Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Eπηρεάζει ο ζεστός καιρός την εξάπλωση της νόσου;

Κοροναϊός : Eπηρεάζει ο ζεστός καιρός την εξάπλωση της νόσου;

«Η εξάπλωση των κρουσμάτων της νέας νόσου σε όλο τον κόσμο φαίνεται να δείχνει ότι προτιμά τις δροσερές και ξηρές συνθήκες»

Πολλές μολυσματικές ασθένειες επιβραδύνονται με τις εποχές. Η γρίπη συνήθως φθάνει με τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες. Άλλοι, όπως ο τυφοειδής πυρετός, τείνουν να κορυφώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι περιπτώσεις ιλαράς μειώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε εύκρατα κλίματα, ενώ σε τροπικές περιοχές κορυφώνονται κατά την ξηρή περίοδο.

Ίσως πολλοί άνθρωποι τώρα ρωτούν αν μπορούμε να περιμένουμε παρόμοια εποχικότητα με τον Covid-19. Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου, ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα, με τον αριθμό των περιπτώσεων να αυξάνεται πλέον έντονα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Πολλές από τις μεγαλύτερες εστίες εμφανίστηκαν σε περιοχές όπου ο καιρός είναι πιο ψυχρός, οδηγώντας σε εικασίες ότι η νόσος μπορεί να αρχίσει να απομακρύνεται με την άφιξη του καλοκαιριού.

Δεδομένα και διαφορές με άλλους ιούς και γρίπη

Ο ιός που προκαλεί τον Covid-19 – ο οποίος έχει ονομασθεί επίσημα ως SARS-CoV-2 – είναι πολύ καινούργιος για να έχει σταθερά στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι περιπτώσεις θα αλλάξουν με τις εποχές.

Ο στενά συνδεδεμένος ιός Sars που εξαπλώθηκε το 2003 περιορίστηκε γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν λίγες πληροφορίες για το πώς επηρεάστηκε από τις εποχές.

Υπάρχουν κάποιες ελπίδες ότι καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στο βόρειο ημισφαίριο, θα αρχίσουν να μειώνουν τις περιπτώσεις του κοροναϊού.

Μια μελέτη που διεξήχθη πριν από 10 χρόνια από την Kate Templeton, από το Κέντρο Μολυσματικών Νόσων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στη Βρετανία, διαπίστωσε τρεις κοροναϊούς – όλοι ελήφθησαν από ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος σε νοσοκομεία και χειρουργικές επεμβάσεις στο Εδιμβούργο -.

Αυτοί οι ιοί φάνηκαν να προκαλούν λοιμώξεις κυρίως μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου – παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε με τη γρίπη. Ένας τέταρτος κοροναϊός, ο οποίος βρέθηκε κυρίως σε ασθενείς με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, ήταν πολύ πιο σποραδικός.

Υπάρχουν μερικές πρώτες ενδείξεις ότι ο Covid-19 μπορεί επίσης να έχει συγκεκριμένη έξαρση ανάλογα με τις εποχές. Η εξάπλωση των κρουσμάτων της νέας νόσου σε όλο τον κόσμο φαίνεται να δείχνει ότι προτιμά τις δροσερές και ξηρές συνθήκες.

Μια μη δημοσιευμένη ανάλυση που συγκρίνει τον καιρό σε 500 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο όπου υπήρξαν περιπτώσεις Covid-19 φαίνεται να υποδηλώνει μια σύνδεση μεταξύ της εξάπλωσης του ιού και της θερμοκρασίας, της ταχύτητας του ανέμου και της σχετικής υγρασίας.

Μια άλλη μη δημοσιευμένη μελέτη έδειξε επίσης ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες συνδέονται με τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης του Covid-19, αλλά σημειώνει ότι η θερμοκρασία από μόνη της δεν επηρεάζει από μόνη της τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Περαιτέρω, ως τώρα μη δημοσιευμένη έρευνα προβλέπει ότι τα εύκρατα ζεστά και κρύα κλίματα είναι τα πιο ευάλωτα στην τρέχουσα έκρηξη του Covid-19, ακολουθούμενα από άνυδρες περιοχές.

Τα τροπικά μέρη του κόσμου είναι πιθανό να επηρεαστούν λιγότερο, λένε οι ερευνητές. Οι πανδημίες συχνά δεν ακολουθούν τα ίδια εποχιακά πρότυπα που παρατηρούνται σε πιο φυσιολογικές εστίες .

Αλλά χωρίς πραγματικά δεδομένα σε όλες τις εποχές, οι ερευνητές βασίζονται στη μοντελοποίηση υπολογιστών για να προβλέψουν τι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του έτους.

Η εξαγωγή των δεδομένων σχετικά με τη εποχικότητα του Covid-19 με βάση τους ενδημικούς κοροναϊούς – ιούς που κυκλοφορούν στον πληθυσμό για κάποιο χρονικό διάστημα – είναι κάτι το δύσκολο. Οι ενδημικοί ιοί είναι εποχιακοί για διάφορους λόγους που δεν ισχύουν σήμερα για την πανδημία του Covid-19.

Πηγή: bbc.com

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024