που αιφνιδίασε τους πάντες καλώντας τους να περιμένουν.

Πράγματι, ενώ έως τις 22:00 η ΝΔ διατηρούσε το προβάδισμα στη ροή των εκλογικών αποτελεσμάτων, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν στη συνέχεια και μέσα στην επόμενη ώρα είχε συντελεστεί μια δραματική ανατροπή.

 

Το ΠΑΣΟΚ, με ηγέτη τον Κώστα Σημίτη, κατήγαγε τελικά μια τρίτη συνεχόμενη εκλογική νίκη (μετά τις εκλογές του 1993 και του 1996) και αναδείχθηκε πρώτη δύναμη συγκεντρώνοντας το 43,79% των ψήφων.

Δεύτερη δύναμη, με βραχεία κεφαλή, αναδείχθηκε η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή με ποσοστό 42,74%.

Το ΚΚΕ έλαβε 5,52%, ο Συνασπισμός 3,20%, ενώ εκτός Βουλής έμεινε το ΔΗΚΚΙ με 2,69%.

Γράψτε το σχόλιο σας