Το ξέσπασμα του κοροναϊού δεν μειώνει μόνο τα έσοδα και τις αμοιβές στο ποδόσφαιρο, αλλά ρίχνει κατακόρυφα και την τιμή των ποδοσφαιριστών στο ποδοσφαιρικό «χρηματιστήριο».

Η σκέψη «οικονομικές επιπτώσεις στο ποδόσφαιρο από τον κορωνοϊό», σε πρώτη φάση στρέφεται στην απώλεια εσόδων που θα έχουν οι ομάδες και σε δεύτερο χρόνο, στις μειώσεις που θα υποστούν στις αμοιβές τους παίκτες, προπονητές και εργαζόμενοι. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ένας τομέας που θα επηρεαστεί σημαντικά, αλλά η επιρροή θα έχει μακροπρόθεσμη τάση.

Ο λόγος για την αξία των ποδοσφαιριστών στο «χρηματιστήριο» του αθλήματος. Η παύση κάθε δραστηριότητας στο σπορ δεν μειώνει μόνο την αγοραστική δύναμη των ομάδων, αλλά και την τιμή των παικτών, αφού δεν έχουν που να επιδείξουν τις ικανότητες τους.

Αυτή την πτώση ποσοτικοποιεί το Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών του ελβετικού Πανεπιστημίου Νουκατέλ. Το Παρατηρητήριο έχει την αναγνώριση της FIFA και εκπονεί τις μελέτες του με βάση τα κριτήρια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την έρευνα του Παρατηρητηρίου, πριν το ξέσπασμα του Covid-19, η συνολικά αξία των ποδοσφαιριστών οι οποίοι παίζουν στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματος (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία) προσδιοριζόταν στα 32,75 δισεκατομμύρια ευρώ. Μετά το «lockdown», η αντίστοιχη αποτίμηση έπεσε στα 23,37 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η διαφορά αγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, 9,38 για την ακρίβεια και προκαλεί σοκ… Διότι πρόκειται για ένα μεγάλο νούμερο και το κυριότερο, η διακοπή θα έχει άγνωστη διάρκεια. Σύμφωνα με τις ευοίωνες προβλέψεις, οι διοργανώσεις θα αρχίσουν ξανά τον Μάιο…

Σε ποσοστά, η αξία των παικτών των πέντε πρωτοκλασάτων Λιγκών μειώνεται κατά 28 ποσοστιαίες μονάδες. Η πτώση θα αυξηθεί ραγδαία, εάν η σεζόν δεν ολοκληρωθεί, έστω και υπό πρωτόγνωρες συνθήκες διεξαγωγής των παιχνιδιών.

Το Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου χρησιμοποιεί για την αξιολόγηση του αρκετές παραμέτρους, όπως την ηλικία ενός παίκτη, τη διάρκεια του συμβολαίου του, τα χρόνια που παίζει ποδόσφαιρο και τις συμμετοχές του.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr