Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μηνύματα και ξεχασμένες συγγνώμες

Μηνύματα και ξεχασμένες συγγνώμες

Μπορεί να πείσει περισσότερους να κάτσουν σπίτι ο Μέσι από τον ισπανό πρωθυπουργό που έκανε το αντίστοιχο διάγγελμα; Ναι, κι όχι μόνο γιατί είναι τρομερά δημοφιλής

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στην ανακοίνωση που έβγαλε για τη ματαίωση της λαμπαδηδρομίας, μετά τον συνωστισμό που προκλήθηκε στη Σπάρτη από το πλήθος που ήθελε να δει από κοντά τον αυστραλό ηθοποιό Τζέραρντ Μπάτλερ να τρέχει με τη φλόγα, ξέχασε μια συγγνώμη. Είναι πραγματικά παράξενο πως κανείς δεν έλαβε υπόψη του τι θα γινόταν στη Σπάρτη εξαιτίας της παρουσίας του κινηματογραφικού Λεωνίδα. Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές και τα βίντεο είναι σχεδόν σοκαριστικά: το πλήθος, όχι μόνο στριμώχνεται για να απαθανατίσει τον ηθοποιό με τα κινητά του, αλλά κάποιοι τρέχουν και μαζί του νομίζοντας ότι είναι Σπαρτιάτες που θα φύγουν για τις Θερμοπύλες.

Οι αρμόδιοι, όχι μόνο δεν σκέφτηκαν ότι όλο αυτό το πανηγύρι δεν έπρεπε να γίνει, αλλά κάποιοι καμαρώνουν και δίπλα στον ηθοποιό, που έβγαλε ανεβαίνοντας σε εξέδρα και λόγο στο πλήθος. Μου φαίνεται απίστευτο ότι όλο αυτό το πανηγύρι της κακογουστιάς έχει γίνει, υπό την αιγίδα της ΕΟΕ, μια μόλις μέρα μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, που καλούσε τον κόσμο να μείνει σπίτι. Και δεν μπορώ να καταλάβω πώς κανείς δεν ζήτησε μια συγγνώμη: στην ανακοίνωσή της η ΕΟΕ περιορίστηκε να πει ότι το πλήθος δεν άκουσε τις εκκλήσεις. Λες και τις άκουσαν οι δικοί μας Αθάνατοι…

Μέσι

Μπήκαμε πλέον στο στάδιο των εκκλήσεων και είναι τρομερό πόσοι αθλητές έχουν κινητοποιηθεί για να πείσουν τον κόσμο να κάνει το αυτονόητο. Ο Λιονέλ Μέσι έστειλε π.χ. το δικό του μήνυμα. «Η υγεία πάντα πρέπει να είναι το πιο σημαντικό. Είναι μία κατάσταση πρωτοφανής και άπαντες οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των υγειονομικών Αρχών και των δημόσιων υπηρεσιών. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να νικήσουμε τον ιό με αποτελεσματικό τρόπο.

Είναι η στιγμή να γίνουμε όλοι μας πιο υπεύθυνοι και να παραμείνουμε σπίτι. Αλλωστε, είναι μία ευκαιρία να απολαύσουμε περισσότερο χρόνο με τους δικούς μας, τον οποίο δεν έχουμε πάντα την ευκαιρία να περάσουμε μαζί τους» αναφέρει, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το κείμενο συνοδεύει μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο ίδιος και τα παιδιά του στην κουζίνα του σπιτιού του. Η επιλογή της φωτογραφίας νομίζω είναι σημαντικότερη από το μήνυμα: ο Μέσι θέλει να δείξει ότι είναι σπίτι κι ο ίδιος. Και ότι αυτή είναι η βασική επιλογή του για τις επόμενες μέρες.

Σπίτι

Μπορεί να πείσει περισσότερους να κάτσουν σπίτι ο Μέσι από τον ισπανό πρωθυπουργό που έκανε το αντίστοιχο διάγγελμα; Ναι, κι όχι μόνο γιατί είναι τρομερά δημοφιλής. Αυτό που ο Μέσι θέλει να δείξει είναι ότι έχει αποφασίσει να μείνει σπίτι, μολονότι θα μπορούσε τη συγκεκριμένη καραντίνα να την περάσει οπουδήποτε αλλού θα ήθελε στη γη. Το μήνυμα του παίκτη είναι ότι ο μόνος χώρος που πρέπει να διαλέξουμε για να μείνουμε τις επόμενες μέρες μας είναι το σπίτι μας: ούτε απομακρυσμένα χωριά, ούτε σούπερ ξενοδοχεία, ούτε μέρη όπου μπορεί να περνάμε ωραία με την παρέα μας. Μόνο σπίτι.

Μεταμέλεια

Οι συμβολισμοί έχουν προφανώς τη σημασία τους. Το γεγονός ότι ο τρελός Γκομπέρ, που εξαιτίας του σταμάτησε το ΝΒΑ, ανακοίνωσε ότι θα δώσει χρήματα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα γραφεία της ομάδας των Τζαζ, δεν είναι απλά μια πράξη μεταμέλειας, αλλά είναι και ένα μήνυμα στους ιδιοκτήτες των ομάδων να μην ξεχνούν αυτούς τους ανθρώπους. Τις τελευταίες ώρες σε όλη την υφήλιο η προσοχή των φίλων των σπορ επικεντρώνεται σε ιστορίες αθλητών που έχουν μπλέξει με τον ιό. Χθες π.χ. μάθαμε ότι έχουν προσβληθεί επτά παίκτες της Σαμπντόρια κι ότι έχει μπει σε υποχρεωτική καραντίνα και όλη η ομάδα μπάσκετ της Λοκομοτίβ Κουμπάν – η είδηση προκάλεσε απορία γιατί οι Ρώσοι υποτίθεται πως δεν είχαν πολλά κρούσματα.

Η κίνηση του Γκομπέρ ωστόσο έρχεται να μας υπενθυμίσει πως εκτός από τους αθλητές υπάρχουν και όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στον αέρα μετά τις διακοπές των διοργανώσεων σε όλο τον κόσμο και πως πρέπει να υπάρξει μέριμνα από τις ομάδες και για αυτούς. Μπορεί να μην έχουν ασθενήσει αλλά είναι και οι ίδιοι θύματα αυτής της ιστορίας καθώς κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους.

Κριστιάνο

Ακόμα πιο εντυπωσιακή, και ουσιαστικά και συμβολικά, είναι η απόφαση του μεγάλου Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι αποφάσισε να παραχωρήσει τα ξενοδοχεία του στις πορτογαλικές και στις ισπανικές Αρχές για να μετατραπούν αυτά σε νοσοκομεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις οποίες βρίσκονται οι δυο χώρες εξαιτίας της πανδημίας. Ο πορτογάλος σουπερστάρ βρίσκεται σε καραντίνα στην πατρίδα του, στη Μαδέιρα. Ταξίδεψε για να δει την άρρωστη μητέρα του και αποκλείστηκε εκεί – οι Αρχές δεν του επέτρεψαν να επιστρέψει στην Ιταλία μετά την είδηση ότι ασθένησε ο συμπαίκτης του στη Γιουβέντους Ντανιέλε Ρουγκάνι.

Ομως ο Ρονάλντο δεν κλείστηκε στην πολυτελή βίλα του χωρίς να σκέφτεται κανέναν και τίποτα: από τη στιγμή που διαθέτει μια αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων σε Ισπανία και Πορτογαλία έκανε γνωστό ότι τα παραχωρεί στις αρμόδιες Αρχές για να τα μετατρέψουν σε νοσοκομεία προκειμένου να περιθάλψουν όσους χρειάζονται νοσηλεία εξαιτίας της έξαρσης της ασθένειας. Και όχι μόνο: ρεπορτάζ του πορτογαλικού Τύπου αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Κριστιάνο θα καλύψει τα χρήματα που θα χρειαστούν για τη μετατροπή των ξενοδοχείων σε νοσοκομεία καθώς και τους μισθούς των γιατρών, των νοσηλευτών και του υπόλοιπου προσωπικού που θα χρειαστούν για να τα στελεχώσουν. Ελπίζω πραγματικά τίποτα από όλα αυτά να μην ξεχαστεί όταν η Ευρώπη θα νικήσει τον ιό και θα επιστρέψει στην κανονικότητά της: αυτό που κάνει ο Ρονάλντο δεν είναι μια απλή φιλανθρωπική πράξη, αλλά είναι μια κορυφαία προσφορά σε συνανθρώπους του.

Χαμόγελο

Αν πω ότι με εντυπωσίασε θα πω ψέματα. Πίσω από το πολλές φορές αλαζονικό του χαμόγελο και πίσω από δηλώσεις που περιέχουν κάμποση αυταρέσκεια ο Ρονάλντο κρύβει ένα παιδί με τεράστιες ευαισθησίες – πράγμα καθόλου παράξενο αν σκεφτούμε τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, τον αλκοολικό πατέρα του και τα γιγάντια οικογενειακά του προβλήματα. Πριν από μερικά χρόνια είχα γνωρίσει στην Αθήνα τον Λούκα Καλαγιό, έναν ιταλό δημοσιογράφο που ειδικεύεται στις βιογραφίες των αθλητών και των προπονητών. Τον είχα ρωτήσει ποιος είναι ο αθλητής που τον εντυπωσίασε περισσότερο με τη συμπεριφορά του. «Ο Ρονάλντο» μου είπε χωρίς να το σκεφτεί καν. «Τα πόδια του είναι από χρυσάφι, αλλά η καρδιά του είναι ακόμα πιο ακριβή και σπάνια» μου είπε. Και η ζωή απέδειξε ότι έχει δίκιο.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024