Με λευκά μακριά μαλλιά και λιπόσαρκη φιγούρα, ο γενειοφόρος καθηγητής Ντιντιέ Ραούλ (Didier Raoult ) γιόρτασε πριν από πέντε ημέρες τα 68α γενέθλιά του.

Το «γιόρτασε» είναι μάλλον σχετικό γι΄αυτήν την ασκητική μορφή, που θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων καθηγητών στον κόσμο σε ό,τι αφορά τις μολυσματικές ασθένειες.

Το όνομά του, αν και ευρέως διαδεδομένο στο χώρο του, ίσως ακούστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα την Τετάρτη, όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στο «διάσημο καθηγητή λοιμώξεων κ. Ραούλ» και τη θεραπεία που δοκιμάζεται ήδη στη Γαλλία.

Ο γάλλος καθηγητής, που θεωρείται αυθεντία στις μολυσματικές ασθένειες, τις τελευταίες εβδομάδες δουλεύει ασταμάτητα πάνω στον κοροναϊό.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα της χλωροκίνης, ενός φθηνού φαρμάκου, η οποία χορηγήθηκε σε 24 Γάλλους που είχαν προσβληθεί από τον Covid 19.

Με πατέρα στρατιωτικό γιατρό και μητέρα νοσοκόμα, το μέλλον του Ραούλ από την παιδική ακόμη ηλικία φάνταζε προδιαγεγραμμένο, αν και ο ίδιος αγαπούσε πολύ τη λογοτεχνία.

Στα 20 χρόνια του ενεγράφη στην Ιατρική, απ΄όπου αποφοίτησε, ολοκλήρωσε την πρακτική του, πήρε το διδακτορικό του και αφοσιώθηκε πλέον στον κόσμο των ιών και των μολυσματικών ασθενειών.

Από τότε η διαδρομή του είναι άρρηκτα συνυφασμένη με αυτά τα δύο αντικείμενα, ενώ πολύ γρήγορα οι μελέτες, οι διατριβές και οι ανακαλύψεις του τον κατέστησαν παγκόσμια αυθεντία στον τομέα του.

Βρήκε πάντως το χρόνο να ερωτευτεί την ψυχίατρο Νατάσα Κέιν, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, την οποία νυμφεύτηκε το 1982 και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά.

Ο Ραούλ διηύθυνε από το 2008 μέχρι το 2017 την Urmite, την ερευνητική μονάδα για τις αναδυόμενες λοιμώξεις και τις τροπικές ασθένειες με έδρα τη Μασσαλία, όπου εργάζεται τις τελευταίες δεκαετίες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί για το άτομό του, ο Ραούλ είναι ένας άνθρωπος που λέει τα πράγματα με το όνομά τους, γι’ αυτό και πριν από λίγα χρόνια δε δίστασε να επικρίνει το γαλλικό σύστημα αξιολογήσεων για τα ιδρύματα που λαμβάνουν επιχορηγήσεις, ζητώντας μεμονωμένες αξιολογήσεις.

Πλέον είναι διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, αποτελώντας, όπως τονίζουν πολλοί συνάδελφοί του, τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι η χλωροκίνη ήταν αποτελεσματική in vitro απέναντι σε αυτόν το νέο κοροναϊό και η κλινική εκτίμηση που έγινε στην Κίνα το επιβεβαίωσε» εξήγησε στις 26 Φεβρουαρίου ο καθηγητής Ραούλ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτό που δεν αποκάλυψε είναι ότι είχε ήδη χορηγήσει σε 24 Γάλλους τη χλωροκίνη με εντυπωσιακά αποτελέσματα ίασης του Covid-19, κάτι που έγινε γνωστό προ ολίγων ημερών.

Ο ίδιος δεν το έχει σχολιάσει ακόμη, ίσως επειδή πάντα ήταν και παραμένει πολύ προσεκτικός και απόλυτα προσηλωμένος στο αντικείμενό του, αποφεύγοντας ηθελημένα πρόωρους πανηγυρισμούς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο