Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πότε θα περπατήσει το μωρό;

Πότε θα περπατήσει το μωρό;

Όταν το μωρό κάνει τα πρώτα του βήματα, ξεκινά ένα ταξίδι εξερεύνησης του κόσμου του γύρω του.

Μόλις το μωρό σας μάθει πώς να στέκεται στα πόδια του, θα είναι ενθουσιασμένο για όλα αυτά που θα μπορεί να ανακαλύψει στην συνέχεια. Τα πρώτα βήματα του μικρού σας μπορεί να συμβούν μέσα σε λίγες ημέρες ή ακόμα και μετά από λίγους μήνες από τότε που θα μάθει να στέκεται. Μόλις όμως το κάνει, δεν θα χρειαστεί τίποτα παραπάνω από μερική εξάσκηση για να ξεκινήσει να περπατά.

Πότε να το περιμένετε

Πολλά παιδιά αφού τραβήξουν το σώμα τους προς τα πάνω και σταθούν, ενδεχομένως να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ενώ ακόμα κρατιούνται από τα έπιπλα τριγύρω τους, γύρω στον ένατο ή δέκατο μήνα. Θα δείτε πιθανότατα τα πρώτα του βήματα, όταν θα προσπαθήσει να περπατήσει δίχως να κρατιέται από αντικείμενα ή από τα πόδια σας για να στηριχθεί. Παράλληλα, τα περισσότερα παιδιά δεν κάνουν τα πρώτα εντελώς ανεξάρτητα βήματα μέχρι και τα πρώτα τους γενέθλια, κατά μέσο όρο τον 14ο μήνα, αν και δεν είναι ασυνήθιστο να τους πάρει έως και τον 18ο.

Επιπλέον να έχετε κατά νου ότι το μικρό σας, που σας παρατηρεί διαρκώς, ενδεχομένως να μιμηθεί τα βήματα του μπαμπά ή της μαμάς ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και ο χαρακτήρας του παιδιού. Ένα δραστήριο μωρό που του αρέσει να παίζει, πιθανότατα να ξεκινήσει νωρίτερα να σκαρφαλώνει, συγκριτικά με κάποιο που τείνει να είναι πιο χαλαρό. Άλλα μωράκια μπορεί να είναι πιο επιφυλακτικά σε αυτήν την νέα πρόκληση που τους παρουσιάζεται και να καθυστερήσουν να περπατήσουν μέχρι να βεβαιωθούν ότι δεν πρόκειται να πέσουν.

Πώς ενθαρρύνουμε το μωρό να περπατήσει;

Παίξτε με το μωρό σας και αφήστε το να μετακινηθεί ελεύθερα στο χώρο. Ο καλύτερος τρόπος για να το ενθαρρύνετε είναι ακριβώς αυτή η ελεύθερη μετακίνηση, καθώς μπορεί να προσπαθήσει όσες φορές θέλει και με διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά μέχρι να βρει ακριβώς πώς λειτουργεί η βάδιση. Προσπαθήστε να του δίνετε όσο το δυνατόν περισσότερο ελεύθερο χώρο, εκτός της κούνιας ή της στράτας για να εξερευνήσει τις κινητικές του δεξιότητες. Μερικοί ακόμη τρόποι περιλαμβάνουν:

  • Δελεάστε το: Το ίδιο κόλπο που μπορεί να προσελκύσει ένα μωρό προκειμένου να μπουσουλήσει ή να σηκώσει το σώμα του ισχύει και για το ενθαρρύνετε να περπατήσει. Τοποθετήστε αγαπημένα του παιχνίδια γύρω του αλλά με τέτοια απόσταση που να χρειάζεται να μετακινηθεί για να τα πιάσει.
  • Δοκιμάστε το «καροτσάκι»: Δοκιμάστε να δώσετε στο μικρό σας ένα παιχνίδι που θα μπορεί να σπρώχνει, όπως ένα καροτσάκι, καθώς έτσι θα νιώσει ότι διατηρεί τον έλεγχο. Επιπλέον, θα του δώσει την υποστήριξη που χρειάζεται για να μετακινήσει τα πόδια του, να βελτιώσει την ισορροπία του, γεγονός που θα αυξήσει την εμπιστοσύνη του.

Τι δεν πρέπει να σας ανησυχήσει

Κάθε μωράκι αναπτύσσεται διαφορετικά, ακολουθώντας τον δικό του ρυθμό, οπότε αν το μικρό σας δεν περπατά μέχρι τον δέκατο μήνα ή τα πρώτα του γενέθλια, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το πιθανότερο είναι ότι χρειάζεται ακόμα λίγο χρόνο για να ανακαλύψει πώς ακριβώς λειτουργεί το σώμα του. Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς για να το βοηθήσετε είναι να του δώσετε πολλές ασφαλείς και διασκεδαστικές ευκαιρίες για εξάσκηση κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Sports in

Τα έβαλε με την διαιτησία ο Αταμάν…

Για αυτό έχασε το πλεονέκτημα ο ΠΑΟ σύμφωνα με τον Τούρκο προπονητή που πάντως δήλωσε σίγουρος για την πρόκριση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024