Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Είναι επικίνδυνο να αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας;

Κοροναϊός : Είναι επικίνδυνο να αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας;

Μέχρι πού πρέπει να φτάνουν τα μέτρα προφύλαξης της οικογένειάς μας από τον νέο κοροναϊό;

Αν κάποιος σας έλεγε πριν από λίγο καιρό ότι μια πανδημία θα μας ανάγκαζε να περάσουμε την Άνοιξη κλεισμένοι στο σπίτι, το πιθανότερο είναι ότι θα σας ακουγόταν παρανοϊκό.

Κι όμως, αυτό ακριβώς το σενάριο ζούμε όλοι μας αυτή τη στιγμή, καθαρίζοντας μετά μανίας πόμολα, προϊόντα που φτάνουν στο σπίτι μας από το σούπερ μάρκετ, φορώντας γάντια σε κάθε μας εξωτερική μετακίνηση και πλένοντας τα χέρια μας πιο συχνά από ό,τι θα φανταζόμασταν ποτέ ότι θα το κάνουμε. Η καθημερινότητα της πανδημίας εξακολουθεί να μας είναι ανοίκεια.

Ανακαλύπτουμε τους νέους κανόνες με πειράματα και λάθη και διαρκώς έχουμε και μια καινούργια απορία.

Για όσους από εμάς μεγαλώνουμε παιδιά σε αυτή τη δύσκολη εποχή, ίσως το πιο βασανιστικό ερώτημα να είναι το παρακάτω: Πρέπει να σταματήσουμε να αγγίζουμε τα μικρά μας μέχρι όλη αυτή η ιστορία να φτάσει στο τέλος της;

Αχρείαστο φάρμακο με πολλές παρενέργειες

Όσο σχολαστικά και αν καθαρίζουμε, είναι πρακτικά αδύνατο να περιορίσουμε τον ιό άπαξ και περάσει το κατώφλι του σπιτιού μας. Μοιραζόμαστε τον ίδιο αέρα, τις ίδιες επιφάνειες, το ίδιο μπάνιο και το ίδιο φαγητό με τα μέλη της οικογένειάς μας – και φυσικά, ακόμη και αν έχουμε την πρόθεση, δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα εμποδίσουμε το νήπιο από το να πέσει στην αγκαλιά μας.

Ευτυχώς, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών περνά τη νέα ασθένεια ασυμπτωματικά ή πολύ ελαφρά. Καθώς, όμως, τα μικρά μας μπορούν να μεταφέρουν τον κοροναϊό, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να μην έρχονται σε επαφή με τη γιαγιά και τον παππού μέχρι να περάσει η κρίση.

Η δύναμη της αγκαλιάς

Στην πραγματικότητα, όχι απλώς δεν πρέπει να σταματήσουμε τις αγκαλιές, αλλά ίσως να είναι και πιο σημαντικές από ποτέ. Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη σωματικής επαφής μπορεί να βλάψει όχι μόνο την ψυχολογία, αλλά και την ίδια την ανάπτυξη των παιδιών. Κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων, όπως αυτή που περνάμε αυτή τη στιγμή, τα μικρά μας έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη από τη φροντίδα μας.

Πώς θα τα προστατέψουμε;

Πρώτα από όλα, λαμβάνοντας οι ίδιοι όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον ιό. Μην επιδιώξετε να συναντηθείτε με άλλα αγαπημένα πρόσωπα. Είναι δύσκολο για όλους μας, όμως αν τηρήσουμε τα μέτρα, σύντομα θα ξαναβρεθούμε όλοι μαζί. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως αναγκαίες και στην περίπτωση που ασκείστε έξω, αποφύγετε τα μέρη όπου γνωρίζετε ότι θα συναντήσετε πολλούς άλλους ανθρώπους. Προσπαθήστε να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, ιδίως όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους και κρατήστε τα χέρια σας όσο το δυνατόν πιο καθαρά.

Βεβαιωθείτε ότι τα γεύματα που τρώει η οικογένειά σας περιέχουν συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας, κάντε γυμναστική και κοιμηθείτε σωστά. Μάθετε στα παιδιά σας να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους, αλλά και να πλένουν σωστά τα χέρια τους. Και συνεχίστε να τους προσφέρετε την αγάπη σας με τη μορφή της σωματικής επαφής. Την χρειάζονται περισσότερο από ποτέ.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024